08.09.2023  |  EL  |  Intelligente installationer

Stor leverandør må lukke for centralt produkt med tre dages varsel

Ingen troede, det kunne ske. Men det kunne det. Den globale gigant Schneider Electric meddelte den 28. august, at deres IHC-controller, som sidder i 60.000-80.000 danske IHC-installationer, udgår fuldstændig per 31. august 2023.

”Vores IHC-controller Visual 3 udgår”. Sådan lød den kontante besked fra Schneider Electric til markedet den 28. august 2023. Schneider Electric uddyber:

”I oktober 2022 fik vi at vide af vores underleverandører, at nogle af de komponenter, der anvendes i IHC Visual 3 controlleren, var udgået. Siden da har vi arbejdet på at udskifte disse komponenter, hvilket har krævet, at produktet skulle testes igen. Her har det vist sig, at IHC-controlleren ikke kunne opfylde de krav og standarder, der er på markedet, uden et totalt redesign. Det betyder, at vi først kan være klar med en ny controller om flere år. Det mener vi er en urealistisk tidshorisont, og derfor har vi valgt at lukke ned for salget af IHC-controlleren med virkning fra 31. august 2023”.

Læs også: Åbne standarder fjerner risiko for forsyningsproblemer

Meldingen er blevet modtaget med lige dele chok, bedrøvelse, målløshed og generelt negative reaktioner fra installatører. På Schneider Electrics Facebook-side er der næsten 100 relativt negative reaktioner. Én lyder for eksempel: ”Har I en rigtig god forklaring, man kan give videre til sine kunder, når man fortæller dem, at de nu skal bruge en formue på et nyt system, fordi I ikke kan producere en controller, der virker? Det er simpelthen en ommer. Kom i gang med den produktion igen omgående”.

En anden reaktion lyder: ”Min controller, som er en version 2 lukkede ned i sidste uge. Jeg kan ikke tænde mit lys, min alarm er ude og mine røgdetektorer er således også helt off. Jeg har baseret mine installationer på IHC - en delt trådløs. Så derfor @schneider: hvad gør jeg nu? Og er det jer, der har lukket controlleren, eller er det et uheldigt sammenfald?”.

Tab af tillid
”Vi ved godt, det er en meget hård nedlukning. Vi har i et stykke tid arbejdet intenst på at finde alternative leverandører til de to underkomponenter fra to asiatiske leverandører, som desværre i det ene tilfælde ikke længere kan levere til os, og i det andet tilfælde tilbyder leveringstider på mellem 40 og 70 uger, hvilket er helt uholdbart. Men vi må konstatere, at det ikke kan lade sig gøre. Vi har derfor valgt at spille med åbne kort og fortælle det, som det er”, fortæller produktchef Martin Hannibal, som ikke lægger skjul på, at han ikke er glad for situationen.

”Denne situation betyder, at vi må skuffe en masse kunder og kunders kunder i form af installatører og bygningsejere. Vi taber en masse tillid i markedet, og det er vi mildt sagt rigtig trætte af”, fortæller han.

Han fortæller også, at udvikling af en version 4 af IHC-controlleren ifølge Schneider Electrics globale udviklingsafdeling vil tage tre til fire år.

Presset elektronikmarked
Det globale marked for elektronik-underleverancer er et presset marked. De store bilproducenter har kastet sig over produktion af elbiler, og det presser markedet for elektronikkomponenter. Martin Hannibal ved ikke præcis, hvad årsagen til leverandørernes forsyningskvaler er; men han vurderer, at bilproducenternes indkøbsvolumen presser leverandørerne til at prioritere leveringer, og at Schneider Electric trods sin størrelse alligevel er en lille spiller sammenlignet med Tesla, Audi og Hyundai.

Løsninger på vej
”Vi arbejder stenhårdt på at udvikle løsninger, der på den korte og mellemlange bane kan afhjælpe de problemer, der måtte opstå. Vi har afholdt spørgemøder via Teams, vores tekniske support står klar til at forsøge at skræddersy en løsning, og vi arbejder på at udvikle interfaces til KNX og Wiser. Vi er også i gang med at tilbagekøbe IHC-controllere fra landets Tekniske Skoler, så vi har reservedele til reparation af et mindre antal controllere”, fortæller Martin Hannibal.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere