08.09.2023  |  EL  |  Intelligente installationer

Åbne standarder fjerner risiko for forsyningsproblemer

Den 31. august 2023 meddelte Schneider Electric, at de dags dato ophørte med at levere IHC Controller version 3. Controlleren er en nøglekomponent i rigtig mange danske bygninger. ”Det er som at have en dieselbil, og pludselig er der ingen diesel på markedet længere. Det er et chok for hele branchen”, fortæller en installatør.

”Ophøret med leveringer af IHC’en er et kæmpechok for hele branchen. Den første IHC controller blev installeret i 1990’erne, og IHC controller fra LK og sidenhen Schneider Electric er måske den mest brugte komponent i bygningsautomatik-installationer”, fortæller Thomas Scharbau fra KNXsolutions og supplerer: ”Vi udfører nok to-tre opgaver om måneden, hvor vi programmerer IHC controller. Vi skal nok finde alternative løsninger fremover, men det store problem er jo de mange kunder, der i dag har en IHC controller i hjertet af deres installation”.

Læs også: Stor leverandør må lukke for centralt produkt med tre dages varsel

Hvis IHC- controlleren på et tidspunkt volder problemer, og det gør elektroniske komponenter jo sommetider, så er det ikke muligt at erstatte den med en ny. Det vil i en fortrådet installation så fald kræve en konvertering til en helt anden installation, og kundens pris for det vil ifølge Thomas Scharbau være en flere dobling. I en trådløs installation endnu dyrere på grund af kabelændringer.

Selv store leverandører fejler
”Hele branchen har i årtier anvendt IHC controlleren, fordi alle har tænkt, at et produkt fra en aktør, der er så stor og dominerende som Schneider Electric, er en sikker hest at spille på. Ingen har haft fantasi til at forestille sig, at IHC controller vil blive taget af markedet”.

Thomas Scharbau er mest træt af situationen på sine kunders vegne. ”Det er som altid ved den slags forsyningsstop kunderne, der i sidste ende kommer til at betale prisen. Det er jeg ked af på kundernes vegne”.
Han mener, at eksemplet med den ophørte IHC controller viser behovet for at gøre brug af åbne standarder som for eksempel KNX.

Brug åbne standarder
”Vores råd til kunder med IHC controllere, der volder problemer, vil formentlig være at konvertere til KNX. En åben standard sikrer kunden mod denne form for kritiske afhængigheder. Er der en komponent, der ikke længere kan skaffes, så er der med en KNX-løsning 500 alternative leverandører, som man kan gribe til. Det er nok den mest effektive risikostyring, du kan opnå på dette område”, fortæller han og tilføjer:

”Jeg mener, det er en rigtig god idé at undgå proprietære produkter, der ikke spiller sammen med produkter fra andre leverandører. Det er simpelthen for risikabelt og for usmidigt. Og her er KNX stort set det eneste relevante alternativ på det europæiske marked. Der findes også en amerikansk åben platform kaldet LON Technology, men den er meget lidt udbredt i Europa”.

KNXsolutions har fornyeligt færdiggjort en bygningsautomatik-løsning i flere luksuslejligheder i Nordsjælland, hvor IHC controller version 3 er en nøglekomponent. ”Jeg er glad for, at vi nåede at blive færdig med den store opgave inden, dette skete. Men jeg er ked, af lejlighederne nu er udstyret med en controller, som ikke kan erstattes, hvis den fejler. IHC controlleren er et robust produkt, men generelt kan man sige, at al elektronik har en fejlmargin på 1-2 procent”.

Thomas Scharbau anbefaler, at elinstallatører i fremtiden overvejer at gøre brug af KNX til bygningsautomatik-installationer. ”Det er mere enkelt og mindre krævende at installere en IHC controller, og KNX kræver mere faglighed. Men kunden får en langt mere smidig, skalerbar og sikker løsning”.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere