10.12.2015  |  EL  |  Byggeri

NCC bruger digitalt design til boligbyggeri

NCC modtog tidligere i år prisen for verdens bedste boligbyggeri for lejlighederne på Krøyers Plads på Christianshavn. Digitale værktøjer har været en vigtig del af den komplekse byggeproces.

Sekskantede tagflader, der starter på tredje sal og slutter på sjette, indskudte dæk i lejlighederne og installationer på kryds og tværs af lejlighedsskel - det er blot nogle af de detaljer, boligbyggeriet Krøyers Plads indeholder. Og det er da også ifølge entreprenøren NCC selv et af landets mest komplekse af slagsen. 

Læs også: NCC bedst i Norden

Fakta om Krøyers Plads

Krøyers Plads er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og COBE Arkitekter.

Rådgivende ingeniør er COWI.

NCC Bolig er bygherre.

NCC Construction er rådgivende entreprenør.

Krøyers Plads er et lejlighedsbyggeri fordelt på to etaper. I 1. etape er der bygget 38 lejligheder og 460 kvadratkilometer erhverv. I anden etape er der 1.170 kvadratkilometer parkeringskælder og 67 lejligheder.

Lejlighederne er det første etagebyggeri i Danmark, der er Svanemærket.

I marts 2015 modtog NCC prisen for verdens bedste boligbyggeri for lejlighederne på Krøyers Plads på Christianshavn.

Kilde: NCC

Et byggeri af dette format stiller ekstra store krav til planlægningen og for at efterleve disse, har NCC brugt digitale værktøjer. Det betyder, at byggeriet er blevet 3D-projekteret, så hver enkelt bygningsdel er blevet registreret, navngivet og sat sammen til en bygningsmodel.

Nødvendigt med digitale værktøjer
Denne 3D-teknologi giver et helt andet, mere omfattende billede, som en almindelig 2D-tegning ikke kan leve op til. NCC kunne eksempelvis bruge det digitale 3D-værktøj til at sammensætte modeller af tagkassetterne med modeller fra stålspærleverandøren og på den måde fjerne fejl langt tidligere end ellers.

”Med VDC (Virtual Design and Construction, red.) og bygningsmodellen bliver det muligt at optimere byggeprocessen, så mange af de fejl, man først opdager på byggepladsen, bliver fundet i byggeriets planlægningsfase”, siger Thomas Høyer Andersen, projektchef i NCC Construction og ansvarlig for anden etape af Krøyers Plads.

Læs også: Virtuel belysningsplanlægning i 3D

De digitale værktøjer kan også lette arbejdet for den enkelte håndværker. I et byggeri som Krøyers Plads, kan det eksempelvis for VVS-installatøren være svært at gennemskue, hvor varmerørene skal installeres på en 2D-tegning. VDC og digitalt design har altså været helt nødvendigt for Krøyers Plads i København.

NCC har i byggeprocessen også taget det digitale værktøj 4D i brug i form af lokationsbaseret planlægning. Det har hjulpet til, at processen er blevet effektiviseret og 15 procent af den samlede tid er blevet sparet, fortæller Thomas Høyer Andersen. 

-CHM

Mere fra Clara

Clara Hennecke Mikkelsen

Redaktionsassistent, Installator.dk

Korte nyheder til Installatør.dk og hertil knyttede nyhedsbreve og printmagasin. Derudover læser jeg korrektur på andres tekster, og løser andre forefaldende, journalistiske opgaver.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere