Installatørpanelet: En god leder tør uddelegere
Uddelegering, tillid og en god omgangstone giver stærke medarbejdere, lyder det fra installatørpanelet, der giver deres opskrift på god ledelse.
Hvad forbinder du med god ledelse i installationsbranchen?
Claus Harrison, Cantor Light Design
Hovedopskriften på god ledelse er at uddelegere ansvar, så man viser tiltro til sine medarbejdere. Det handler meget om at tro på, at de mennesker, man har i sit team, yder efter bedste evne. Det har jeg selv praktiseret som leder. Hvis man får sine svende til selv at tage ansvaret for de ting, de gør, så får man nogle mere engagerede medarbejdere. Og uanset om man har ti eller 200 svende, så handler det om at give dem lov til at prøve tingene af selv.
En anden måde er at give medarbejderne nogle økonomiske gulerødder, det kan langt hen ad vejen være med til at inspirere dem. Jeg har taget en grundlæggende lederuddannelse, hvor jeg blandt andet har lært, hvor vigtigt det er at lytte til sine medarbejderne.
Læs også: Ung installatør sætter ledelse i centrum
Henrik Egemose, Egemose El & Energi
Det er svært at definere, hvad god ledelse er, men jeg prøver at holde min lederrolle på et mindre højtideligt plan. Vi tager det stille og roligt i virksomheden og har en god omgangstone, hvor vi kan tage gas på hinanden. Mit forhold til medarbejderne er meget kollegialt, og der hersker ikke det der forhold, hvor nogen føler sig hævet over de andre. Hos os finder vi fælles løsninger på tingene og mødes over en kop kaffe, hvis der er noget, der skal drøftes.
I nogle virksomheder sidder der en leder i sit stive puds, her er jeg i arbejdstøjet hver dag lige som de andre i virksomheden. Det er vigtigt for mig, at jeg også er med ude i marken og har hænderne i opgaverne, så jeg har et overblik og en føling med, hvad der sker.
Læs også: Sådan bliver du branchens bedste leder
Claus Pinholt, Pinholt Elinstallationer
Ledelse er jo et stort område, men min vigtigste opgave som leder er at blive inspireret ude fra og indhente viden. Det hører med til at lede mine medarbejdere, at jeg kan tilføre noget nyt og er opdateret og på forkant med, hvad der sker i branchen. Den viden skal jeg ruste mine medarbejdere med, så de er i stand til at udføre deres opgaver.
Da jeg var lærling, var der kæft, trit og retning, og sådan vil jeg ikke være som leder. Jeg er diametralt modsat. Jeg er meget åben over for dialog, og alle mine medarbejdere har hver deres område, som de passer selv. Jeg blander mig kun i det omfang, som de ønsker. Jeg holder selvfølgelig øje med dem, men ellers arbejder de under frie forhold. Det giver nogle stærke, modne og videbegærlige medarbejdere.
Jeg har været på lederkursus, hvor jeg har lært en masse om det personlige og psykologiske plan, som jeg har brugt i mit daglige arbejde.