Ung installatør sætter ledelse i centrum

Overblik og evnen til at sammensætte det rette hold er vigtige kompetencer for Mikkel Laursen, der er leder i gazellevirksomheden HHR El-Teknik.

Dårlige oplevelser fra lærlingetiden har fået Mikkel Laursen til at fokusere på god ledelse i virksomheden HHR El-Teknik, som han er medejer af. Virksomheden blev sidste år kåret som Gazelle-virksomhed..

Mikkel Laursen mener, at det fjerner barrierer mellem ham og de ansatte, at han bruger en del af sin tid ”på gulvet” sammen med medarbejderne..

Da Mikkel Laursen og partneren Oliver Lie besluttede sig for at gå ad den selvstændige vej i 2007, var det med en klar idé om, hvordan de ikke ville drive deres virksomhed HHR El-teknik, som ligger på Østerbro i København. Allerede i lærlingetiden havde de to unge installatører nemlig oplevet, hvor galt en opgave kan gå, hvis der ikke er en klar og tydelig leder:

“Vi arbejdede ude i DR-byen, der blev noget dyrere end forventet, og det undrer mig slet ikke, for der manglede virkelig nogen, der kunne træde i karakter. Det foregik ofte sådan, at nogen foreslog én måde at gøre tingene på, men så blev det lavet om fem gange, fordi der kom fem forskellige ledere og ville have det på en anden måde. Til sidst endte man så alligevel med det første forslag. Der manglede virkelig en synlig leder, som kunne tage beslutninger og skære igennem. Faktisk var lederfejl en af de store grunde til, at vi startede selv”, fortæller Mikkel Laursen, der i dag er partner i HHR El-Teknik.

Overblikket er vigtigt
Med seks ansatte og et gennemsnit på cirka 40 større eller mindre opgaver om ugen, er der nok at se til i den lille installatørvirksomhed, og derfor er lederrollen noget, Mikkel Laursen tager alvorligt:

“Som leder skal jeg have det overordnede overblik og dirigere mine ansatte til at skabe det resultat, som kunden forventer. Fordelen ved os er, at vi selv har stået som normale elektrikere og også stadig er ude på gulvet og arbejder med. Jeg tror tit, der kan være nogle barrierer mellem ledere og medarbejdere, hvis lederen har taget en lang fin uddannelse, men ikke selv har været ude og lave de forskellige opgaver på gulvet”, siger han.

Læs også: Sådan bliver du branchens bedste leder

Og noget kunne tyde på, at Mikkel Laursen og Oliver Lie har forstået at lede deres virksomhed rigtigt. Sidste år blev HHR EL-Teknik nemlig kåret som Gazellevirksomhed af dagbladet Børsen, fordi de samlet set havde fordoblet deres vækst over fire regnskabsår, og også 2015 ser ud til at blive et år, hvor ordrebogen bliver tykkere:

“Vi får flere og flere opgaver ind i takt med, at vores netværk vokser, og opgaverne spænder vidt. Derfor er overblikket ekstremt vigtigt for mig som leder. Jeg skal i princippet vide, hvad alle medarbejderne har gang i, så der ikke sker dumme fejl”, siger Mikkel Laursen.

Lederrollen fylder mere og mere
Hvis han skal dele sin arbejdstid op, bliver 50 procent af timerne brugt på gulvet blandt de ansatte, mens lederrollen tager den sidste halvdel. Han mærker dog tydeligt, at han efterhånden bruger mere og mere tid på at lede.

“Jeg oplever, at der er et større og større behov for kundeservice i installationsbranchen. Det er vigtigt, at der er en løbende dialog med kunden, som har høje forventninger til, hvordan de vil have tingene til at være”, siger Mikkel Laursen.

En stor del af tiden som leder bliver dog brugt på medarbejderne:

“Vi laver af og til medarbejdersamtaler for ligesom at tage eventuelle utilfredsheder i opløbet, og jeg synes også tit, vi spørger ind til, om der er noget, de mangler, eller ting vi kan gøre anderledes. Det er vigtigt, for det kan ikke betale sig at være en nærig leder. Man skal have det rigtige værktøj, arbejdstøj og så videre. Vi går utrolig meget op i, at medarbejderne er glade for at være her, for så får man nogle bedre resultater, fordi de giver lidt ekstra af sig selv i hverdagen”, forklarer han.

Det helt rette hold
Hvad end det er ophængning af en lampe i en privat lejlighed eller en større installationsopgave i en virksomhed, skal en leder kunne stille med det rette hold af medarbejdere og vide lige præcis, hvilken medarbejder der vil passe til en given opgave.

“Vi har meget fokus på at ansætte forskellige typer af medarbejdere, hvor nogle er gode til én slags opgave, og andre er gode til en anden. Jeg har tidligere taget tre moduler på ‘Den Praktiske Lederuddannelse’, hvor det handler meget om at kende de forskellige personlighedstyper. Hvis alle er den samme bestemmende ledertype, er det som regel ikke et godt match. Man skal have noget alsidighed, og så skal man kunne parre folk i forhold til, hvilke typer de er”, fortæller Mikkel Laursen.

Læs også: Ledelse skal bygge på strategi

Derfor vægter han også kemi højere end et langt og fyldigt CV, når han skal finde en ny medarbejder:

“Når jeg skal ansætte, kigger jeg først og fremmest på, om det er en type, der vil passe ind i teamet. Om han mangler noget her og der på CV’et kommer lidt i anden række i forhold til kemien, for hvis den ikke er der fra begyndelsen, så er det et dårligt sted at begynde”, siger Mikkel Laursen, der oplever, at hans egen hverdag som leder mere og mere består af administrative opgaver i takt med, at der kommer flere kunder i ordrebogen. 

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup