Øget polarisering i el- og vvs-branchen
I øjeblikket bliver der større forskel mellem de virksomheder, der klarer sig bedst og dårligst i el- og vvs-brancherne. Sådan lyder meldingen Revisionshuset BDO, som netop har offentliggjort en omfattende analyse af en række håndværkerfag.
Uligheden vokser blandt virksomhederne i el- og vvs-brancherne. De bedste virksomheder tjener flere og flere penge, mens de dårligste laver større og større underskud.
Den tendens spotter Claus Bonde Hansen, der er partner og udviklingschef i revisions- og rådgivningsvirksomheden BDO. Virksomheden har netop offentliggjort sin årlige brancheanalyse af udfordringerne for en række håndværkerbrancher.
Læs også: Uforudsigeligt VE-marked udfordrer installatører
Hvis man blot kigger på det gennemsnitlige resultat for omsætningen i el- og vvs-brancherne, er billedet nogenlunde, som det plejer, men analyserer man tallene dybere, er det tydeligt, at nogle vvs-virksomheder og el-virksomheder er i stand til at tjene flere og flere penge, mens andre taber flere og flere penge. Forskellen på dem der gør det godt, og dem der gør det skidt, vokser simpelthen, siger Claus Bonde Hansen til Erhvervsmagasinet Installatør.
Dygtige købmænd vinder
Ifølge Claus Bonde Hansen er de bedst performende virksomheder karakteriseret ved, at de har en dygtig leder og købmand ved roret.
Gode ledere, der forstår at styre resurserne og få den rigtige pris for opgaverne, de formår at tjene penge i det nuværende marked. Samtidig bliver dem, der ikke formår at styre kapaciteten i virksomheden og ikke får skaffet nok opgaver ind, straffet i hårdt i øjeblikket, siger Claus Bonde Hansen.
Læs også: Installatører efterlyser kvalificeret personale
Han opfordrer derfor altid sine installatørkunder til at dygtiggøre sig gennem efteruddannelse, så salgs- og ledelseskompetencerne bliver bygget oven på den faglige viden.
Jeg oplever, at langt de fleste har fagligheden på plads. De er dygtige elektrikere eller vvsere. Men dét at være en dygtig leder og en dygtig købmand er noget, langt de fleste skal træne og uddanne sig i. Så efteruddannelse er et nøgleord, medmindre man er et af de få naturtalenter i branchen, siger Claus Bonde Hansen.
Om Brancheanalysen Håndværkere
BDOs Brancheanalysen Håndværkere er udarbejdet på baggrund af kvantitative data fra over 5.000 regnskaber fra BDOs kunder i perioden 2006 til 2012.
Tallene er suppleret med kvalitative data, som er indhentet i spørgeskemaundersøgelser foretaget blandt revisionshusets kunder. Den seneste blev gennemført i april 2013. Over 2.000 respondenter har svaret.
Kilde: BDO
Specialisering giver overskud
Et andet kendetegn for de bedste virksomheder i branchen er, ifølge BDOs analyse, evnen til at specialisere sig i forskellige nicheområder. Specialiserede virksomheder har nemlig mulighed for at tage en højere timepris.
Elinstallatører, som primært trækker kabler og sætter stikkontakter op, har svært ved at lave et fornuftigt dækningsbidrag, fordi prisen typisk er presset på de opgaver. Men dem der har specialiseret sig, i eksempelvis installation af specielle maskiner eller installationer inden for varesikring, de har oparbejdet noget effektivitet og knowhow, der gør, at de kan tage en høj pris for deres ydelser, siger Claus Bonde Hansen.
Læs også: Fremtiden kræver specialisering
Han understreger dog, at specialiseringen skal være med måde, og at det er vigtigt, at bygge specialistkompetencerne oven på et solidt fundament af basiskompetencer. Risikoen bliver nemlig for stor, hvis man eksempelvis satser hele butikken på at installere tyverialarmer eller solceller.