Skoler kan spare 30 procent vand med et snuptag
Skolerne i Danmark bruger 30 procent for meget vand, viser et samarbejde mellem en række skoler i København og FM Mattsson Mora Group. Undersøgelserne i pilotprojektet tyder på, at de store besparelser vil være de samme på skoler landet over, og det har givet FM Mattsson Mora Group store forhåbninger til et landsdækkende boom i udskiftning af sanitet på de danske skoler.
40 københavnske skoler er ved at få skiftet armaturer. Kommunen forventer en besparelse på 1,4 millioner kroner om året i vandspareprojektet, der ligger i regi af BUF, Børne og Unge Forvaltningen, - dertil kommer øget komfort for brugerne og et plus på CO2-regnskabet.
Desuden har forvaltningen allerede udvidet projektet til at inkludere alle københavnske institutioner, hvor de lige nu er i fuld sving med at udskifte armaturer.
”Det er store mængder vand, vi kan spare med nogle relativt enkle tiltag. På de 40 skoler, vi allerede har været igennem, i hovedstaden har vi sparet 30 procent i gennemsnit. Andre steder har vi sparet endnu mere. I Københavns Lufthavn har vi sparet over 60 procent og på Politiskolen har vi opnået en besparelse på cirka 45 procent”, siger energirådgiver Claus Dennis fra FM Mattsson Mora Group.
Vandforbruget overvåges centralt
De københavnske skoler har ud over større kontrol med vandforbruget via berøringsfrie armaturer også en anden mulighed for at undgå vandspild.
Et intelligent overvågningssystem, der kobler lokalebooking, alarmer og andre bygningsinstallationer sammen på 70 folkeskoler, har også inddraget vandforsyningen.
Det betyder, at man kan overvåge vandforbruget fra centralt hold, og med en fjernstyret ventil på skolerne kan vandet lukkes, hvis der er et stort forbrug på tidspunkter, hvor der ikke er mennesker på skolen.
Han er tidligere VVS-installatør, og med den baggrund er det glædeligt for ham, at der nu sker noget på området for vandbesparelser.
De seneste mange år har vandbesparelser nemlig været underprioriteret i forhold til energibesparelser, og med de nye teknologier er der nu et meget stort potentiale.
”Ja, vi kan spare meget på vandet, men der er også en energivinkel på det. Ved at bruge ny teknologi til at spare på vandet, sparer man samtidig også på det varme vand og dermed på energi. Vi har et eksempel fra Tingbjerg Skole, hvor vi har sparet hele 77 procent af det varme vand”, fortæller Claus Dennis.
Kombination af innovative løsninger
De store besparelser opnås ved at kombinere flere elementer i nye armaturer. Først og fremmest benyttes berøringsfrie armaturer, der sikrer, at vandhaner ikke kan efterlades åbne eller dryppende. De giver en præcis vandmængde, der er optimeret til en omgang håndvask – hverken mere eller mindre.
Armaturerne har naturligvis en korrekt optimeret perlator, der sparer og fordeler vandet bedst muligt. Dernæst benyttes koldtvandsstart, hvilket vil sige, at der ikke automatisk trækkes vand fra varmtvandsbeholderen. Det kræver et bevidst valg fra brugeren.
Dermed minimeres det spild af varmt vand, som ofte sker, når der lige tændes for det varme vand i et par sekunder, hvor det varme vand ikke når at komme gennem rørene til hanen.
”Mange tror, at vandbesparelser bare handler om at undgå dryp, men der er mere til det. Det er en bred palet af ting, der skal passe sammen, som inkluderer teknologi, drift og service”, siger Claus Dennis. Han ser store muligheder for installatører i at fokusere på vandbesparelser over for deres kunder.
Læs også: Berøringsfølsomme armaturer vinder indpas
Data overbeviser kunderne
”Det er jo underligt, at der er sådan et stort potentiale, og at skolernes VVS-folk ikke løbende har opgraderet armaturerne. Jeg tror, mange er vanemennesker, og måske handler det også om, at der har manglet et datagrundlag, som installatørerne kan bruge til at overbevise deres kunder om, at der faktisk er en god forretning i at udskifte armaturer”.
Om vandbesparelser på Valby Skole
- Antal elever: 680
- Årligt vandforbrug – før: ca. 2.900 m3*
- Årligt vandforbrug – efter: ca. 2.025 m3 (beregnet)
- Projektet: Forår 2017 blev udskiftet: 100 vandhaner (både berøringsfrie FM Mattsson 9000E Tronic og Mora Cera K5 køkkenarmaturer med koldstart)
- Resultatet: Vandforbrug reduceret med 30 procent*. Årlig besparelse: 26.250 kroner (vandpris 30 kroner/m3 eksklusiv moms)
* Resultaterne er dokumenteret ved brug af Hofors "forsynometer”, der leverer akkurate målinger på time-, dags- og månedsbasis.
Kilde: FM Mattsson Mora Group
Den dokumentation, som FM Mattsson Mora Group har udarbejdet, kan i dag frit benyttes af installatører, og det er helt afgørende med data, når de store kunder skal overbevises.
”Det er os som leverandører og installatører, der driver markedet. Kunderne kommer ikke automatisk til os og beder om at lave store løsninger til vandbesparelser. Derfor er vores datagrundlag så vigtigt. Når kunderne i kommunerne og ejendomsselskaberne så ser, hvad vi har lavet andre steder og kan se uvildige undersøgelser af besparelserne, så bliver de interesserede”, siger Claus Dennis.
De dokumenterede besparelser fra pilotprojektet banede vejen for, at energiteamet i Københavns Kommune fik bevilliget midler til at skifte armaturer på samtlige skoler i kommunen samt institutioner.
Kommunen har øremærket seks millioner kroner til projektet, og udskiftningen bliver implementeret så hurtigt, som den valgte VVS'er kan følge med. Besparelsen ventes at være på 100.000 kroner for hver skole, og det svarer til en tilbagebetalingstid på cirka 2,5 år.