Når medarbejderen udebliver på grund af flystrejke

Møder en medarbejder ikke op på arbejde til den aftalte tid efter ferien, er det i princippet en ulovlig udeblivelse. Men der kan dog være lovlige undskyldninger, som forklarer, at medarbejderen ikke møder til tiden.

På virksomheden Metalflex var der kollektivt varslet ferielukket i uge 28-30. Klejnsmed Mads Madsen havde bestilt en returflyrejse med et lavprisflyselskab til Athen. Herfra skulle hele familien rejse rundt i tre uger. Familien Madsen ønskede at udnytte ferien og havde derfor valgt at flyve hjem til Danmark søndag, hvor arbejdet begyndte mandag.

Læs også: Hvornår skal arbejdsgiveren udlevere ansættelseskontrakten?

Desværre havde der været problemer blandt kabinepersonalet over sommeren, hvilket familien Madsen var fuldt bekendt med. Da de skulle rejse hjem søndag var alle fly til Danmark aflyst på ubestemt tid, da der var udbrudt flystrejke. Mads Madsen kontaktede mandag morgen sin arbejdsplads Metalflex og oplyste, at han var strandet i Athen på grund af en omfattende flystrejke.

Metalflex kontakter på baggrund af henvendelsen fra Mads Madsen juridisk afdeling i Arbejdsgiverne for derved at få en afklaring på hvordan, at virksomheden skal forholde sig til den udeblevne medarbejder.

Svar:
Møder en medarbejder ikke op på arbejde til den aftalte tid efter en ferie, er det i princippet en ulovlig udeblivelse, der i yderste konsekvens kan resultere i en bortvisning. Men der kan dog være lovlige undskyldninger, som forklarer, at medarbejderen ikke møder til tiden.

Det er meget vigtigt, at arbejdsgiveren kontaktes. Ellers vil arbejdsgiveren blot kunne konstatere, at medarbejderen ikke møder på arbejde, som vedkommende skal efter ferien. Det er i princippet en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet. Men hvis flyet eksempelvis er aflyst, og medarbejderen ikke har mulighed for at komme hjem via alternative ruter, er medarbejderen lovligt undskyldt, men skal stadig huske at oplyse arbejdsgiveren herom.

Læs også: Hvilke personoplysninger må virksomheder registrere?

Medarbejderne skal huske, at de skal gøre alt, hvad de kan, for at komme hjem inklusiv at finde flybilletter gennem et andet flyselskab. Så bliver flyet aflyst eller udskudt, kan medarbejderen ikke bare læne sig tilbage og nyde nogle ekstra gratis fridage. Det samme gælder om vinteren, hvis man ikke kan komme på arbejde på grund af sne eller andre vejrforhold, eller hvis en togforsinkelse betyder, at man kommer for sent på arbejde.

Det er lønmodtageren, der bærer risikoen for, at man ikke kan møde til tiden. Det er lønmodtagerens ansvar at planlægge sig ud af problemet. Arbejdsgiverne bliver løbende kontaktet af medlemsvirksomheder, der er i tvivl om reglerne. En forsinket tilbagevenden fra ferien bliver dog sjældent til en decideret tvist mellem medarbejder og lønmodtager. Sagerne bliver ofte løst i mindelighed på virksomheden, hvor man aftaler, at medarbejderen eksempelvis kan afspadsere eller holde fri for egen regning.

Juridiske svar

Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
 
Beskrivelsen af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding