LED-gadelygter kan ikke klare dansk vejr
Danske kommuner har siden 2009 skiftet gamle højtrykkviksølv-pærer ud med nye LED-pærer. Pærerne har dog svært ved at klare det danske vejr, og efterarbejdet er stort med implementeringen af de nye pærer.
Der blev spået milliardbesparelser, æstetisk belysning og CO2-venlig energi, da EU-Kommissionen og Sikkerhedsstyrelsen i 2009 strammede kravene til gadebelysningen, og tvang kommunerne til at indføre nye pærer i gadebelysningen.
Kommunerne valgte, at LED-pærer skulle erstatte de tidligere højtrykkviksølv-lyskilder, og fik lovning af armaturbranchen på at de nye pærer var den mest optimale løsning. Alligevel har de nye pærer, der i stort omfang er blevet implementeret, et stort problem: De kan ikke klare det danske vejr, og er overfølsomme over for overspændinger, som ofte sker ved tordenvejr. Det skriver Ingeniøren.dk.
Læs også: Danmark i front med LED
Kommunerne har heller ikke været ordentligt rustede til at vælge den rette løsning, og for manges vedkommende er det første gang i 20 år, de har skulle udskifte de nye pærer, peger flere eksperter i feltet på.
Store besparelser udebliver
Guleroden for kommunerne i implementeringen af LED-pærer var store besparelser. De er ifølge Jesper Rangvad fra Seas-NVE overvejende udeblevet, og kommunerne står tilbage med en minimal besparelse og udgifter til sikringer, der skal undgå at gaderne bliver mørklagte ved tordenvejr.
Foreløbig kan vi ikke se den store besparelse på driften, og hvis der skal bygges en sikring ind i alle masterne, skal den jo også serviceres fremover, for at man kan være sikker på, at den stadig er aktiv, siger han til Ingeniøren.
Læs også: LED blænder i kontorlokaler
EU-Kommissionen påbud skulle gerne resultere i en besparelse i strømforbrug på 38 TWh i hele EU inden 2016. Det svarer til Danmarks samlede energiforbrug, skriver Ingeniøren.
-JPN