Ny energiteknologi giver billigere varme

Grønnere og billigere varme bliver resultatet, når Brønderslev Forsyning fra 2017 taget et nyt kombineret sol- og biomasseanlæg i brug. Anlæggets solfangere baserer sig på en ny højtydende teknologi, der er det først af sin art i Danmark.

Brønderslev Forsyning har som de første i Danmark testet ny, grøn teknologi med disse CSP-testanlæg. Foto: Brønderslev Forsyning. .

Om CSP-teknologien

Parabolske trug på CSP-anlægget koncentrerer solens energi på et meget lille område. Dermed opvarmes olie til op mod 330 grader. Olien, eller rettere oliedampene, bruges til at drive en generator, der producerer elektricitet.

En af fordelene ved CSP-anlæg er, at varmen kan lagres i isolerede tanke. På den måde kan man sende varmen ud til forbrugerne, når der er behov for den, og ikke kun når solen skinner. 

Rækker af parabolspejle i et såkaldt soltrug retter sollys mod rør med olie. Det varmer olien op til op mod 330 grader og oliedampenes tryk driver en turbine, som generer både elektricitet og varme. Det kombineres med et nyt biomasseanlæg, og det vil, når det tages i brug, kunne levere næsten CO2-neutral varme til 13.000 mennesker i det nordjyske.

Læs også: Grønnere bygningsreglement med større fleksibilitet

Solanlægget, der bygger på CSP-teknologi (Concentrated Solar Power), vil med olie som varmetransmissionsmiddel blive det første af sin art i Danmark, men teknologien er i drift på flere anlæg andre steder primært i Sydeuropa og Nordafrika. Derfor var det et spring at tage for Brønderslev Forsyning, der skulle vægte forsyningssikkerhed overfor implementering af ny, højtydende teknologi.

Ørkenteknologi i Brønderslev
For at garantere at et CSP-anlæg kan fungere i Danmark har Brønderslev Forsyning opstillet et testanlæg og besøgt tilsvarende anlæg, der er drift i udlandet. Det har overbevist det kommunalt ejede kraftvarmeværk om, at CSP i kombination med biomasse er den optimale løsning til fremtidens energiforsyning, også i Danmark.

CSP-teknologien, der ellers primært anvendes i solrige ørkenområder, har vide muligheder for at kunne optimere effektiviteten af eksisterende eller nye anlæg selv under nordeuropæiske himmelstrøg, mener Svante Bundgaard, administrerende direktør i Aalborg CSP. .

”Kraftvarmeværket i Brønderslev er et glimrende eksempel på, hvordan CSP-teknologien, der ellers primært anvendes i solrige ørkenområder, har vide muligheder for at kunne optimere effektiviteten af eksisterende eller nye anlæg selv under nordeuropæiske himmelstrøg,” fortæller Svante Bundgaard, der er administrerende direktør i Aalborg CSP. Aalborg CSP leverer anlægget og introducerer dermed teknologien i Danmark.

Billigere at være kraftvarmekunde
Det nye anlæg vil udover at kunne reducere CO2-udslip til et minimum også kunne fastholde energipriserne eller ligefrem sænke dem for slutbrugerne. 

”Vi kan med det nye anlæg i første omgang undgå at skulle hæve priserne, og på sigt er det vores håb, at vi kan tilbyde vores kunder lavere priser”, siger Thorkil B. Neergaard, direktør for Brønderslev Forsyning. .

Brønderslev Forsyning står i den situation, at det årlige rådighedsbeløb, som staten giver til kraftvarmeværker for at sikre elforsyningen, bliver udfaset pr. januar 2019. Det vil have den direkte konsekvens, at varmeregningen ville stige med 3.500 kroner pr. husstand i området. Derfor iværksatte Brønderslev Forsyning en proces, der skulle lede frem til et mere energieffektivt og billigere alternativ. Det eksisterende anlæg består af et traditionelt naturgasfyret anlæg, og med den overordnede energipolitik i Danmark, der foreskriver 100 procent vedvarende energi i 2035, var det alligevel tid til at tænke helt nyt.

Læs også: Frankrig vil køre på solceller

”Det er en langt billigere produktionsform, og vi kan med det nye anlæg i første omgang undgå at skulle hæve priserne, og på sigt er det vores håb, at vi kan tilbyde vores kunder lavere priser,” siger Thorkil B. Neergaard, der er direktør for Brønderslev Forsyning.

Om sol- og biomasseanlægget hos Brønderslev Forsyning

Anlægget leveres af totalleverandøren Aalborg CSP. Solanlægget vil have en ydelse 16,6 MW og arbejder med en maksimal driftstemperatur på 330 grader. Anlægget består af 400 parabolske trug, der kommer til at dække i alt 26.929 m2.

Det kommende biomasseværk vil have en effekt på cirka 20 MW. Leverandøren til denne del af anlægget er endnu ikke bestemt. Den samlede anlægssum vil blive på cirka 315 millioner kroner. 

Anlæg forventes at slå rekorder
I disse uger tages de første spadestik til sol- og biomasseanlægget, der ifølge beregningerne vil sætte rekord i energieffektivitet for et kombineret sol- og biomasseanlæg i Danmark – og måske i verden.

At lade energien fra solvarme indgå i kombination med et biomasserefyret kraftvarmeanlæg, hvor solens stråler også omdannes til strøm, er en så innovativ ide, at energistyrelsens EUDP-program har bevilget 20 millioner kroner i anlægsstøtte til solenergiprojektet. Det samlede budget for sol-og biomasseanlægget er på 315 millioner kroner, og det forventes at være færdigbygget og levere varme fra årsskiftet 2018.

Varmeforsyningen i Brønderslev bliver dog ikke 100 procent CO2-neutral. Det skyldes, at investeringen i et rent biomasse- og solanlæg vil blive væsentligt større, hvis det skulle have kapacitet til spidsbelastning på de koldeste vinterdage. For at kunne håndtere spidsbelastning vil Brønderslev Forsyning derfor bibeholde muligheden for at kunne benytte sit naturgasanlæg.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus