Nye regler for elektriske anlæg giver virksomhederne ansvaret

Ansvaret for sikkerheden på el-anlæg flytter fra marken og ind på direktionsgangene. Sikkerhedsstyrelsen og Dansk Energi indgår samarbejde om information om nye bekendtgørelser.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde”, siger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi. Arkivfoto..

Sammen inviterer de to parter alle interesserede til at deltage i et af i alt seks fyraftensmøder hos energiselskaber forskellige steder i landet.

”Med de nye sikkerhedsregler skal elnetselskaber, entreprenører, installatører og rådgivere tænke på en anden måde. Lovgivningen har ændret sig markant, og det får afsmitning på hverdagen for mange medarbejdere”, påpeger konsulent Johan Hakmann fra Dansk Energi.

Ansvaret flytter
Arbejde med elektriske anlæg er forbundet med en vis risiko, så det er uhyre vigtigt, at alle involverede har fokus på sikkerheden. Noget af det nye i regelsættet er, at ansvaret flytter fra de udførende til direktionsgangene.

”Fra at være et personligt ansvar hos en driftsleder bliver sikkerheden nu et virksomhedsansvar. Det betyder, at det er virksomhedernes ledelse, der får ansvaret for, at sikkerheden tages alvorligt og at der er en kvalificeret driftsansvarlig ansat”, siger projektleder Carsten Jakobsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Ved opgaver på eller tæt ved el-tekniske anlæg er det vigtigt at have ensartede procedurer i de enkelte selskaber. Derfor gælder kravene om ensartede procedurer på tværs af selskaberne fortsat, når de nye regler træder i kraft.

”Ensartede procedurer kan sikre, at medarbejderne ikke kommer galt afsted, men der er også plads til, at de udførende kan foretage en konkret risikovurdering og finde egne løsninger. Derfor er det også vigtigt, at virksomhederne hele tiden sørger for, at deres ansatte er i besiddelse af den nyeste viden”, siger Johan Hakmann.

Følg procedurerne
Carsten Jakobsen påpeger, at det ofte er erfarne medarbejdere, der kommer til skade – ikke fordi, de ikke ved, hvad de skal gøre, men fordi de måske et splitsekund glemmer en vigtig del af en procedure.

”At arbejde med sikkerhed er vigtigt for alle. Det er altafgørende, at man følger procedurerne, uanset hvor rutineret man er”, siger Carsten Jakobsen.

De nye internationalt orienterede regler blev for nylig udstedt af Sikkerhedsstyrelsen efter et ’go’ fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på baggrund af en ny elsikkerhedslov.

I alt er der udstedt tre nye bekendtgørelser på anlægsområdet samt installations- og materielbekendtgørelser, og de kan læses på www.elsikkerhedsregler.dk og www.retsinfo.dk.

Læs også: Nye regler for udlevering af elmålere

Bekendtgørelserne træder i kraft den 1. juli 2017 med forskellige overgangsbestemmelser.

- JKK 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Safety first!

07.01.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Nyt år, nye muligheder…. med SystemHouse Solutions

17.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

13.12.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Julehilsen fra SystemHouse Solutions til alle jer….

11.12.2024Installator.dk

Ny AI-assistent finder vej i bygningsreglementets jungle af brandkrav

03.12.2024Installator.dk

Styrket cybersikkerhed skaber øget konkurrencekraft

29.11.2024UVEX ARBEITSSCHUTZ GMBH

Sponseret

Uvex 2025-katalog – Beskyt mennesker, skab værdi

29.11.2024UVEX ARBEITSSCHUTZ GMBH

Sponseret

Sikkerhedssko fra uvex – Komfort og beskyttelse i topklasse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus