Prestigen skal finde vej til el-faget
Et af formålene med DM i Skills er at skabe en øget anerkendelse af blandt andet elektrikeruddannelsen. Men de unge og deres forældre er generelt blevet mere skeptiske over for erhvervsuddannelserne, viser undersøgelse.
Konkurrencen er intens i Fredericias messehal, hvor fem lærlinge i starten af februar kæmper om den ene placering som Danmarks bedste elektrikerlærling og retten til at gå videre til de europæiske mesterskaber. Første dag går med at opstille et lille transportbånd styret af en automatik, der sender en æske fra højre mod venstre og retur. I år skal finalisterne også montere et rotorblink. Når automatikken kører, sender rotorblinket rødt lys ud over transportbåndet. Ellers er opgaven stort set identisk i forhold til sidste års konkurrence.
Andendagen, fredag, går med at montere blandt andet en ventilator og et skumringsrelæ. Konkurrencen er tæt. Sidste år var der kun ti points forskel mellem de tre bedste finalister. I år er der kun en af de fem, der siger med sikkerhed, at han vil gå hjem med diplom og præmier. Da erhvervsmagasinet Installatør fanger SIF Gruppens deltager, Alexander Strarup Sørensen, for en kommentar dagen før finalen, gør han det klart, at han stiller op til Skills med et klart mål om at komme til tops i konkurrencen.
"Jeg er et konkurrencemenneske og kan lide at vinde. Jeg ville ikke stille op, hvis jeg ikke regnede med at vinde", sagde Alexander Strarup Sørensen, der rent faktisk endte med at løbe af med sejren.
Læs også: Ni installatørlærlinge dyster til DM
Ligesom flere af de andre finalister har hans arbejdsgiver i månederne op til konkurrencen givet ham fri til at tage på de kurser, der kan hjælpe ham til en sejr.
"SIF Gruppen går meget op i lærlingeforhold. Det skal de også. Hvis de vil blive ved med at have mange lærlinge, må de gøre noget for, at vi har lyst at væ re hos dem", siger Alexander Strarup Sørensen.
Elitens tiltrækningskraft
Det er andet år i træk, at SIF Gruppen har en lærling med i finalen. Sejren kommer på et godt tidspunkt for SIF Gruppen, der satser voldsomt på lærlinge og derfor har øget antallet de seneste måneder. Aktuelt er der 43 lærlinge ansat, og flere er på vej i virksomheden, der i alt har 200 medarbejdere. Adgangskravene er høje, da en lærling mindst skal have karakteren syv i matematik på uddannelsens grundforløb samt et karaktergennemsnit på syv for at komme i betragtning hos SIF Gruppen.
På trods af eller måske på grund af de høje krav er mange unge tiltrukket af at få en praktikplads i virksomheden. Flere end 200 lærlinge er gennem årene blev uddannet hos SIF Gruppen, og de kommer helt af sig selv, fortæller administrerende direktør Lars Erik Holmegaard. Hans elitelærlinge tiltrækker den brede gruppe, der skal udgøre SIF Gruppens bestand af lærlinge.
"Vi besluttede for ti år siden, at vi skal have den bedste elev i klassen, for når vi har de bedste, kan vi tiltrække en bred vifte af fornuftige unge fyre", siger Lars Erik Holmegaard.
Daniel Jørgensen Eldon er uddannelsesleder hos Schneider Electric. Virksomheden sponsorerer el-konkurrencen for at give prestige til de faglige udfordringer i faget. Overalt står deres firmanavn på papkasserne med materialer til konkurrencen. Han ønsker, at de unge ser elektrikerfaget som et højteknologisk fag.
"Elektrikere er det håndværk, man ikke ser, så vi skal vise, at der er mere end at trække kabler. En sejr betyder enormt meget for mestre, hvis de udnytter den til at adskille sig fra de andre elektrikerfirmaer", siger Daniel Jørgensen Eldon.
Læs også: Her er Danmarks bedste lærlinge inden for VVS og el
Også Kirchheiner El-Teknik i Tønder har atter en lærling med i konkurrencen. Sidste gang var i 2013, og i år er det Peter Roediger Nielsen, der skal vise hvad en sønderjysk elektrikerlærling er i stand til. Allan M. Nielsen, installatør, driftsleder og lærlingeansvarlig, gælder sig over igen at have en lærling med i finalen. Han oplever en tilgang af unge, der vil have læreplads i virksomheden.
"Vi skal prøve at vende holdningen til en håndværkeruddannelse og vise, at det ikke er så let at blive elektriker. Jeg kan mærke, at flere elever de seneste to år har søgt læreplads hos os", siger Allan M. Nielsen.
Flere besøger Skills
DM i Skills er blevet en publikumssucces med flere besøgende. For fem år siden var der 12.500 besøgende til 23 konkurrencefag og 13 demonstrationsfag. I år var 60.268 personer forbi Messe C i Fredericia til konkurrencen, der er vokset til 36 konkurrencefag og 20 demonstrationsfag.
Skeptiske skoleelever
Holdningen er mere lunken hos de unge og deres forældre. En undersøgelse gennemført for nyhedsbrevet Momentum, der udgives af Kommunernes Landsforening, viser, at erhvervsuddannelserne siden 2012 har mistet respekt hos befolkningen. Dengang var det 28 procent af danskerne, der forbandt en erhvervsuddannelse med høj prestige. Da Momentum foretog samme undersøgelse for et år siden, var tallet faldet til 22 procent. Kun seks procent mente, at deres barn skal have en erhvervsuddannelse, mens 52 procent mener, at den klassiske studentereksamen giver høj prestige.
Tre elever fra 8.Y på Sct. Michaels Skole i Kolding har heller ikke den store respekt for elektrikerfaget, da Erhvervsmagasinet Installatør opsøger dem på messen. Fredagen er folkeskoledag, og titusinder af skolebørn presser sig gennem hallerne for at se tv-kendis Jacob Riising lede finalen for 8.klasser, der har dystet i praktiske opgaver. Nikolaj, Christian og Julie chiller i forhallen, da de bliver spurgt om deres holdning til uddannelse. Da de skal give point for prestigen, vinder lægefaget foran politibetjente med elektrikere på sidstepladsen.
"Det er helte som læger og politifolk, man ser op til som barn, men man glemmer, hvor vigtig elektrikere er, men de er dem, man ringer til, når lyset går ud. De er lige så vigtige for samfundet", siger Nikolaj.
Elektriker-finalister:
- Frederik Agesen, Uggerly Installation, Tech College Aalborg
- Alexander Strarup Sørensen, SIF Gruppen A/S, TEC (Vinder)
- Andreas Fink Simonsen, Dalmose El-service, EUC Sjælland
- Tobias Bjerre Keller, Ryslinge El, Svendborg Erhvervsskole
- Peter Roediger Nielsen, Kirchheiner El-Teknik ApS, Tradium