30.05.2018  |  EL  |  Branchen

100 års jubilæum i SIF Gruppen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tilbageblik til SIF Gruppens første årti, 1918 til 1928

Det begyndte med elværket

Det hele begyndte i virkeligheden i 1904, hvor elinstallatør Peter Nielsen efter endt uddannelse hos AEG og Union i Berlin, blev ansat ved NESA. Her var han med ved udvidelsen af den gamle ”Lysstation” i Skovshoved, der var etableret som jævnstrømsværk til at forsyne sporvognslinjen Tuborg-Klampenborg Elektriske Sporveje. Dette elværk blev i 1907 idriftsat som verdens første elværk der leverede 220/380V. Hermed muliggjordes el-forsyning til hele Nordsjælland.

Skæbnen ville at Peter Nielsen skulle slå rod i Skovshoved

Historien om SIF Gruppen startede herefter for alvor i 1918, hvor Peter Nielsen forlod NESA og grundlagde virksomheden med værksted og butik på Strandvejen 271 i Skovshoved. 

At det blev i Skovshoved Peter Nielsen slog sig ned skyldtes, at han var blevet forelsket i købmandsdatteren Anna Jensen fra Skovshoved, mens han arbejdede for NESA. Peter og Anna blev gift i 1908 og købte i 1910 ejendommen på Strandvejen 271 hvor Anna etablerede en butik, et såkaldt sæbehus, hvorfra hun solgte sæbe og parfumerivarer. Da Peter Nielsen forlader NESA i 1918 etableres installationsforretningen også i huset. Således var der sæbehus i den ene ende af huset og el-butik og værksted i den anden. I starten hed virksomheden P. Nielsen Aut.Elektroinstallatør. I 1920 fik virksomheden telefon og havde nummeret OR1890.

Det første årti var et udviklingsmæssigt roligt årti for SIF Gruppen

I løbet af SIF Gruppens første årti skete der ikke den store udvikling i selve virksomheden, dels var el i hjem og virksomheder ikke særlig udbredt. Et lampested og en enkelt stikkontakt i udvalgte rum, var på det tidspunkt hvad der var behov for. Ligeledes var cyklen dengang det eneste transportmiddel, så det begrænsede den radius der gav det naturlige kundegrundlag.

Men det var i dette årti, helt specifikt I 1920, at arbejdstiden blev nedsat fra 60 til 48 timer om ugen. En arbejdsuge lød nu på 6 dage af 8 timer, i stedet for 6 dage af 10 timer. I 1923 lød minimumslønnen for elektrikere på 0,33 kr i timen.

Kimen blev lagt til SIF Gruppens innovative mindset

Allerede dengang var SIF Gruppen en innovativ virksomhed, og i 1926 installerede Peter Nielsen belysning på Skovsoved Idrætsforenings fodboldbane, via ophæng på wire over banen. Dette var muligvis Danmarks første belyste fodboldbane. Året efter I 1927 opnåede Skovshoved Idrætsforenings 1. Hold sit hidtil flotteste resultat, idet holdet, efter at have erobret Sjællandsmesterskabet, deltog i og vandt provisionsmesterskabet.

En innovativ virksomhed i en innovativ by

SIF Gruppens innovative mindset har måske grobund i den innovative by virksomheden kom til verden i. Allerede i 1925 var Skovshoved en særdeles innovativ by. D. 10 sepetember skete der nemlig en skælsættende begivenhed indenfor dansk idræt. Badminton blev for første gang nogensinde indført i Danmark, og det blev således Skovshoved Idrætsforening, der kom til at skrive idrætshistorie i den anledning, idet de var de første der tog badminton på sit program.

Et årti med Nilfisk, PH lamper, neonskilte, fjernsyn og trafiksignaler

I verden omkring SIF Gruppen var der gang i den teknologiske udvikling. 1920 var året hvor Nilfisk støvsugeren begyndte at blive inventar i de finere hjem i Danmark og i 1925 strålede elektrisk lys ud over Danmark, da Louis Poulsen, satte den første PH lampe, tegnet af arkitekten Poul Henningsen, i produktion. Det var også I 1925 at Rådhuspladsen I København fik sin første neon reklame og samme år opfandt englænderen John Logie Baird fjernsynet.

I 1928 fik Danmark sit første trafiksignal. Den såkaldte færdselslampe blev sat op i krydset Nørre Farimagsgade og Frederiksborggade i København, der på det tidspunkt var et af de mest befærdede kryds i byen. Lanternen var ophængt højt over vejen i anden sals højde på grund af sporvognen.

Mere fra SIF Gruppen A/S

SIF Gruppen A/S

http://www.sif.dk/

Vi rådgiver om, installerer og servicerer tekniske løsninger.SIF Gruppen er grundlagt af elinstallatør Peter Nielsen. Han blev i 1904, efter endt uddannelse til el- installatør, ansat ved NESA og var med til at opføre ”Skovshoved værket”, verdens første elværk der leverede 220/380V vekselstrøm, samt elektrificeringen af Nordsjælland. I 1918 forlod han NESA og startede Skovshoved Instal…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere