Minister lukker solcelleordning
Langt flere end forventet har søgt om tilskud til den såkaldte 60/40-solcelleordning. Det har nu fået energi-, forsynings- og klimaministeren til i lyntempo at aflive ordningen med et hasteindgreb.
Siden 1999 har danskerne kunnet ansøge om tilskud til solcelleanlæg gennem den såkaldte 60/40-solcelleordning. Gennem årene har der ikke været særlig stor interesse for ordningen, og ved indgangen til april var der blot etableret solceller svarende til 2,6 MW på ordningen. Men fra midten af april er der kommet meget store og uventede ansøgninger til ordningen, der betyder, at der nu samlet set er blevet søgt for omtrent 4.500 MW. Til sammenligning er der i dag installeret solceller med en samlet effekt på cirka 790 MW i Danmark.
Eksplosionen i solcelle-ansøgninger fik i mandags energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at fremsætte et lovforslag om at lukke ordningen med et hasteindgreb. Den store interesse kan nemlig blive en dyr affære for de danske elforbrugere, der ifølge ministeren kan risikere en omkostning på cirka 11 milliarder kroner i øget PSO-afgift, hvis alle ansøgninger bliver godkendt.
Vi står i en kritisk situation. Uden hasteindgrebet vil der ske en ukontrolleret og uplanlagt udbygning af solceller i Danmark svarende til et areal større end Samsø. Der er tale om en udbygning, som hverken er indregnet i energipolitikken eller prognoserne for PSO-udgifter, siger Lars Christian Lilleholt og fortsætter:
Der er behov for at komme på forkant med udviklingen, inden alle disse anlæg får tilsagn. Jeg håber derfor, at et samlet folketing vil stemme for hasteindgrebet, så vi får bremset ordningen i tide
Og sent tirsdag aften blev hasteindgrebet så stemt igennem et næsten enigt Folketing, med kun Alternativet som modstander, hvilket glæder ministeren.
Jeg er glad for, at Folketinget i dag har bakket op om den foreslåede hastelovgivning på solcelleområdet. Det betyder, at vi kommer på forkant med udviklingen og afværger en potentielt meget stor ekstra PSO-regning. Energinet.dk har især i anden halvdel af april måned modtaget nogle meget store solcelleansøgninger, der vil kunne dække et areal på størrelse med Samsø. Det måtte vi reagere på, siger Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.
Forventningen til støtteordningen var oprindeligt en udbygning på 60 MW frem mod 2020. Der er allerede givet tilsagn til en mindre del af de 4.500 MW, og derfor vil de ansøgninger ikke blive omfattet af lovindgrebet.
Læs også: Dansk Solcelleforening: Bøvlet at ansøge om solcelletilskud
Ifølge ministeren vil det stadig være muligt at søge om støtte til solceller via en eksisterende puljeordning, der giver mulighed for støtte til nye solcelleanlæg til private husstande. Puljen er åben til og med 31. maj 2016.
-SSM