Investeringslysten er tilbage i fjernvarmebranchen
Efter en række år med stagnation har fjernvarmeværkerne i ind- og udland fået investeringslysten tilbage. Det kan mærkes hos branchens leverandører.
Ligesom mange andre brancher blev også fjernvarmebranchen ramt af finanskrisen med mindre investeringslyst til følge. Men nu er konjunkturerne for alvor ved at vende i branchen og hos dens leverandører.
Sådan lyder budskabet fra en af de virksomheder, der har skabt nye arbejdspladser som følge af en forbedret ordreindgang, aarhusianske Euro Therm, der især leverer anlæg til biobrændselsværker.
Egentlig har vi haft et pænt antal projekter gennem hele krisen, men tingene er helt klart begyndt at gå stærkere, og aktuelt har vi gang i en række leverancer til værker i både ind- og udland. Det har betydet, at vi løbende har ansat flere medarbejdere, forklarer direktør Jan Depenau.
Eksportfremgang i vente
Også eksportmarkederne viser stigende interesse for fjernvarmeløsninger fra Danmark. Ifølge Euro Therms direktør oplever branchen især øget ordretilgang fra vore nordiske nabolande, hvor man venter fremgang i de kommende år.
Sverige og Norge har ikke været præget af krisen i samme grad som vi, og med en generelt stor interesse for bæredygtighed i de to lande er det naturligt, at biobrændselsanlæg er inde på radaren. I kampen om de nordiske markeder er det afgørende for os at have en afprøvet og konkurrencedygtig teknologi, som er svær at finde hos andre, siger Jan Depenau.
Læs også: Høje Taastrup starter nyskabende fjernkølingsprojekt
Han tilføjer, at flere af de danske leverandører har nogle meget fine referencer, hvilket efter Jan Depenaus vurdering spiller en betydelig rolle, når svenske eller norske varmeværker skal investere store millionbeløb.
Om Euro Therm
Siden 1948 har Euro Therm i Aarhus leveret anlæg i totalentreprise til fyring af biomasse vådt og tørt flis, halm, træpiller og briketter. Siden er produktprogrammet udvidet med elkedler, ORC-anlæg til elproduktion samt absorptionskølere. Virksomheden er danskejet og beskæftiger p.t. 19 medarbejdere.
Udskiftning i stedet for renovering
Nationalt har Euro Therm i løbet af få måneder leveret mere end en håndfuld anlæg. Et af dem ligger i den vestjyske stationsby Vemb, hvor det lokale fjernvarmeværk har fået udskiftet en nedslidt flis-kedel med et nyt og topmoderne anlæg.
Læs også: Dansk Fjernvarme: Energipolitisk selvmål på varmepumper
Vores tidligere anlæg var installeret i 1994, og da aftaget gennem årene var øget med 30 procent, var det blevet for lille. Samtidig stod vi over for en gennemgribende renovering, og derfor tog vi beslutningen om at få installeret et nyt, siger varmemester Bent Follesen fra Vemb Varmeværk, der selv har over 20 års erfaring fra fjernvarmebranchen.
Han fortæller, at andre anlæg er meget følsomme over for vådt flis.
I gennemsnit er der 40-45 procent fugt i flisen, men der kan være op til 60 procent i enkelte sendinger, og det kan give andre anlæg problemer, siger Bent Follesen.
- JKK