Når medarbejderen driver konkurrerende virksomhed
En metalvirksomhed har konstateret, at en ansat er begyndt egen virksomhed, som ligeledes fremstiller dele til vindmøllesektoren. Men er det lovligt at bortvise en ansat, som via sit eget selskab driver konkurrerende virksomhed?
JURIDISKE SVAR
Arbejdsgivernes (Tidl. DS Håndværk & Industri) juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
Beskrivelsen af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.
Er det lovligt at bortvise en ansat, som via sit eget selskab driver konkurrerende virksomhed?
Spørgsmål:
En metalvirksomhed, der fremstiller komponenter til vindmøllesektoren, kontakter sin advokat og spørger, hvad virksomheden bør gøre i forhold til følgende situation: Virksomheden har netop konstateret, at en ansat maskinarbejder er begyndt egen virksomhed, som ligeledes fremstiller dele til vindmøllesektoren. Virksomheden er bekendt med forholdet via en hjemmeside, der henviser til medarbejderens selskab.
Svar:
Advokaten råder virksomheden til straks at bortvise medarbejderen, da der er tale om en grov og væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet en konkurrerende virksomhed. Dette betyder, at medarbejderen skal forlade virksomheden samme dag og ikke længere vil modtage løn fra virksomheden.
Læs også: Hvornår skal arbejdsgiveren udlevere ansættelseskontrakten?
Under et ansættelsesforholds beståen eksisterer der en generel loyalitetspligt, som forbyder konkurrencehandlinger og anden illoyal adfærd fra medarbejderens side. Indholdet heraf afhænger dog i høj grad af, hvorvidt man er i opsagt stilling eller ej. Loyalitetspligten gælder fra ansættelsesforholdets indgåelse og frem til medarbejderens fratræden fra stillingen. Bliver medarbejderen fritstillet i sin opsigelsesperiode, gælder loyalitetspligten indtil lønudbetalingen ophører. Loyalitetspligten kan dog ved konkret aftale mellem medarbejder og arbejdsgiver forlænges til også at gælde efter ansættelsesforholdets ophør i form af en kunde- eller konkurrenceklausul.
Baggrunden for loyalitetspligten er den betragtning, at en arbejdsgiver må kunne forvente, at medarbejderen udviser loyalitet over for virksomheden og ikke foretager dispositioner, der kan skade virksomhedens omdømme. Loyalitetspligten indeholder derfor også et konkurrenceforbud, idet en medarbejder ikke uden arbejdsgiverens accept må drive eller arbejde i konkurrerende virksomhed sideløbende med sin ansættelse. En medarbejder der er i tvivl om den indholdsmæssige udstrækning af sin loyalitetspligt, bør derfor søge dette afklaret hos sin arbejdsgiver f.eks. hvorvidt et bestemt bijob indeholder konkurrerende elementer. Advarer arbejdsgiveren ikke mod, at bibeskæftigelsen er i strid med loyalitetsforpligtelsen, kan han ikke senere gøre dette gældende.
Læs også: Julefrokost-ulykker er ofte en arbejdsskade
I en opsigelses- eller fritstillingsperiode gælder loyalitetspligten som nævnt stadigvæk. Medarbejderen må således ikke påbegynde konkurrerende virksomhed i denne periode - hvad enten det er som ansat i en konkurrerende virksomhed eller som selvstændig. En medarbejder i opsagt stilling har dog i almindelighed ret til at forberede konkurrerende virksomhed som for eksempel at indgå lejemål, oprette telefonnummer eller bestille brochurer og visitkort. Direkte markedsføring af den nye virksomhed, mens man stadig er ansat, er derimod i strid med loyalitetspligten. Medarbejderen må heller ikke forsøge at påvirke andre medarbejdere til at følge med over i den nye virksomhed eller på lignende vis forsøge at påvirke arbejdsgiverens kunder og leverandører.