Når medarbejderen driver konkurrerende virksomhed

En metalvirksomhed har konstateret, at en ansat er begyndt egen virksomhed, som ligeledes fremstiller dele til vindmøllesektoren. Men er det lovligt at bortvise en ansat, som via sit eget selskab driver konkurrerende virksomhed?

JURIDISKE SVAR

Arbejdsgivernes (Tidl. DS Håndværk & Industri) juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.

Beskrivelsen af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.

Er det lovligt at bortvise en ansat, som via sit eget selskab driver konkurrerende virksomhed?

Spørgsmål:
En metalvirksomhed, der fremstiller komponenter til vindmøllesektoren, kontakter sin advokat og spørger, hvad virksomheden bør gøre i forhold til følgende situation: Virksomheden har netop konstateret, at en ansat maskinarbejder er begyndt egen virksomhed, som ligeledes fremstiller dele til vindmøllesektoren. Virksomheden er bekendt med forholdet via en hjemmeside, der henviser til medarbejderens selskab.

Svar:
Advokaten råder virksomheden til straks at bortvise medarbejderen, da der er tale om en grov og væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet – en konkurrerende virksomhed. Dette betyder, at medarbejderen skal forlade virksomheden samme dag og ikke længere vil modtage løn fra virksomheden.

Læs også: Hvornår skal arbejdsgiveren udlevere ansættelseskontrakten?

Under et ansættelsesforholds beståen eksisterer der en generel loyalitetspligt, som forbyder konkurrencehandlinger og anden illoyal adfærd fra medarbejderens side. Indholdet heraf afhænger dog i høj grad af, hvorvidt man er i opsagt stilling eller ej. Loyalitetspligten gælder fra ansættelsesforholdets indgåelse og frem til medarbejderens fratræden fra stillingen. Bliver medarbejderen fritstillet i sin opsigelsesperiode, gælder loyalitetspligten indtil lønudbetalingen ophører. Loyalitetspligten kan dog ved konkret aftale mellem medarbejder og arbejdsgiver forlænges til også at gælde efter ansættelsesforholdets ophør i form af en kunde- eller konkurrenceklausul.

Baggrunden for loyalitetspligten er den betragtning, at en arbejdsgiver må kunne forvente, at medarbejderen udviser loyalitet over for virksomheden og ikke foretager dispositioner, der kan skade virksomhedens omdømme. Loyalitetspligten indeholder derfor også et konkurrenceforbud, idet en medarbejder ikke uden arbejdsgiverens accept må drive eller arbejde i konkurrerende virksomhed sideløbende med sin ansættelse. En medarbejder der er i tvivl om den indholdsmæssige udstrækning af sin loyalitetspligt, bør derfor søge dette afklaret hos sin arbejdsgiver – f.eks. hvorvidt et bestemt bijob indeholder konkurrerende elementer. Advarer arbejdsgiveren ikke mod, at bibeskæftigelsen er i strid med loyalitetsforpligtelsen, kan han ikke senere gøre dette gældende.

Læs også: Julefrokost-ulykker er ofte en arbejdsskade

I en opsigelses- eller fritstillingsperiode gælder loyalitetspligten som nævnt stadigvæk. Medarbejderen må således ikke påbegynde konkurrerende virksomhed i denne periode - hvad enten det er som ansat i en konkurrerende virksomhed eller som selvstændig. En medarbejder i opsagt stilling har dog i almindelighed ret til at forberede konkurrerende virksomhed som for eksempel at indgå lejemål, oprette telefonnummer eller bestille brochurer og visitkort. Direkte markedsføring af den nye virksomhed, mens man stadig er ansat, er derimod i strid med loyalitetspligten. Medarbejderen må heller ikke forsøge at påvirke andre medarbejdere til at følge med over i den nye virksomhed eller på lignende vis forsøge at påvirke arbejdsgiverens kunder og leverandører.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding