Når medarbejderen udebliver på grund af flystrejke
Møder en medarbejder ikke op på arbejde til den aftalte tid efter ferien, er det i princippet en ulovlig udeblivelse. Men der kan dog være lovlige undskyldninger, som forklarer, at medarbejderen ikke møder til tiden.
På virksomheden Metalflex var der kollektivt varslet ferielukket i uge 28-30. Klejnsmed Mads Madsen havde bestilt en returflyrejse med et lavprisflyselskab til Athen. Herfra skulle hele familien rejse rundt i tre uger. Familien Madsen ønskede at udnytte ferien og havde derfor valgt at flyve hjem til Danmark søndag, hvor arbejdet begyndte mandag.
Læs også: Hvornår skal arbejdsgiveren udlevere ansættelseskontrakten?
Desværre havde der været problemer blandt kabinepersonalet over sommeren, hvilket familien Madsen var fuldt bekendt med. Da de skulle rejse hjem søndag var alle fly til Danmark aflyst på ubestemt tid, da der var udbrudt flystrejke. Mads Madsen kontaktede mandag morgen sin arbejdsplads Metalflex og oplyste, at han var strandet i Athen på grund af en omfattende flystrejke.
Metalflex kontakter på baggrund af henvendelsen fra Mads Madsen juridisk afdeling i Arbejdsgiverne for derved at få en afklaring på hvordan, at virksomheden skal forholde sig til den udeblevne medarbejder.
Svar:
Møder en medarbejder ikke op på arbejde til den aftalte tid efter en ferie, er det i princippet en ulovlig udeblivelse, der i yderste konsekvens kan resultere i en bortvisning. Men der kan dog være lovlige undskyldninger, som forklarer, at medarbejderen ikke møder til tiden.
Det er meget vigtigt, at arbejdsgiveren kontaktes. Ellers vil arbejdsgiveren blot kunne konstatere, at medarbejderen ikke møder på arbejde, som vedkommende skal efter ferien. Det er i princippet en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet. Men hvis flyet eksempelvis er aflyst, og medarbejderen ikke har mulighed for at komme hjem via alternative ruter, er medarbejderen lovligt undskyldt, men skal stadig huske at oplyse arbejdsgiveren herom.
Læs også: Hvilke personoplysninger må virksomheder registrere?
Medarbejderne skal huske, at de skal gøre alt, hvad de kan, for at komme hjem inklusiv at finde flybilletter gennem et andet flyselskab. Så bliver flyet aflyst eller udskudt, kan medarbejderen ikke bare læne sig tilbage og nyde nogle ekstra gratis fridage. Det samme gælder om vinteren, hvis man ikke kan komme på arbejde på grund af sne eller andre vejrforhold, eller hvis en togforsinkelse betyder, at man kommer for sent på arbejde.
Det er lønmodtageren, der bærer risikoen for, at man ikke kan møde til tiden. Det er lønmodtagerens ansvar at planlægge sig ud af problemet. Arbejdsgiverne bliver løbende kontaktet af medlemsvirksomheder, der er i tvivl om reglerne. En forsinket tilbagevenden fra ferien bliver dog sjældent til en decideret tvist mellem medarbejder og lønmodtager. Sagerne bliver ofte løst i mindelighed på virksomheden, hvor man aftaler, at medarbejderen eksempelvis kan afspadsere eller holde fri for egen regning.