Østeuropæisk arbejdskraft er en del af fremtiden
Østeuropæisk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked er kommet for at blive. Det konkluderer en ny bog fra Københavns Universitet.
Danske arbejdsgivere benytter østeuropæisk arbejdskraft, fordi de oplever, at østeuropæerne er mere arbejdsvillige og fleksible. Samtidig er de billigere og udfører arbejde af samme kvalitet som de danske ansatte.
Læs også: Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen vil falde i 2012
Det viser en ny bog fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet. Bogen har undersøgt en række brancher heriblandt bygge- og anlægsområdet.
42 procent af virksomhederne i vores undersøgelse angiver, at deres vigtigste motiv for at benytte østeuropæisk arbejdskraft er manglen på kvalificeret dansk arbejdskraft. Men det handler ikke om mangel på faglige kompetencer. Det handler om, at østeuropæerne anses for at være mere arbejdsvillige og fleksible og har mindre sygefravær end danske arbejdstagere, siger Søren Kaj Andersen, centerleder, FAOS.
Skærpet konkurrence
Ifølge undersøgelsen skærper den østeuropæiske arbejdskraft konkurrencen blandt de ufaglærte arbejdstagere.
Østeuropæeren, der stiller lavere lønkrav og måske kommer hertil uden familie og derfor er arbejdsvillig og fleksibel, vil givetvis blive oplevet som en attraktiv arbejdskraft i mange danske virksomheder, siger Søren Kaj Andersen og fortsætter:
Læs også: Underbetalte håndværkere kan få byggeopgaver i Skejby
Men det er ikke ensbetydende med, at de danske arbejdstagere omvendt er dovne og ufleksible. Det siger vores undersøgelse ikke noget om. Men den siger noget om, at konkurrencen om de ufaglærte job i de undersøgte brancher er blevet væsentligt skærpet.
Bogen Danske virksomheders brug af østeuropæisk arbejdskraft er skrevet af centerleder i Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet Søren Kaj Andersen og videnskabelig assistent Jonas Felbo-Kolding.
-KK