Lærlinge vil kun søge lokale praktikpladser

Trods manglen på praktikpladser søger kun 14 procent af lærlinge pladser, der ligger mere end 25 kilometer væk fra deres bopæl, viser undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Lærlinge vil nødig søge mere end 25 kilometer væk fra deres bopæl, når de søger praktikplads. Trods færre praktikpladser er mobiliteten kun steget marginalt, viser undersøgelse fra Dansk Byggeri. Foto: flickr/Charlotta Wasteson. .

Praktikpladser hænger ikke på træerne, men har tværtimod siden finanskrisen svundet ind i de fleste fag. Alligevel vil under hver sjette praktiksøgende lærling søge længere væk fra bopælen for at sikre sig et sted at blive udlært. Det viser undersøgelse fra Dansk Byggeri.

I undersøgelsen har brancheorganisationen med hjælp fra Danmarks Statistik afdækket pendlerafstande for lærlinge i årene 2008-2016. I alt har 27.594 lærlinge med fuldført uddannelse og 20.728 lærlinge, der stadig er i gang, indgået i beregningerne.

”Det fremgår klart, at de ikke alle steder er så mobile, som det kunne være ønskeligt - trods kamp om praktikpladserne. Krisen har naturligvis skabt forventninger om større mobilitet, men de magre år med få praktikpladser har kun fået mobiliteten til at vokse marginalt, og det halter alvorligt mange steder i landet”, siger Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri.

Læs også: Installatører vil ansætte flere lærlinge for at lette rekruttering i fremtiden

Konkret viser undersøgelsen, at der siden 2010 kun er sket en lille stigning fra 9 til 14 procent i antallet af lærlinge, der søger praktikpladser, som ligger mere end 25 kilometer i fugleflugt fra deres bopæl.  

”Fem procentpoint er beskedent i en tid, hvor der har været kamp om pladserne. Andelen, der pendler mellem 16 og 25 kilometer, er steget med fire procentpoint til 16 procent i 2016. Men samlet set er det overraskende lidt, gennemsnitsafstanden er steget”, siger Louise Pihl.

Læs også: Antallet af installationslærlinge er i rekordvækst

Mest mobile er lærlinge på Sjælland, hvor over 40 procent er parate til at transportere sig mere end 15 kilometer til en læreplads. Samtidig er der i de største byer, og særligt hovedstaden, en langt mindre velvilje til at søge væk for at komme i praktik.

Tendensen afspejler sig også i det høje antal af lærlinge i København, Odense, Aarhus og Aalborg, der ender med skolepraktik i stedet for en rigtig læreplads:

”Det sender et ret tydeligt signal om, at de unge i de større byer lidt mageligt stiller sig tilfreds med en skolepraktikaftale i stedet for at søge bredere og vise villighed til at pendle i jagten på en læreplads”, siger Louise Pihl.

Ifølge underdirektøren skal det gøres attraktivt for praktikansøgerne at være mere mobile ved blandt andet at styrke mulighederne for at flytte i nærheden af praktikstedet:

”De unge lærlinge skal ikke nødvendigvis til at pendle lige så langt som voksne på arbejdsmarkedet. I stedet bør vi gøre det mere attraktivt for dem at flytte hen i nærheden af deres praktikplads”, siger Louise Pihl. Hun uddyber:

”En løsning kunne være bedre muligheder for ungdomsboliger, kollegier eller lærlingebofællesskaber. Det er et forsømt område, som vi må formode vil bidrage til at udvide lærlinges søgefelt”.

-CHM

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup