Tekniq: 2016 bliver ikke et jubelår
Erhvervsmagasinet Installatør har talt med brancheorganisationen Tekniqs administrerende direktør Niels Jørgen Hansen om forventningerne til årets vækst i installationsbranchen.
I Tekniqs markedsanalyse forventer I en vækst på tre procent i 2016, hvilket er en halv procent lavere end i 2015. Er det tilfredsstillende?
Selv om der var en svag vækst i branchen i 2015, og vi forventer noget tilsvarende i 2016, er det tilfredsstillende, at årene med stagnation og tilbagegang er afløst af en svag vækst. Lidt har også ret. Men 2016 bliver ikke et jubelår, men et år med en svag fremgang, hvor der stadig vil være en betydelig forskel på el- og VVS-markedet.
Hvor ligger det største potentiale for installationsbranchen i 2016?
Vi ser nogle positive takter i markedet, hvor installationsvirksomhederne får en mere central rolle, fordi både marked og kunder er mere bevidste om de tekniske installationers betydning. For eksempel fylder de tekniske installationer mere i store byggeprojekter, eksempelvis sygehusbyggerierne. Desuden er der større bevidsthed hos bygherrerne om, at det skal være nogle installationer, der giver en god funktionalitet og energieffektivitet. Samt lavere omkostninger til løbende drift og vedligeholdelse. Det giver nogle muligheder for branchen, at vi er i gang med at flytte os fra en traditionel håndværkerrolle til tekniske virksomheder, der leverer løsninger ud fra kundernes behov.
Hvad er den største udfordring for branchen i 2016?
Vores arbejdsstyrke er i kriseårene skrumpet, og derfor er vi i den situation, at selv om beskæftigelsen ikke er høj, er arbejdsløsheden lav. Det betyder, at vi skal have flere ind på branchens uddannelser. Det er vi godt i gang med, men vi skal bruge flere ressourcer på at markedsføre vores uddannelser og fag, så det bliver tydeligt, at branche- og jobmulighederne rækker længere end det traditionelle håndværk. Derfor iværksætter vi en stor brandingkampagne i 2016.
Læs også: Der er vækst i installationsbranchen
Vi skal desuden være bedre til at fastholde dem, vi uddanner. Den gennemsnitlige tid, som vi har en uddannet er i dag under ti år, så for mange forlader branchen for hurtigt, fordi der også er relevante job at finde uden for branchen. Hvis vi formår at fastholde folk bare et par år mere i gennemsnit, ville vi have en væsentlig større arbejdsstyrke. Det har vores topprioritet i 2016, fordi vi tror, at branchen også på sigt er en vækstbranche. Derfor skal vi sikre, at vi har den fornødne arbejdskraft, som vi har brug for, ikke bare i 2016, men også længere frem.
Hvorledes vil ændringen af boligjobordningen påvirke væksten i 2016?
Vi er glade for, at ordningen fortsætter, og vi synes, at det er en god idé, at den er blevet mere målrettet. Men ændringen skaber efter vores forventning ikke øget efterspørgsel set i forhold til 2015, heller ikke inden for det tekniske område, da der ikke fra regeringens side er tilført flere penge til ordningen.
Læs også: Tekniq: BoligJobordning bør også omfatte materialer
Giver det en mindre bid af kagen til installatørerne, at det ikke længere er muligt at bruge boligjobordningen til nyt køkken og bad?
Det tror jeg ikke. Der er stadig meget perspektiv for boligejerne i at skifte til vedvarende energikilder, for eksempel ved at erstatte oliefyr med andre varmesystemer, installere varmepumper og få renoveret varmeanlæg.