09.08.2016  |  VENTILATION  |  Indeklima

Skrappe indeklimakrav medfører færre renoveringsprojekter

De stramme krav til indeklimaet gør renoveringer af skoler med dårligt indeklima så omkostningsfulde, at flere kommuner vælger helt at droppe dem.

En tredjedel af skolerne har elendigt indeklima og bør renoveres med det samme. Det er konklusionen fra Niras’ indeklimaekspert Peter Noyé, der har undersøgt skolernes indeklimaforhold i flere kommuner. Han vurderer, at tendensen kan overføres til nationalt plan.

Læs også: Nyt projekt skal skabe bedre indeklima i folkeskolen

Paradoksalt nok er det dog kravene om et bedre indeklima, der fastholder de mange offentlige bygninger i den ringe stand, skriver ingeniørvirksomheden Niras på sin hjemmeside.

De skrappe indeklimakrav til nybyggeri gælder nemlig også ved renoveringer. Det betyder, at omkostningerne ved renovering af eksempelvis skoler er så høje, at kommunerne i mange tilfælde vælger helt at lade renoveringsprojekterne ligge.

Forskellige krav til renoveringer og nybyggeri
Peter Noyé mener, at løsningen skal findes i tre punkter. Først og fremmest opfordrer han beslutningstagerne til at skelne mellem renoveringer og nybyggeri.

”Byggebranchen savner regler for eksisterende byggerier, nu hvor reglerne for nybyggeri er blevet ekstra skrappe”, siger Peter Noyé.

Han mener, at ved at åbne op for forskellige krav til forskellige typer byggeri vil langt flere kommuner have råd til at igangsætte renoveringsprojekter, og skolerne med dårligst indeklima vil få et tiltrængt løft.

Læs også: Skoler kæmper med indeklimaet

For det andet mener Peter Noyé, at man bør definere et mere langtidsholdbart renoveringsniveau, så kommunerne undgår at spilde penge på ”sjat-renovering”.

Sidst, men ikke mindst, ser Niras-eksperten det vigtige i, at skolerne får en god driftsplan for deres ventilations- og varmeanlæg:

”De tekniske installationer er helt centrale for det oplevede indeklima, og mange skoler er ikke klædt på til at drifte dem. Det svarer til, at man køber en dyr bil og glemmer at hælde olie på den”, forklarer Peter Noyé.

-CHM

Mere fra Clara

Clara Hennecke Mikkelsen

Redaktionsassistent, Installator.dk

Korte nyheder til Installatør.dk og hertil knyttede nyhedsbreve og printmagasin. Derudover læser jeg korrektur på andres tekster, og løser andre forefaldende, journalistiske opgaver.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere