06.06.2018  |  EL  |  Branchen

100 års jubilæum i SIF Gruppen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Tilbageblik til SIF Gruppens fjerde årti, 1948 til 1958

Virksomhedens grundlægger takker af og en ny æra begynder

I starten af 1949 dør Peter Nielsen og Willi Nielsen overtager virksomheden. I den forbindelse ændres navnet til Skovshoved Installationsforretning v. W. Nielsen. Ved overtagelsen er der 6 medarbejdere i virksomheden, og Willi kan nu begynde at udvikle virksomheden inden for en branche der står foran en rivende udvikling. Dette år anskaffes det første motoriserede køretøj. En ”Dissella”-cykel med hjælpemotor og nummerplade.

En rolig start på det fjerde årti

I 1949 er arbejdsopgaverne fortsat mindre opgaver for private og virksomheder, men der kommer løbende flere mindre opgaver for Gentofte Kommune. Der udføres endvidere elinstallationer i en ny villa på Tornagervej i Charlottenlund for familien Johansen. Denne opgave bliver også svendeprøve for Richard Thulin, der blev udlært dette år. Fra der blev indført svendeprøver i el-faget og frem til 1950, skulle lærlingen nemlig udføre en praktisk opgave hos en kunde der skulle godkendes af svendeprøvekommissionen.

I 1950 indledes virksomhedens første officielle relation til Skovshoved Sejlklub, da Frantz Sodemann hos en kunde bytter et stykke kabel for et skibsrat og donerer det til sejlklubben, hvor det stadig hænger den dag i dag. Samme år ansættes virksomhedens fjerde lærling, Sven Arne Røpke. Starten af 1950’erne er også årene hvor Willi står for dekorationer og bagtæppe til Skovshoved Idrætsforenings revy i Charlottenlund Palmehave.

Den første bil anskaffes

I 1951 bliver Frantz Sodemann udlært og i 1952 anskaffes virksomhedens første bil. En Fiat. Denne erhvervelse er dog ikke helt uden problemer, da det viser sig at forhandleren har overtaget bilen igennem Svend Aage Hasselstrøm, også kendt som ”Edderkoppen”. Han var en dansk automobilforhandler, som var mest kendt for, sammen med møbelforhandler Johannes Linde, at være manden bag en stor del af den massive sortbørshandel i Danmark under og efter 2. verdenskrig. Der var hugget et nyt nummer i motorblokken, men heldigvis afviste retten at det skulle være Skovshoved Installationsforretning der havde hugget det nye nummer i motorblokken. Samme år ansættes virksomhedens femte lærling, Orla Jacobsen. Skønt virksomheden nu havde fået bil, blev det geografiske kundegrundlag ikke udvidet særlig meget herefter. Bilen blev primært benyttet til at bringe materialer ud til arbejdspladserne. Fokus på uddannelse af lærlinge fortsætter dog støt og i 1953 antages virksomhedens sjette lærling, Leif Brøndum Nielsen.

Udvidelse via Jægersborg Allé og udlejning af transportabel vaskemaskine

I 1955 udskiftes Fiat’en med en Opel Record Stationscar og lærling Svend Arne Røpke afslutter sin uddannnelse. Året efter kommer der lidt mere gang i udviklingen da virksomheden overtager lager, kundekartotek og telefon nr. OR 1915, fra Hother Ferdinansen, som er Peter Nielsens svoger, der stopper sin forretning. I forbindelse med overtagelsen ønskede familien ikke at flytte til Ferdinansens lokaler på Jægersborg Allé nr. 6 i Charlottenlund. Alligevel udvides kundegrundlaget med nye kunder i kvarteret omkring Jægersborg Allé. Samme år anskaffede virksomheden en Ferm vaskemaskine som kunderne kunne leje. Vaskemaskinen blev trukket rundt til kunderne på en speciel transportvogn og var typisk hos kunden i 2 til 3 dage, hvorefter den blev transporteret videre til næste kunde. Endnu en lærling antages dette år, og Ole Kristiansen starter dermed som virksomhedens syvende lærling.

1957 blev et år med stor aktivitet i virksomheden.

Under afholdelse af VM i cykling i 1956 bryder Ordrup Banens gamle ”lystårn” sammen, og det el-firma der havde arbejdet på cykelbanen melder fra til reparationen. Willi får i stedet overdraget opgaven, og da det lykkedes tilfredsstillende overtog virksomheden herefter el-arbejdet på Ordrup Banen. Det var også dette år der blev udført installationer i den første trælastlade for Walter Jessen i Glostrup, og virksomheden varetog også ombygningen af Kreditbankens Hovedkontor i København. Ombygningen af Kreditbanken var den største opgave til dato, og opgaven kunne også være blevet den sidste, idet Kreditbanken krakker i december 1957. Takket være en personlig relation, via idrætsforeningen, til bankens direktør Poul Glindemann, bliver veksel hos Louis Poulsen indfriet, og virksomheden får udbetalt et kontant beløb, og får samtidig lov til at tage ikke anvendt materiel med retur, så virksomheden undgik tab. De mange aktiviteter dette år gav anledning til ansættelse af endnu en svend og den ottende lærling, Niels Simonsen. Samme år bliver Leif Brøndum udlært. Medarbejderantallet er nu oppe på 9. Mens ombygningsarbejdet for Kreditbanken var på sit højeste, var virksomheden dog helt oppe på 12 ansatte.

40 års jubilæum

I 1958 påbegyndtes arbejdet på plast fabrikken Hervinex i Herlev, der fremstillede laminatplader til køkkenborde mv., og i sommeren 1958 rundes en ny milepæl i virksomhedens historie, da der kunne fejres 40 års jubilæum. Ved jubilæet var der 9 medarbejdere i virksomheden.

Årtiets teknologiske milepæle

I dette årti  kom de første nye elektriske brugsgenstande efter krigen i produktion, og det første termostatstrygejern kom i handlen i 1951. I 1952 opfindes stregkoden i USA og i 1955 var der teknologisk fremskridt i Danmark, idet der i forbindelse med den store Radio og TV udstilling i Forum, laves de første danske TV-udsendelser med Skoleskibet Danmark og Lilly Broberg som studievært. I 1957 opfindes FI fejlstrømsrelæet i Østrig og inden for installationsmateriel, erstatter PVC nu gummi og stof som isoleringsmiddel og plastikrør afløser stålrøret som installationsrør. Samme år opfinder Akademiet for de Tekniske Videnskaber datamaskinen DASK (Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator). DASK er den første danske elektroniske datamaskine eller computer og blev finansieret fra Marshallhjælpen med 900.000 kr.

Skovshoved på landkortet endnu en gang

På sportsfronten var Skovshoved igen på den anden ende, da fodboldholdet i 1951 rykkede op i 1. division. Året efter debuterer skovserdrengen Kurt Nielsen på det danske fodboldlandshold. I dette årti engagerer Willi sig personligt i foreningen og bliver i 1955 holdleder for 1. holdet i badminton.

Årtiets øvrige begivenheder og milepæle

I 1949 udkommer verdens første Anders And blad. Året efter starter Koreakrigen og med den optrappes efterkigstidens kolde krig. I 1953 giver den nye grundlov kvinder ret til den danske trone og i 1954 indføres søgnehelligdagsbetaling. I 1956 indføres folkepensionen i Danmark og på den storpolitiske scene var det opstanden i Ungarn med den efterfølgende Sovjetiske indgriben det prægede billedet. Årtiet afsluttes med ikraftrædelsen af Romtraktaten, der senere skal blive til EU.

Mere fra SIF Gruppen A/S

SIF Gruppen A/S

http://www.sif.dk/

Vi rådgiver om, installerer og servicerer tekniske løsninger.SIF Gruppen er grundlagt af elinstallatør Peter Nielsen. Han blev i 1904, efter endt uddannelse til el- installatør, ansat ved NESA og var med til at opføre ”Skovshoved værket”, verdens første elværk der leverede 220/380V vekselstrøm, samt elektrificeringen af Nordsjælland. I 1918 forlod han NESA og startede Skovshoved Instal…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere