Sekundavandet er på trapperne

Installationer af sekundavandsanlæg kan skaffe arbejde til installatørerne. Udbredelsen af sekundavand er i gang, og de ekstra 2,5 milliarder kroner til klimatilpasning i 2013 og 2014 kan for alvor sætte gang i installationerne af anlæg til genbrug af regnvand, forudser ekspert.

Fakta om Hofor

  • Hofor er resultatet af en nylig fusion af vand- og spildevandsselskaberne i Albertslund, Dragør, Herlev, Hvidovre, København og Rødovre samt vandselskaberne i Brøndby og Vallensbæk.
  • Hofor forsyner byer med vand, spildevandsafledning, fjernvarme, bygas og fjernkøling og opfører vindmøller.
  • Hofor deler en fælles vision om at skabe bæredygtige byer baseret på klima- og miljørigtige forsyningsløsninger.

”Jeg vil tro, at der i nye byudviklingsområder og de områder i byerne, hvor man gennemfører klimatilpasningsprojekter, vil være fokus på at udnytte regnvandet som sekundavand,” siger Hans-Martin Friis Møller, markeds- og udviklingsdirektør hos det rådgivende ingeniørfirma Grontmij.

Politisk bevågenhed
Sekundavand kan både være regnvand, vand som pumpes op fra undergrunden uden at blive renset, eller vand der bruges flere gange i produktionen.

Regeringen og Enhedslisten har netop afsat otte millioner kroner, som går til nye partnerskaber mellem virksomheder, forskningsinstitutioner og myndigheder. Målet er at få undersøgt, om der i højere grad kan bruges sekundavand i stedet for rent drikkevand.

Læs også: Det næstbedste vand er en ressource

I en pressemeddelelse siger miljøminister Ida Auken:

”Det er nødvendigt, at vi bliver bedre til at genbruge vandet og lærer andre, hvordan man kan få det maksimale ud af vandet. Hvis vi bliver førende inden for dette felt, vil der være et enormt eksportpotentiale, som vil kunne bidrage til en grøn omstilling af Danmark. Det vil spare virksomhederne penge, og der bliver brug for hænder til at udvikle og producere de vandbesparende løsninger”.

Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij. vurderer, at det er tvivlsomt, om der kommer et egentligt udbredt torørssystem, men at det i visse områder kan give mening at anvende regnvand til toiletskyl og tøjvask samt industrielle formål. Det gælder både i etageejendomme og i villaer. Torørssystemer kan komme på tale, hvor for eksempel forsyningerne vil forsyne industrier eller et større boligområde med sekundavand.

En klar fordel ved at bruge sekundavand til erstatning for grundvand er, at grundvandsressourcen bevares, hvilket gavner både privatøkonomien og miljøet.

400 regnvandsanlæg i Danmark
Naturstyrelsen har fået udarbejdet en rapport, der viser, at der i Danmark er omkring 400 regnvandsanlæg. Opgørelsen er sket på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse til alle landets kommuner, hvor 64 af kommunerne og syv af 10 større forsyninger har svaret.

Maj-Britt Poulsen, projektleder i HOFOR fortæller om rapporten:

”44 procent af regnvandsanlæggene er installeret i parcelhuse, fire procent i kontorbygninger og 49 procent i etagehuse. Det kendetegner også undersøgelsen, at der nogle steder er rigtigt mange regnvandsanlæg og andre steder meget få”.

Sekundavand i nybyggeri
I øjeblikket kigger HOFOR på mulighederne for anvendelse af sekundavand på nybyggeriet i Nordhavn i København.  Det er et projekt under ’Vand i Byer’, hvor parterne er DTU Miljø, DHI, By og Havn, Grundfos, Grontmij, Københavns Kommune, Naturstyrelsen og HOFOR. Der kigges på, om det er muligt at forsyne Nordhavnen med sekundavand fra København til visse formål såsom toiletskyl og tøjvask og erhvervsmæssige formål såsom køling og procesvand.

”Vi kigger på, om lettere forurenet grundvand og afsaltet havvand kan bruges som sekundavand eller renses og bruges som drikkevand – både i forhold til folks sundhed og til miljøet,” siger Maj-Britt Poulsen.

Rapporten kigger også på, om man kan bruge andre kilder end regnvand til sekundavand. Der har været få sager om, hvor det er gået galt med tilbagestrømssikring og deraf sket forureninger af grundvandet.

Politisk indblanding kræves
Som loven er i dag, er det kun tilladt at bruge regnvand fra husholdningerne som sekundavand. Lovgivningen skal altså ændres for, at andre former for sekundavand kan tages i brug, og det kræver en politisk beslutning på Christiansborg.

”I og med vi laver klimatilpasninger og udnyttelse af regnvand i nybyggede ejendomme, kan der komme flere installationer til sekundavand,” forudser Hans-Martin Friis Møller fra Grontmij.

Han påpeger også, at det er vanskeligt at lægge nye rør i gamle bygninger, hvorfor det først og fremmest er de nye bygninger, hvor tilkoblingen sker centralt i huset, og der generelt er en selvstændig rørføring frem til det aktuelle brugssted.

Behov for information
At få etableret et anlæg til udnyttelse af regnvand kræver også, at folk rent faktisk kender til muligheden, og der ser Hans-Martin Friis-Møller en udfordring:

”Hvis folk kendte til muligheden for udnyttelse af sekundavand, tror jeg også, at vi i stigende grad ville få det installeret derhjemme. Sekundavandet kan bruges til tøjvask og toiletskyl, og det giver vandbesparelser og samtidig længere levetid for vaskemaskinerne, da der ikke sker kalkudfældninger," siger Hans-Martin Friis Møller.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

16.05.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth Touchline® SL kontrolenhed med WiFi

10.05.2024TOTO

Sponseret

Ny TOTO kunde-brochure

07.05.2024Georg Fischer

Sponseret

Ny Forsyningsbog nr. 6

06.05.2024Unidrain A/S

Sponseret

Specialfremstillede afløb sikrede Unidrain i stort hotelprojekt

02.05.2024Vaillant A/S

Sponseret

EFFEKTIVE OG MILJØVENLIGE VARMEPUMPER FRA VAILLANT

29.04.2024TOTO

Sponseret

TOTO er bare god kvalitet

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde