Sådan mener en ekspert, at Legionella problemet kan løses

Ejer af TermoRens AS, Thore Andreassen har stor erfaring med vandbehandling og løsninger på Legionellaproblematikken.

Her er nogle erfaringer fra en spiller med lang erfaring i branchen:

VVS-mester og VVS-ingeniør Thore Andreassen har arbejdet med Legionella problemer siden et stort udbrud i Stavanger i 2001. Han startede virksomheden TermoRens i 1994. Virksomhedens speciale er rensning af rørsystemer, varme- og køleanlæg, for at opretholde gode driftsforhold. Derudover renser de vandrør for at fjerne bakterier og få vandtrykket tilbage. Virksomheden producerer alle sine produkter selv, og har i dag kunder over hele verden. I Norge har de store kunder både onshore og offshore, i Danmark er de repræsenteret af Silentor A/S i Frederikshavn.

Thore Andreassen mener, at der er mange der ikke har sat sig nok ind i Legionellabeskyttelsen og forstår, at der er forvirring om hvad der er det bedste og mest effektive redskab til at forebygge og bekæmpe Legionella.

Mange kender ikke det ansvar de har, hvis der skulle komme et udbrud, og ikke mindst er det en stor omkostning, de helst vil undgå. De fleste mennesker beskæftiger sig ikke med Legionellaproblemet, før de selv har problemet, i form af et udbrud eller en henvendelse fra en kunde. Med mange aktører, der markedsfører sig godt, kan den tekniske ansvarlige for anlægget få mange, og meget forskellige, svar siger Thore Andreassen. Thore Andreassen er også leverandør, men understreger, at han er opsat på at arbejde med alle metoder og har bred erfaring med, hvad der virker, samt ulemper og fordele ved de forskellige metoder.  Jeg leverer selvfølgelig det, der er beskrevet, men jeg giver klar besked om, hvad jeg synes er bedst for kunden, forklarer han.

Hvad skal undgås?

Det der kræves er, at ejeren eller den tekniske person, der er ansvarlig for anlægget, er opmærksom på at der skal træffes foranstaltninger til at beskytte mod Legionella udbrud. Hvilke tiltag der tages, er dog op til den ansvarlige, men også en beslutning, der bør tages på baggrund af rapporter og analyser, siger Thore Andreassen.

Der er tre systemer på markedet, der gør sig gældende, når det kommer til at installere en fast installation for at forebygge Legionella udbrud. Kobber/sølv, klordioxid og Anodisk oxidation.
Efter alle disse år ved vi at skylle med varmt vand kun hjælper i kort tid, fordi bakterierne er beskyttet af biofilm eller den oxidationsbelægning, de er i.
UV-systemer kan være gode, men kan vise sig ineffektive mod Legionella. De kan være gode til svagere organismer og i kombination med andre metoder. Problemet med UV er for at fjerne eller neutralisere en bakterie, skal bakterien udsættes for UV-lyset i seks til ti sekunder i en afstand på mindre end 60 mm. Det siger sig selv, at med stort vandforbrug bliver dette umuligt, da vandet passerer for hurtigt forbi. En anden ulempe er, at de mister deres effekt, når lamperne bliver belagt med fx biofilm, hvilket ofte sker siger Thore Andreassen.

Hvilke metoder er effektive mod Legionella

Som tidligere nævnt er metoderne kobber/sølv, klordioxid og Anodisk oxidation alle effektive mod Legionella, men ikke desto mindre meget forskellige i deres virkemåde, på godt og ondt. Her er en beskrivelse af metoderne:

Kobber/sølv-metoden fungerer ved at tilsætte kobber- og sølvpartikler direkte i vandet. Det er tungmetaller, som ikke nedbrydes i kroppen, men nogle mennesker kan have allergi over for dette. Ofte sætter partiklerne sig i porcelænet og farver det turkis eller sort.  På et hospital kan det være nødvendigt at skære dele af behandlingen ud, da partiklerne kan sætte sig på autoklaverne i laboratoriet. Vi gør vores kunder opmærksomme på disse problemer på forhånd, men ved, at andre sælgere nogle gange bagatelliserer disse problemer. Man siger, at der tilsættes "en mikroskopisk mængde", men forbruget af kobber og sølv viser, at det ikke er tilfældet. Kobber/sølv er både det dyreste i indkøb og drift om året. Et anlæg til et mellemstort plejehjem koster i hvert fald 300.000,00 kroner og ca. 80 - 100.000 i driftsomkostninger. Vi sælger denne metode, men anbefaler den ikke, siger Thore Andreassen.

Klordioxid er en blanding af klor og saltsyre. Dette er kemikalier der skal behandles omhyggeligt og der er derfor skrappe regler for opbevaring og håndtering af kemikalierne. Kemikalierne doseres til hovedvandforsyningen. Der er en grænse for, hvor meget du må tilføje, hvilket kan begrænse effekten. Metoden har generelt en god effekt og er velegnet til store, gamle bygninger, hvor man ikke har overblik over alle rørføringer og blinde ledninger. Ulempen er, at man hele tiden skal tilsætte kemikalierne, som også mister noget af deres virkning ved højere temperaturer. Denne metode kan også slide mest på anlæggets materialer, såsom rustfrit stål. Et anlæg til et mellemstort plejehjem kan nemt lægge på 300.000,00 kr. og på grund af stærke kemikalier kræves der ofte udskiftning af pakninger og komponenter ved servicering, hvilket gør metoden dyr. Hertil kommer forbruget af klordioxid pr. liter anvendt vand i bygningen.

Anodisk oxidation er en metode, der fjerner bakterierne uden brug af tungmetaller eller kemikalier. Processen foregår i et kammer med titaniumanoder. Disse er ikke offeranoder. Når disse tilsættes en svag strøm, spaltes ilt og brint, og bakterierne elimineres når de møder ren ilt. Man kan godt sige, at de brænder under vandet. Processen foregår inde i oxidationskammeret, som er monteret på hovedvandindtaget, og alt vandet til bygningen behandles. Nogle mennesker tror, at denne metode kan ødelægge generatorer osv., men det er ikke tilfældet. Anodisk oxidation ændrer ikke vandkvaliteten og kan på ingen måde ødelægge nogen komponenter i et sanitært system. Prismæssigt er denne metode også den mest rimelige. Et anlæg til et mellemstort plejehjem koster ca. 200.000,00 kr. Vedligeholdelse i løbet af et år fra 15-25.000 kroner og ingen omkostninger til kemikalier eller andre tilsætningsstoffer, forklarer Thore Andreassen

Se link til Silentor A/S om Rensevæsken Termorens: https://silentor.com/en/termorens.html

Se Link til Producenten Termorens Norge: https://termorens.no/produkter/legioterm/

Silentor fremsender gerne yderlige information hvis det ønskes, og kan altid kontaktes for rådgivning.

Kontakt Silentor A/S, Suderbovej 22, 9900 Frederikshavn, tlf. 46550055

Mere fra...

18.10.2023SILENTOR A/S

Sponseret

Sådan mener en ekspert, at Legionella problemet kan løses

04.09.2023SILENTOR A/S

Sponseret

Sådan sikrer du rene vandrør og store energibesparelser!