Når medarbejderen driver konkurrerende virksomhed

En metalvirksomhed har konstateret, at en ansat er begyndt egen virksomhed, som ligeledes fremstiller dele til vindmøllesektoren. Men er det lovligt at bortvise en ansat, som via sit eget selskab driver konkurrerende virksomhed?

JURIDISKE SVAR

Arbejdsgivernes (Tidl. DS Håndværk & Industri) juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.

Beskrivelsen af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.

Er det lovligt at bortvise en ansat, som via sit eget selskab driver konkurrerende virksomhed?

Spørgsmål:
En metalvirksomhed, der fremstiller komponenter til vindmøllesektoren, kontakter sin advokat og spørger, hvad virksomheden bør gøre i forhold til følgende situation: Virksomheden har netop konstateret, at en ansat maskinarbejder er begyndt egen virksomhed, som ligeledes fremstiller dele til vindmøllesektoren. Virksomheden er bekendt med forholdet via en hjemmeside, der henviser til medarbejderens selskab.

Svar:
Advokaten råder virksomheden til straks at bortvise medarbejderen, da der er tale om en grov og væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet – en konkurrerende virksomhed. Dette betyder, at medarbejderen skal forlade virksomheden samme dag og ikke længere vil modtage løn fra virksomheden.

Læs også: Hvornår skal arbejdsgiveren udlevere ansættelseskontrakten?

Under et ansættelsesforholds beståen eksisterer der en generel loyalitetspligt, som forbyder konkurrencehandlinger og anden illoyal adfærd fra medarbejderens side. Indholdet heraf afhænger dog i høj grad af, hvorvidt man er i opsagt stilling eller ej. Loyalitetspligten gælder fra ansættelsesforholdets indgåelse og frem til medarbejderens fratræden fra stillingen. Bliver medarbejderen fritstillet i sin opsigelsesperiode, gælder loyalitetspligten indtil lønudbetalingen ophører. Loyalitetspligten kan dog ved konkret aftale mellem medarbejder og arbejdsgiver forlænges til også at gælde efter ansættelsesforholdets ophør i form af en kunde- eller konkurrenceklausul.

Baggrunden for loyalitetspligten er den betragtning, at en arbejdsgiver må kunne forvente, at medarbejderen udviser loyalitet over for virksomheden og ikke foretager dispositioner, der kan skade virksomhedens omdømme. Loyalitetspligten indeholder derfor også et konkurrenceforbud, idet en medarbejder ikke uden arbejdsgiverens accept må drive eller arbejde i konkurrerende virksomhed sideløbende med sin ansættelse. En medarbejder der er i tvivl om den indholdsmæssige udstrækning af sin loyalitetspligt, bør derfor søge dette afklaret hos sin arbejdsgiver – f.eks. hvorvidt et bestemt bijob indeholder konkurrerende elementer. Advarer arbejdsgiveren ikke mod, at bibeskæftigelsen er i strid med loyalitetsforpligtelsen, kan han ikke senere gøre dette gældende.

Læs også: Julefrokost-ulykker er ofte en arbejdsskade

I en opsigelses- eller fritstillingsperiode gælder loyalitetspligten som nævnt stadigvæk. Medarbejderen må således ikke påbegynde konkurrerende virksomhed i denne periode - hvad enten det er som ansat i en konkurrerende virksomhed eller som selvstændig. En medarbejder i opsagt stilling har dog i almindelighed ret til at forberede konkurrerende virksomhed som for eksempel at indgå lejemål, oprette telefonnummer eller bestille brochurer og visitkort. Direkte markedsføring af den nye virksomhed, mens man stadig er ansat, er derimod i strid med loyalitetspligten. Medarbejderen må heller ikke forsøge at påvirke andre medarbejdere til at følge med over i den nye virksomhed eller på lignende vis forsøge at påvirke arbejdsgiverens kunder og leverandører.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup