Finanslov dræber håndværkerfradraget endegyldigt

Den nye finanslov betyder, at det omdiskuterede håndværkerfradrag endegyldigt er lagt i graven. Erhvervsorganisationer gruer for konsekvenserne.

Det afskaffede håndværkerfradrag kommer til at koste arbejdspladser, mener Håndværksrådet. .

Med indgåelsen af finanslovsaftalen mellem regeringen, Enhedslisten og SF ligger det fast at BoligJobordningen - eller håndværkerfradraget - ikke bliver forlænget. Dermed ophører ordningen ved årsskiftet. Det havde ellers været på tale, at ordningen kunne blive genoplivet under forhandlingerne, hvis regeringen havde havde indgået forlig med de borgerlige partier, som det skete sidste år.

Læs også: Finanslovsforhandlinger kan genoplive håndværkerfradrag

Sådan gik det ikke - og det vækker ærgrelse hos blandt andet Tekniq og Håndværksrådet, der frygter for konsekvenserne, når fradraget bliver afskaffet.

Frygter nedgang
Ifølge Teqnik vil det afskaffede fradrag betyde en nedgang i byggebranchen.  

”Med Finansloven forsvinder BoligJob-ordningen og samtidig sættes de offentlige byggeinvesteringer ned. Alene de to vedtagelser er direkte årsag til, at vi desværre får mindre at lave i bygge- og installationsbranchen i 2015”, siger Niels Jørgen Hansen, der er administrerende direktør i Tekniq.

Håndværksrådet, der er hovederhvervsorganisation for omkring 6.500 små og mellemstore virksomheder i byggesektoren, mener, at det vil koste både arbejdspladser og lærepladser i byggeriet.

”Det er stærkt beklageligt, at regeringen, SF og Enhedslisten reelt har valgt at nedlægge flere tusinde job og flere hundrede lærepladser i byggeriet. Håndværkerfradraget har siden 2011 skabt aktivitet i byggesektoren og været den direkte årsag til, at flere tusinde reelle job er blevet bevaret, ligesom fradraget har sat virksomheder i stand til at tage flere lærlinge, end de ellers ville have kunnet”, siger afdelingschef i Håndværksrådet, Frank Korsholm.

Men det er ikke kun byggebranchen, der kommer til at mærke konsekvenserne af den afskaffede Boligjobordning. Statskassen og Danmarks konkurrenceevne kommer også til at mærke konsekvenserne, mener Håndværksrådet.

Læs også: Afskaffet håndværkerfradrag koster dyrt

”Håndværkerfradraget har vist sig at være det hidtil stærkeste våben mod sort arbejde, vi har set. På kort sigt vil vi derfor opleve mere sort arbejde, flere svende på dagpenge og færre unge, der har mulighed for at tage en erhvervsuddannelse ude i virksomhederne. På længere sigt vil statskassen skulle håndtere et betydeligt dyk i skattegrundlaget, ligesom den ventede mangel på faglært arbejdskraft vil ramme virksomhederne og Danmarks konkurrenceevne hårdere end nødvendigt”, siger Frank Korsholm.

-SSM

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle