06.06.2018  |  EL  |  Branchen

100 års jubilæum i SIF Gruppen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tilbageblik til SIF Gruppens tredje årti, 1938 til 1948

Et krigsramt årti

Dette årti blev tydeligt præget af, at de tyske tropper den 1. september 1939 gik over grænsen til Polen og dermed indledte Anden Verdenskrig, der ændrede såvel verdens gang, som livets gang i Skovshoved.

Virksomheden ændrer navn igen

I april måned 1939 optages Willi Nielsen som kompagnon og navnet ændres endnu en gang. Denne gang til  Skovshoved Installationsforretning Aut. Elektroinstallatør v. P. Nielsen og Søn.

Krigens år i SIF

Den 9. april 1940 bliver Danmark invaderet af Tyskland, og det danske samfund er på vågeblus. Der er ikke gang i mange opgaver ud over lidt service og mindre installationer for private og virksomheder i lokalområdet. Virksomheden får endnu en opgave for Gentofte Kommune med en mindre ombygning på Skovshoved Skole. Der arbejdes også fortsat på fabrikken Wotan i Glostrup. Transporten til Glostrup foregik fortsat på cykel.

Vinteren i 1941 blev særdeles kold og virksomheden anskaffede i den forbindelse en meget stor ”Optønings transformer”, som blev benyttet til at optø vandrør. Optøningstransformeren blev trukket rundt på en slæde og var til stor gavn i de kommende vintre.

Da den tyske rigsbefuldmægtigede SS-Obergruppenführer Dr. Werner Best i februar 1943 slår sig ned på ”Rydhave” i Skovshoved, kan virksomheden ikke undslå sig for at udfører mindre reparationer på Rydhave. Disse blev dog altid udført af Peter Nielsen selv, da han ikke ville bede andre medarbejdere om at arbejde for tyskerne.

1943 var også året hvor virksomheden havde 25 års jubilæum, men grundet krigen, mente familien ikke der var noget at fejre. Administrativt sker der dog noget revolutionerende i virksomheden dette år, da virksomheden nu får sin første skrivemaskine, og tilbud og regninger derfor ikke længere skrives med fyldepen.

D. 14. december 1944 bliver Willi og Jytte Nielsens ældste søn, Peter Willi Nielsen født. I de sidste dage af krigen bliver fabrikken Wotan ved en fejl saboteret d. 6 marts 1945, og Willi starter genopbygningen umiddelbart efter Danmarks befrielse d. 5. maj 1945. Samarbejdet stopper dog igen i løbet af foråret 1946, da Wotan ønsker at have en elektriker fastansat og Willi Nielsen ikke ønsker at tage denne ansættelse. I efteråret 1945 ansættes Richard Thulin og bliver den første lærling i SIF Gruppens historie, som ikke er en del af familien. Virksomheden tæller nu 6 ansatte.

Ramt af sygdom og værnepligt

I efterkrigsåret 1946 indkaldes Willi Nielsen så til militæret, og Peter Nielsen der er syg, må i 16 måneder drive virksomheden med kun 2 svende og en lærling. Udviklingsmæssigt står virksomheden ret stille i denne periode, men i 1947 ansættes Frantz Sodemann som den tredje lærling i virksomheden. D. 7. april 1948 bliver Willi og Jyttes yngste søn, Lars Einar Benzon Nielsen født.

Historiske begivenheder som senere vil få betydning for den virksomhed som SIF Gruppen er i dag.

I 1948  starter branchefælle Børge Christensen som Elinstallatør og åbner butik i basarbygningerne på Ordrupvej 101 i Charlottenlund. Samme år grundlægges Lyngby Elservice af elinstallatør Knud Hansen og i Næstved grundlægges virksomheden Pedersen El. Disse tre virksomheder kommer senere til at spille en væsentlig rolle for SIF Gruppens udvikling og vækst.

Årtiets øvrige milepæle

Af de mange opfindelser der blev gjort under verdenskrigen og som senere kom til at revolutionere den elektriske verden, var det kun transistoren der hurtigt fik betydning.

Anden verdenskrig sluttede endeligt efter nedkastningen af atombomberne over Hiroshima og Nagasaki i Japan i august 1945. Denne begivenhed blev starten på atomalderen, som har haft en kolossal betydning for fremstilling af elektricitet og for elektricitetens anvendelse i det hele taget.

En af de største og mest vidtrækkende beslutninger for efterkrigstiden blev truffet, da den amerikanske præsident Harry S. Truman underskrev Marshallplanen, der dannede grundlaget for hele efterkrigens opsving og genopbygningen af Danmark og resten af Vesteuropa.

Skovshoved markerer sig også i dette årti

Umiddelbart før krigen bryder ud er Skovshoved som sportsby i fortsat udvikling og i marts måned 1939 vinder Tage Madsen, som den første ikke englænder, All England mesterskabet, det daværende verdensmesterskab i badminton.

Mere fra SIF Gruppen A/S

SIF Gruppen A/S

http://www.sif.dk/

Vi rådgiver om, installerer og servicerer tekniske løsninger.SIF Gruppen er grundlagt af elinstallatør Peter Nielsen. Han blev i 1904, efter endt uddannelse til el- installatør, ansat ved NESA og var med til at opføre ”Skovshoved værket”, verdens første elværk der leverede 220/380V vekselstrøm, samt elektrificeringen af Nordsjælland. I 1918 forlod han NESA og startede Skovshoved Instal…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere