Ny rapport: Vigtigt med godt indeklima på de danske folkeskoler
En rapport fra Realdania viser, at mere end 90 procent af landets folkeskoleklasser har et CO2-niveau, der er højere end det, myndighederne anbefaler.
I 2014 viste en stor undersøgelse, at 60 procent af hele landets skoleklasser havde CO2-niveauer, der lå over de anbefalede 1.000 ppm. Nu peger en ny undersøgelse, foretaget af DTU og Alexandra Instituttet, imidlertid på, at indeklimaet ikke er blevet forbedret siden.
Selvom de danske kommuner i perioden 2007 til 2014 har foretaget renoveringer og opførelser af folkeskolebygninger for 18 mia. kr., er størstedelen af pengene brugt på energirenovering frem for en forbedring af indeklimaet.
Læs også: Nyt målesystem løfter ventilationsbranchen
Ifølge Jørn Toftum, der er lektor fra DTU, har mange folkeskoler et betydeligt efterslæb ift. vedligehold, og kommunerne har større fokus på energirenovering, når der skal renoveres:
”Det kommunale anlægsloft og nye indretningsbehov som følge af den nye folkeskolereform tvinger kommunerne til at prioritere. Men det løser ikke skolernes indeklimaproblemer, der er så store, at noget skal gøres. Det er vi nødt til at tage alvorligt”, siger Jørn Toftum.
Indeklima skal påtænkes i skolerenoveringer
Ifølge Lene Wiell, der er projektleder hos Realdania, står skolerenoveringer højt på kommunernes to-do-liste, hvorfor hun påpeger vigtigheden i, at der bliver taget hensyn til indeklimaet i renoveringsprojekterne:
”Vi vinder ikke noget ved at gøre det til en kamp mellem investeringer i energirenovering og investeringer i indeklima. I stedet skal vi blive bedre til at sikre, at indeklimahensyn tænkes med, når der alligevel renoveres af andre årsager. På den måde får vi dobbeltværdi ud af investeringerne - og i sidste ende sundere børn, der ikke skal sidde i usunde lokaler i lange skoledage”, siger hun.
Læs også: Mikroventilation vinder frem
I den nyligt udarbejdede rapport kan man bl.a. også læse om, at det ofte er den enkelte lærer, der ender med at stå til ansvar for skolens indeklima, da der ikke sker en fælles koordineret indsats.
- EL