Uudnyttet overskudsvarme koster kassen

Grundet dyre afgifter kan det ikke betale sig for danske virksomheder at sende overskudsvarmen videre til lokale fjernvarmeselskaber, så energien kan blive udnyttet. I stedet vælger alt for mange at sende varmen ud til skyerne og fuglene. ”Fjern nu de afgifter”, siger Dansk Fjernvarme.

”Fjernvarmen er netop indrettet sådan, at vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien, men i dag står afgifter i vejen”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme. Foto: Steen Brogaard/Dansk Fjernvarme. .

Danske virksomheders producerede overskudsvarme udnyttes i dag ikke nok. I langt de fleste tilfælde ender varmen med at blive sendt op til skyerne og fuglene frem for til menneskerne i husene. Det er ærgerligt men forståeligt, skriver Dansk Fjernvarme.

Dobbeltafgifter gør det nemlig til et økonomisk dårligt valg at udnytte industriens overskudsvarme. Virksomhederne skal først og fremmest betale afgifter for at sende varmen videre til det lokale fjernvarmeselskab. Dernæst skal fjernvarmeselskabet betale en høj PSO-afgift på den el, der skal drive den varmepumpe, der skal omdanne overskudsvarmen til fjernvarme.

Som det er nu, kan det altså bedre betale sig for industrien at ”spilde” varmen ud i luften og for fjernvarmeselskaberne at udnytte andre varmekilder.

PSO-afgiften er i vejen
Det er Dansk Fjernvarme ikke tilfredse med. Brancheforeningen mener, at afgifterne skal fjernes, så den allerede producerede varme kan udnyttes:

”Det er et meget rigt samfund, der på den måde har råd til at sende varme for millioner og atter millioner ud til fuglene”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, og fortsætter:

”Fjernvarmen er netop indrettet sådan, at vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien, men i dag står afgifter i vejen. Det er derfor svært at klandre virksomhederne for hellere at ville sende varmen ud til fulgene end at afsætte den til det lokale fjernvarmeselskab”.

Læs også: Nye elregler øger konkurrencen mellem installatører

Dansk Fjernvarme er ikke alene om synspunktet. Tænketanken Grøn Energi har lavet en analyse, der viser, at hvis PSO-tariffen bliver fjernet på el til varmepumper, vil der blive opført flere varmepumper, der dermed vil indbringe et større antal energiafgifter. Statskassen kan altså, ifølge analysen, spare op til 700 millioner kroner ved en afskaffelse af PSO-afgiften.

Sidst men ikke mindst har energirådgivningsvirksomheden Viegand og Maagøe udfærdiget en analyse for Energistyrelsen, der viser, at industriens uudnyttede overskudsvarme kunne dække ti procent af Danmarks samlede varmeforbrug.

Læs også: Flere varmepumper udløser tilskud

”Jeg forstår godt, at politikerne er optagede af at sikre penge i statskassen. Hvis man ligeledes er optaget af at sikre en effektiv udnyttelse af overskudsvarmen, er PSO-afgiften nøglen. Mit budskab til politikerne er, at de må få fjernet de afgifter, så vi kan udnytte den energi, der allerede er tilgængelig, men som et kortsigtet hensyn til statskassen står i vejen for”, fastslår Kim Mortensen.

-CHM

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle