Regler for brandsikring udfordrer producenter og installatører
I 2011 kom der nye regler for brandsikring af ventilationsanlæg. Det udfordrede både producenter og installatører. Nu varsles en opdateret standard.
Det rette ventilationsanlæg kan beskytte mod spredning af brand i boliger, kontorbyggeri og offentlige bygninger som skoler og daginstitutioner. Derfor implementerede man i Danmark i 2011 standarden DS 428, der udstikker særlige krav til brandsikring af ventilationsanlæg.
Det ændrede på mange måder branchen, fordi næsten alle ventilationsanlæg er forskellige og typisk opbygget af mange forskelligartede komponenter. Det satte gang i en professionalisering af arbejdet med ventilation.
Systemløsninger sikrer korrekt installation
Hos producenten af ventilationsanlæg, Systemair, valgte man at udvikle samlede systemløsninger. Såfremt disse løsninger bliver installeret i overensstemmelse med forudsætningerne, garanteres det, at de lever op til kravene om brandsikkerhed. Dermed hjælpes installatører og bygherrer, så de ikke skal foretage komplicerede beregninger på ny, hver gang de står over for et nyt byggeprojekt.
Læs også: Øget energirenovering kræver mere politisk ejerskab
”Det er altid svært at tilegne sig ny viden og særligt på et så komplekst område. Derfor valgte vi at producere systemløsninger, så det var nemt for bygherrer og installatører,” siger Birgit Knudsen, der er marketingchef hos Systemair.
Stor dokumentationsopgave
Problemet var, at hvis man som bygherre eller installatør skulle sammensætte et ventilationssystem fra bunden og ud fra individuelle komponenter, så risikerede man at stå med en uoverskuelig dokumentationsopgave. Og det ville ikke give mening. Derfor gjorde Systemair og andre producenter det, at de udviklede en række eksempler på samlede systemløsninger, som med garanti lever op til reglerne.
En komplet pakke hjælper installatører
”I vores produktprogram til brandsikring af ventilationsanlæg indgår vores brandsikringsautomatik BR-A3, der er udviklet præcist i henhold til DS 428.4. Det giver mange fordele for den projektansvarlige, fordi det sikrer, at alle gældende funktionskrav er overholdt,” siger Birgit Knudsen og fortsætter:
”Til vores brandsikringsautomatik medfølger også en komplet installationsvejledning med mange gode og nemt overskuelige illustrationer. ”
Uddannelse af installatører
Ved siden af installationsvejledninger har Systemair sat ind med en massiv uddannelse af installatører.
”Som producent af ventilationsanlæg har vi naturligvis været nødt til at sætte os grundigt ind i normerne. Men det er ikke meget værd, hvis ikke vores forhandlere og installatørledet er med på vognen. Derfor iværksatte vi en uddannelsesindsats," forklarer Birgit Knudsen.
Læs også: Tag indeklimaet seriøst
Systemair vil gøre brandsikring af ventilationsanlæg til en nemmere opgave ved at udbyde en række nye brandsikringskurser målrettet entreprenører og serviceteknikere. Der er behov for mere viden og specialuddannelse på området. Derfor skal den ekspertviden, som virksomheden ligger inde med, nu omdannes til praktisk knowhow. Det kommer kunderne til gavn.
Undgår fejl
DS 428-normen er nemlig kompleks. Der er eksempelvis krav om røgdetektering i selve ventilationsanlægget, som skal kunne aktivere spjæld og eventuelt også røgventilatorer. Desuden arbejdes med to forskellige metoder til brandsikring af ventilationsanlægget; brandspjældsystem og røgventileret system. Disse to systemer fungerer helt forskelligt, og elementer fra de to systemer bør derfor ikke sammenblandes.
Dertil kommer, at brandsikringen af ventilationsanlæggene skal dimensioneres efter, hvordan bygningen anvendes.
”Vi får ofte spørgsmål på, hvordan en sag bedst muligt bestykkes, hvordan man undgår fejl under montage, og hvordan man sikrer korrekt aflevering til kunden,” fortæller Birgit Knudsen.
Ny norm – nye kurser
Kurserne skal sikre 100 procent korrekte og bedre installationer og være med til at fjerne de største tvivlsspørgsmål.
Der har nu været afholdt et stort antal kurser. Men i løbet af de kommende måneder forventer Systemair dog at reducere kursusaktiviteten, fordi en opdateret norm om brandsikring af ventilationsanlæg er på vej.
”Der er ingen grund til at undervise i en norm, som alligevel bliver opdateret. Så vil vi hellere være helt parat med nye kurser, når den nye norm er klar,” siger Birgit Knudsen.