Væk med støtten til vedvarende energi

Grøn omstilling skal ikke ske på støtten. I stedet skal vedvarende energi udvikles på lige markedsvilkår mellem forskellige teknologier, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt. Solcellebranchen er enig.

Det skal i højere grad end i dag være markedet og ikke håndholdte støtteordninger udviklet på Christiansborg og omegn, som driver udviklingen inden for solceller, mener energiminister Lars Chr. Lilleholt..

Det er mange år siden, at vedvarende energi (VE) var båret frem af idealisme og hjemmestrikkede solfangere og vindmøller. Vindenergi står i dag for over 40 procent af den samlede danske produktion af elektricitet.

Samtidig er VE nu en af de billigste måder at udvide elproduktionen på. Vindenergien får dog, i modsætning til solcelleenergi, stadig støtte via tilskud til elprisen fra staten, og det vil energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) sætte en stopper for.

Under overskriften Grøn Realisme er politikken at leve op til målsætningen om en dansk energiforsyning i 2050, der er helt fri for fossile brændstoffer, samtidig med, at tilskud og økonomisk særbehandling falder bort.

En jungle af tilskudsordninger
Regeringens grønne realisme tager udgangspunkt i, at flere af de støttede teknologier er så langt fremme, at de kan konkurrere på markedsvilkår – eller vil kunne gøre det om få år.

Baggrunden er desuden, at tilskudsordningerne har været en jungle, der har favoriseret nogle teknologier på bekostning af andre.

Det har skabt ubalancer, hvor det det ene år kan svare sig at sætte solceller op, og den næste år er markedet helt dødt. Ved Dansk Solcelleforenings konference i november medgav Lars Chr. Lilleholt, at rammevilkårene for solceller i Danmark ikke har været nogen solstrålehistorie.

Læs også: Solcelleforslag i modvind: Høringspartnere ønsker færre indgreb og mere stabilitet

”Jeg forstår godt, at de pludselige indgreb, som mine forgængere, og også jeg selv har måtte foretage, har givet anledning til bekymringer, panderynken og usikkerhed i branchen. Jeg har naturligvis forståelse for, at det er svært for en branche at agere, når grundlag og støtteordninger ændres. Jeg vil gerne være med til at sikre, at vi kan gøre det bedre for branchen, så vi understøtter udviklingen og etableringen af solceller i Danmark på den rigtige måde, hvor det i højere grad end i dag er markedet og ikke håndholdte støtteordninger udviklet på Christiansborg og omegn, som driver udviklingen”, sagde Lars Chr. Lilleholt.

”Jeg har naturligvis forståelse for, at det er svært for en branche at agere, når grundlag og støtteordninger ændres”. Lars Chr. Lilleholt (V), energiminister.

Rammevilkår skal sikre fair konkurrence
Hos Dansk Solcelleforening, der er brancheforening for alle de virksomheder, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med solceller, er man generelt enig i den politik.

”Vi står med en teknologi, der har udviklet sig meget hurtigt, og vi er på vej derhen, hvor vi ikke har behov for støtte. Vi har oplevet mange udsving i støtteordningerne, og vores ønske er derfor større stabilitet og gode rammevilkår”, siger formand for bestyrelsen i Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen.

Læs også: Tekniq: Lovforslag om solceller vil skævvride grøn omstilling

Solcelleforeningen har derfor skitseret, hvad der skal træde i stedet for økonomisk støtte. Først og fremmest er ønsket, at der i den kommende energiaftale 2020-30 udarbejdes en decideret køreplan for solceller i Danmark.

Den skal rydde op i et virvar af gamle regler for tilslutning af solceller og udstikke nye retningslinjer for tre typer anlæg:

·         Husstandsanlæg, som private typisk har på deres tag

·         Virksomhedsanlæg, som virksomheder sætter på deres arealer

·         Industrianlæg, som er deciderede solkraftværker

Blandt de største ønsker er, at sagsbehandlinger minimeres eller helt afskaffes, og at kommunale institutioner får mulighed for at producere solenergi på samme facon som staten og regionerne.

For de helt store anlæg er ønsket blandt andet, at de kan tilsluttes til elnettet under samme vilkår som vindmøller.

Konkurrence mellem VE er til fordel for solceller
Det vil skabe overblik, klare regler og gøre solcelleinstallatørerne i stand til byde ind på udbud og opgaver på et trygt grundlag.

Læs også: Regeringen afsætter 144 millioner til kontrol af energispareordningen

For at sætte gang i en konkurrence mellem de alternative energikilder indbyrdes, foreslår Dansk Solcelleforening, at kommende VE-udbud gøres teknologineutrale, så det er den løsning, der giver de billigste kWh, der vinder. Bliver det en realitet, ser fremtiden igen lys ud for solcellerne:

”Hvis VE-støtten helt udfases, vil det endelig betyde, at der er ens vilkår for alle. Solceller er kommet for at blive, og vi ønsker egentlig ikke at være afhængige af nogen støtteordninger. Hvis der er ens vilkår for alle, vil det give forbrugerne en reel mulighed for at vælge en fremtidssikret VE-løsning. Prisen på solceller er støt faldende og sammen med innovative løsninger og mere digitalisering, så er jeg sikker på, at mange flere vil vælge solenergi fremover. Den samfundsmæssige værdi af solcelle-el er også højere end værdien af vindmølleproduceret el, da solceller altid producerer om dagen, hvor forbruget er højest”, siger direktør hos solcelleproducenten Gaia Solar, Sigurd Leth.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding