Schneider Electrics ESCO-forretning skaber vækst
Det skaber vækst at renovere energivenligt, kan Schneider Electric konstatere. Virksomheden, der blandt andet har samarbejdet med Middelfart Kommune, omsætter i dag for 800 millioner kroner.
Om ESCO
ESCO står for Energy Service COmpanies og er en samarbejdsform til at opnå energibesparelser i bygninger. Tankegangen i ESCO er simpel; de midler, der er bundet i en given ejendom i form af energiforbrug, kan reduceres, og reduktionen af energi betaler for optimering af ejendommens energiforbrugende installationer.
Det unikke ved ESCO som samarbejdsform er, at den private ESCO-partner garanterer for, at de fundne energibesparelser bliver udført. Hvis ikke de garanterede besparelser bliver opnået, kompenserer ESCO-partneren for de manglende energibesparelser med et beløb, der svarer til forskellen op til de garanterede energibesparelser.
Kilde: Bygningsstyrelsen
I de senere år har Schneider Electric formået at skabe stigende vækst ved at tilbyde energibesparende renoveringer og installationer. Den såkaldte ESCO-model, der står for Energy Service Company, har vist sig så indbringende, at Schneider Electric i dag har en omsætning på 800 millioner kroner, skriver Børsen.
"Vi sidder i dag på en tredjedel af markedet, og jeg vurderer, at vi de kommende tre år vil se nye projekter for samlet to mia. kroner. Med minimum en tredjedel til os kan vi se frem til ny vækst på godt 600 mio. kroner eller det samme som plus 80 procent i forhold til i dag. Det kan kun betyde et pænt antal nye arbejdspladser", siger Casper Højgaard, salgschef hos Energy & Sustainability Services hos Schneider Electric, til Børsen.
Vigtigt samarbejde med Middelfart Kommune
Casper Højgaard fortæller endvidere, at særligt et samarbejde med Middelfart Kommune har været med til at styrke ESCO-forretningen.
Samarbejdet startede i 2007, og siden da er 97 bygninger blevet renoveret efter ESCO-modellen. Renoveringerne omfatter blandt andet energiovervågningssystemer, behovsstyring, optimerede varmesystemer, nye ventilationsanlæg, ny belysning og vandspareindsatser.
I alt har Middelfart Kommune brugt cirka 40 millioner kroner på projektet. Med Schneider Electrics garanterede, årlige energireduktion på 21 procent lander den årlige besparelse i kroner og øre på knapt fire millioner kroner. Det betyder, at kommunens investering er tjent ind på 11 år.
Vi så det som en oplagt mulighed for at gøre det rigtige, fortæller Middelfarts borgmester, Steen Dahlstrøm, til Børsen. Han fortsætter:
Vi skal altid bruge skattekronerne ansvarligt. Med ESCO-modellen eliminerede vi risikoen ved at kaste os ud i så stort og komprimeret et projekt, det er at energirenovere 97 bygninger på to år. Var vi gået den traditionelle vej, havde det taget meget, meget længere tid at nå hertil. Og når vi nu kan opgøre den endelige besparelse, så vil jeg ikke tøve med at kalde det en stor succes.
Læs også: Schneider Electric opgraderer FUGA
Schneider Electric har i dag 30 ansatte og er i gang med flere end 14 større ESCO-projekter. Indtil nu har selskabets primære fokus været på kommunerne, men regionerne er også begyndt at fylde i kundeporteføljen:
"Vi har allerede ESCO-samarbejder med to hospitaler i Region Midtjylland, og nu er Region Hovedstaden klar til at investere 1 mia. kroner i ESCO-projekter, og Region Sjælland er sandsynligvis på vej med lignende projekter på deres hospitaler", siger Casper Højgaard.
-CHM