Manglende commissioning-regler skaber lovløst område
Der er ingen commissioning-regler i bygningsreglementet, selv om fagfolk vurderer, at byggebranchen er klar.
Commissioning mangler i det nye bygningsreglement BR15, der trådte i kraft med starten af juli. Hos Energistyrelsen lyder forklaringen, at der først skal indhentes nødvendig viden, inden der kan komme regler på området.
Der er ikke så mange erfaringer med commissioningstandarder herhjemme, så der skal overføres erfaringer fra udlandet til Danmark, siger Niels Bruus Varming, specialkonsulent i Energistyrelsen.
I byggebranchen er fagfolk uenige og mener, at man er klar til at have regler for commissioning.
Læs også: Commissioning: Gør det rigtigt første gang med planlagt indregulering
Byggebranchen er klar, så der bør være et krav om commissioning i et CTS-byggeri med en tidsplan, der giver plads til en 42 dage lang test, siger Niels Boel, business development manager hos CTS-producenten Trend Control Systems og tovholder i det nystartede Trend CTS-Forum.
Ole Teisen, chefrådgiver hos Grontmij vurderer også, at byggebranchen herhjemme er klar til regler for commissioning. Det svage led er bygherren, der endnu ikke accepterer, at det er deres eget ansvar at sikre kvaliteten og besparelserne ved commissioning.
Læs også: Commissioning giver godt arbejde
De projekterende rådgivere vil klappe i hænderne, hvis der kom regler, og entreprenørbranchen er også klar til at få foretaget commissioning på deres eget arbejde. Det er bygherren, der ikke kan finde ud af at allokere ressourcer til en commissioning, siger Ole Teisen.
Denne sommer vil Statens Bygningsforsknings Institut (SBI) fremlægge en analyse for Energistyrelsen, der skal give grundlag for indførelse af commissioning i senere bygningsreglementer. SBI-analysen vil særligt se på de store og komplekse bygninger med en central styringsenhed, og hvor der er mulighed for energibesparelser. Her forventer Energistyrelsen, at en commissioning-standard i et kommende bygningsreglement i første omgang vil slå rod.