Installatørpanelet: Håndværkerfradraget giver ikke meget
Spørgsmål: Hvor meget får din virksomhed ud af BoligJobordningen (Håndværkerfradraget)? Hvordan kan regeringen forbedre ordningen, som skal fornyes i 2013?
Jesper Knopp, Knopp VVS
Det er stort set alle vores privat kunder, der benytter ordningen. Den har dog ikke betydet, at vi har fået mere at lave i virksomheden. Jeg er nemlig ret sikker på, at de folk der bruger ordningen, ville have fået lavet opgaven ligegyldigt hvad.
Jeg synes ikke, det er nogen god idé at fortsætte ordningen næste år. I stedet burde man gøre som i Sverige, hvor du kan trække momsen fra det arbejde, du har fået udført. Det virker derovre.
Allan Ramsing, Lund & Erichsen
Vi mærker ikke, at ordningen giver os noget ekstra, men vi har også flest virksomheder, som kunder. BoligJobordningen er for den private sektor og bliver nok typisk brugt i forbindelse med efterisolering af loftrum, installation af solcelleanlæg og udskiftning af døre og vinduer.
Et oplagt emne til forbedring og fremme af ordningen ville være at ophæve moms på arbejdsløn til private, så kan man samtidig komme en del sort arbejde til livs.
Henrik Egemose, Egemose El
Vores kunder spørger, hvordan de kan gøre brug af den, specielt hvis de er interesserede i at få installeret solceller. Jeg tror dog ikke ordningen flytter så meget i forhold til at give mere arbejde til virksomheden. Dertil er beløbet for lille. Det lyder meget godt at man kan få fradrag for 15.000 kroner per person, men reelt giver det jo ikke mere end 5.000 kroner i hånden.
Hvis ordningen skal batte noget skal fradragsbeløbet sættes op til måske 50.000. Mange af de ting folk får lavet er jo ret omkostningstunge, så at man så kan spare 5.000, det er jo lidt som at tisse i bukserne, det varmer kun et øjeblik og gør ikke en reel forskel.
Stig Andresen, Andresen’s VVS
Vi kan mærke, at folk på grund af ordningen gerne vil have delt regningen op, så timer og materialer står hver for sig. Men vi har ikke oplevet, at folk har startet nogle store projekter, fordi de kan trække en del af arbejdslønnen fra. Mange holder stadig på pengene, og det tror jeg ikke ændrer sig, før folk får mere sikkerhed i deres ansættelse. Vi giver masser af tilbud, men folk er tilbageholdende med at slå til.
Jeg mener, at man kan forbedre ordningen ved at give folk lov til at trække 15.000 fra den samlede regning, hvis de energirenoverer.
Jens Madsen, Bedre Bad Farum
Folk bruger den, men jeg tror ikke, at ordningen gør en forskel i vores virksomhed. I så fald er det meget lidt. Det er lige før, vi synes, at ordningen er lidt besværlig, fordi vi skal udspecificere regningen i to dele, og vi skal svare på mange spørgsmål om, hvad der er materialer, og hvad der er arbejdsløn. Det kan godt være en smule irriterende. Hvis du køber en bil, spørger du jo heller ikke, hvor meget rattet koster.
Jeg synes det er svært. Sagt med et glimt i øjet kunne det være bedre at sætte momsen ned på sunde fødevarer og godt håndværk!