1 ud af 4 skoler har alvorlige fejl ved elinstallationer

En ny undersøgelse af 109 uddannelsesinstitutioner fra Sikkerhedsstyrelsen viser, at mere end hver fjerde skole har alvorlige fejl og mangler ved deres installationer.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer alle uddannelsesinstitutioner til at få en elinstallatørvirksomhed til at gennemgå installationerne. Foto: Arkivfoto.

I 2021 kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 109 forskellige uddannelsesinstitutioner, deriblandt flere folkeskoler, efterskoler og gymnasier. Mere end hver fjerde kontrollerede skole havde så alvorlige fejl og mangler ved deres installationer, at de i værste fald kan føre til el-ulykker og brande.

Kun otte ud af de i alt 109 kontrollerede steder havde helt styr på el-sikkerheden. Den opgørelse over en indsats udført i 2021 på landets uddannelsesinstitutioner vækker opsigt hos Sikkerhedsstyrelsen:

”Det er bekymrende, at så mange skoler og institutioner med plads til større forsamlinger ikke har styr på el-sikkerheden. Især når vi ser, at hver fjerde installation har så alvorlige fejl, at det i værste fald kan føre til el-ulykker og brande”, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Danske byggepladser sjusker med elsikkerheden

Risiko for brand og elektrisk stød

Når Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer elinstallationer på skoler og institutioner rundt om i landet, lægges der i eftersynene især vægt på de installationsforhold, som umiddelbart eller på kort sigt kan medføre brand eller risiko for elektrisk stød. I de alvorlige tilfælde, er der blandt andet konstateret forkert, manglende eller defekt fejlstrømsafbryder (RCD) på de helt almindelige stikkontakter, der ellers er til for at beskytte mod livsfarlige stød.

Det kan være farligt for en elev, der for eksempel skal betjene en elkedel i et skolekøkken, hvis der ikke er etableret en korrekt fejlstrømsafbryder, og der overgang i kedlen:

”Det svarer til, at vi andre ikke har en fejlstrømsafbryder, også kaldet HPFI-afbryder hjemme i vores huse, der kan slå strømmen fra, hvis et elektrisk produkt fejler, eller der er fejl på installationen”, siger Søren Assenholt Muff.

Vigtigt at holde øje med særlige krav

Sikkerhedsstyrelsen var under indsatsen også opmærksomme på særlige krav, der kan være til skolernes større lokaler, hvor der må opholde sig mere end 150 personer. I områder med særlige krav til belysningen skal installationen være udført sådan, at en fejl i installationen ikke mørkelægger hele området. Det kan kræve, at belysningen er fordelt på flere fejlstrømsafbrydere (RCD’ere) og gruppeafbrydere. Der kan også være krav om en eventuelt nød- og panikbeslyning, der skal træde i kraft, hvis den normale belysning svigter. Kravene er til for at minimere ulykker i store forsamlinger:

”Mange af kontrollerede installationer ville ved selv en mindre fejl afbryde for alt belysning. For at undgå tragiske ulykker som følge af panik i forsamlingen, er det vigtigt at nød- og panikbelysningen ikke også går ud de steder, hvor det er et krav”, fortæller Søren Assenholt Muff.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer alle uddannelsesinstitutioner til at få en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at gennemgå installationerne, hvis der er den mindste tvivl om installationerne. Styrelsen oplyser samtidig, at de vil fortsætte indsatsen med kontrol af elinstallationer på skoler og institutioner i 2022.

-AKJ

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

19.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Brandsikring kræver ikke blot det rette udstyr – men også helhedstænkning og rettidig omhu.

17.06.2025EET Danmark A/S

Sponseret

Edge Computing og Edge AI: Pionerer inden for fremtidens intelligente sikkerhed

17.06.2025Installator.dk

El- og hybridbiler brænder mindre end andre biler

SIKKER ADGANG MED SYSTEMHOUSE SOLUTIONS - Danish Security Fair 2025

09.06.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

03.06.2025ACO Nordic A/S

Sponseret

Avanceret afvanding og brandsikring på M4-metrostationerne

22.05.2025ADI Global Distribution A/S

Sponseret

Nordic Security Integration Expo

16.05.2025SystemHouse Solutions AB

Sponseret

State-of-the-art sikringssystemer på et af verdens mest moderne museer

16.05.2025Installator.dk

Nu giver mobilen adgang

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup