En god strategisk tradition etableres
I starten af dette årti indfinder eftervirkningerne af kartoffelkuren sig, så her er det vigtigt at tænke nyt. I 1989 indledes derfor det, der senere bliver en fast tradition, nemlig den nu årlige udviklings- og strategiweekend.
Tiltag fra den første udviklings- og strategiweekend
Den første strategiweekend i SIFs historie bliver afholdt på Klintholm på Møn. Her besluttes det at melde SIF ind i det nystartede Dansk Datanet, for på den måde at kunne udføre datainstallationer hos vores faste kunder. Leverandører som IBM, Digital, Olivetti, og Datacentralen stillede nemlig store krav til de firmaer der fik lov til at udføre installation af deres produkter. Det blev endvidere besluttet at følge en strategi som ELFO havde udarbejdet, hvor vi skulle fokusere på salg af hvidevarer inkl. installation. Til dette formål blev der fundet et butikslokale på Gentoftegade 32, hvor vi, udover udstilling af hårde hvidevarer, også lavede en udstilling af tele- og datainstallationer, i forbindelse med at telelovgivningen var blevet liberaliseret. Desværre fik den nye hårde hvidevarebutik en dårlig start, idet vores leverandør kom til at sende alle tilbudsvarerne til den store åbning til en butik i Herning i stedet for. Allerede i 1992 må butikken lukkes igen, da det viser sig at forretningsgrundlaget fra ELFOs side ikke var ordentligt gennemarbejdet.
En ny generation ”fødes”
1989 er også året hvor SIFs næste generation ubevidst etableres på sit spæde stadie. En ganske ung Lars Mejlby ansættes nemlig som virksomhedens lærling nummer 47. Ved siden af jobbet som elektrikerlærling fik Lars, sammen med sin lillebror, en ekstra tjans med rengøring af lokalerne i weekenden. Det var dog for det meste drengenes far, kontorchef i Handelsbanken, Finn Sørensen, som udførte arbejdet, da drengene havde for travlt med også at dyrke deres sport.
Dette årti har også et bump
Midt i marts 1989 bryder samarbejdet med Kaj Rind sammen første gang i forbindelse med et stort økonomisk udestående. Resultatet af situationen bliver at SIF overtager Lyngby El-service, der oprettes som et selvstændigt aktieselskab med SIF som 100% ejer. Kaj Rind fortsætter dog i direktionen for Lyngby El-service sammen med Peter Nielsen.
Et økonomisk turbulent år
I et forsøg på at skaffe mere arbejde i Københavns Kommune, oprettes der i 1991 en filial til Lyngby El-service på Ørnevej på Nørrebro. Her lejer vi os ind hos VVS-firmaet Kanstrups eftf. Ved udgangen af samme år, står SIF igen i en økonomisk kontrovers med Kaj Rind, og samarbejdet slutter derfor endeligt i 1992.
På grund af lukningen af hvidevarebutikken på Gentoftegade og det økonomiske tab i forbindelse med Kaj Rind, er egenkapitalen i 1992 for første, og eneste gang negativ. Efter afslutningen af sagen med Kaj Rind, fusioneres Lyngby El-service ind i SIF, og i 1993 lukkes filialen på Nørrebro.
Men samtidig også et år med fokus på udvikling
Historien om Kaj Rind og Lyngby El-service er heldigvis ikke det eneste der præger året 1992. Det er også mange gode kræfter på spil. Blandt andet udarbejdes den første egentlige markedsføringsplan. Et af elementerne i denne plan er udgivelsen af et kundeorienteringsblad der jævnligt skal sendes ud til kunderne. Desværre viser prisen på et sådant projekt sig at være for stor til, at der kan laves regelmæssige udsendelser, men Peter tager så emnet op i Dansk Datanet og der træffes her aftale om, at der skal udgives et fælles blad på 8 sider ved navn Strømpilen. Konceptet med Strømpilen blev at hver virksomhed i netværket fik sin egen for- og bagside, mens de 6 øvrige sider er fælles. Der er siden 1992 i alt udkommet 27 numre frem til 2010 hvor Dansk Datanet lukkede ned.
1992 er også året hvor der for første gang indtræder udefrakommende medlemmer i bestyrelsen. Prokurist Niels Vidkjær og direktør Hugo Tranberg, indtræder i SIFs bestyrelse, der herefter består af de to nye medlemmer og Peters lillebror Lars Nielsen. Peter udtræder på samme tid af bestyrelsen og vælger at koncentrere sig om at være direktør for virksomheden.
Selvsamme år tænker SIF igen ud af boksen og opretter afdelingen SIF Trafic Data for salg og installation af trafiktællerudstyr importeret fra det amerikanske firma Nu-Metric og det engelske firma Chronos Richardson. Der bliver i den forbindelse udsendt salgsmateriale til alle landets amter, kommuner og andre der havde med trafikdata at gøre. Desværre må afdelingen lukkes ned igen allerede i 1994, da en tidligere medarbejder snupper agenturet for Nu-Metric, og dermed fjerner grundlaget for afdelingens eksistens.
75-års jubilæum
Efter det turbulente 1992 er SIF i 1993 klar til at fejre 75-års jubilæum. Jubilæet fejres med en stor jubilæumsfest den 31. august, hvor der, foran bygningen på Mesterlodden, rejses et stort telt, som anvendes til reception om eftermiddagen og stor fest om aftenen. Ved festlighederne om aftenen deltog 160 gæster og medarbejdere.
Når stafetten skal gives videre
Efter flere års samarbejde med elinstallationsfirmaet Holmstrøm på Bagsværdvej indledes i 1994 forhandlinger om overtagelse af firmaet, da Holmstrøm efterhånden er kommet lidt op i årene. Overtagelsen bliver en realitet i starten af 1995. Året forinden har Peter Nielsen rundet de 50 år, og Peters søn Ulrik, som på dette tidspunkt er 24 år, har meddelt sin far at han hverken ønsker at være elektriker eller blive leder i SIF. Peter starter derfor første del af et kommende generationsskifte, ved at optage nogle af de ledende medarbejdere som aktionærer i virksomheden.
Der fokuseres på kvalitetssikring og fremtiden
SIF oplever et stigende kundekrav omkring kvalitetssikring efter ISO 9000 standarden, og beslutter derfor i 1996, efter 7 år, at afholde endnu en strategiweekend, med det formål at igangsætte opbygningen af et kvalitetssikringssystem efter normerne i ISO 9000, samt opbygningen af en ny og mere tidssvarende organisation, der kan styre den videre udvikling af SIF. Strategiweekenden afholdes på Hotel Hvide Hus, og det besluttes her at den unge Lars Mejlby, som nu har været udlært i 3 år, skal udnævnes til overmontør. Samme år indvælges advokat Sten Mørck Thomsen i bestyrelsen, som repræsentant for mindretalsaktionærerne, der ifølge aktionæroverenskomsten har ret til et medlem i bestyrelsen. I forbindelse med den videre udvikling af virksomhedens sikringsafdeling, beslutter SIF dette år at blive medlem af netværket Securidan Alarmsystemer.
I 1997 anskaffes der, i forbindelse med udviklingen inden for IT, håndterminaler til scanning af materialer fra servicebilerne og udskrivning fra lageret. For at styrke uddannelse af medarbejdere og udvide antallet af lærlinge, oprettes en særskilt uddannelsesafdeling. Afdelingen kommer desværre ikke så fornuftigt fra start, men initiativet er taget og grundstenen er lagt for den uddannelsesafdeling der senere kommer til at blomstre.
I 1996 ansættes den første kvindelige elektriker i virksomhedens historie og året efter starter den første kvindelige lærling i SIF. Udviklingen går enormt stærkt i dette årti, og for at følge med mulighederne deltager SIF i mange udviklingsfremmende kurser hos ELFO. Som innovativ virksomhed er SIF også på forkant med fremtidens eksplosion i brugen af internettet og registrerer allerede i 1989 domænet www.sif.dk, som siden har været eftertragtet af op til flere idrætsforeninger, virksomheder og statsinstitutioner.
Selvom virksomheden har forladt Skovshoved er relationerne til både idrætsforeningen og sejlklubben stadig velbevarede, og i 1997 udvides samarbejdet med sejlklubben til at omfatte sponsorat til det årlige stævne for optimist joller, der herefter i mange år går under navnet SIF Cup. Årtiet afsluttes med at Peters søn Ulrik Nielsen, som ikke ville være elektriker, ansættes i SIF. Ulrik havde i mellemtiden skiftet mening og havde fået sin elektrikeruddannelse hos Finsen i Albertslund. Ved sin ansættelse i SIF, gjorde han det dog klart, at han fortsat ikke ønskede at bliver leder i virksomheden.
Årtiet i tal
I 1989 tæller SIF 30 ansætte og en omsætning på 16,1 million kroner. Herefter stiger omsætningen det første år til 21,5 millioner kroner i forbindelse med at regnskabet omlægges til et koncernregnskab, der inkluderer Lyngby El-service. De næste år frem til 1994 stiger omsætningen med 1-2 millioner om året, med undtagelse af det turbulente år i 1992, hvor omsætning dykker med en halv million. I 1995 lyder omsætningen på 26,3 millioner og virksomheden har nu 59 medarbejdere. Ved udgangen af årtiet har SIF en omsætning på 50,2 millioner kroner og har 81 ansatte på lønningslisten, hvoraf 15 er lærlinge og 7 er kvinder. I 1998 har virksomheden 22 servicevogne.
I det store perspektiv
Hvis man flytter opmærksomheden ud mod verden udenom SIF, er dette årti også ret begivenhedsrigt. I 1989 åbnes Berlinmuren d. 9. november, hvilket betyder at den kolde krig er ved at tage sin ende. Den 3. oktober 1990, 11 måneder efter at Berlinmuren faldt, genforenes de to Tysklande. I august samme år invaderer Irak Kuwait, hvilket så fører til Golfkrigen i 1991.
I Danmark træder en gennemgribende telefonnummerreform i kraft i maj 1989, hvilket betyder at områdenumrene 01-09 erstattes af numre fra 20-99. I juni kommer Paven Johannes Paul II på det første pavebesøg i Danmark nogensinde. I januar 1990 indsætter DSB det første IC3-tog og i oktober samme år oprettes de første S-buslinjer af HT. I 1992 stemmer Danmark i første omgang nej til Maastricht-traktaten, men ender så i maj 1993 med at stemme ja. I 1994 stemmer også Sverige og Finland ja. I januar 1998 indføres der tvungne periodiske syn af person- og varebiler. Og få dage efter mister Den Lille Havfrue på Langelinie for anden gang i historien sit hoved. I 1998 åbnes Storebæltsbroen for biltrafik, et år efter at den var taget i brug til togdrift.
På sportsfronten markerer Danmark sig på landkortet igen, da Danmark bliver Europamester i fodbold i 1992 og da Bjarne Riis vinder Tour De France i 1996.
Årtiet byder desværre også på nogle katastrofer, som eksempelvis branden på passagerfærgen Scandinavian Star i 1990, der koster 158 mennesker livet. I 1994 synker MS Estonia, hvorved 852 personer dør, og i 1993 bombes World Trade Center af terrorister.
I 1991 frigives den første version af det gratis operativsystem Linux (0.01), og i maj 1995 udgives programmeringssproget Java, som opfølges af udgivelsen af programmeringssproget PHP i juni samme år. 1995 er også året hvor den 51-årige russiske kosmonaut Valeri Poliakov, d. 9. januar havde tilbragt 366 dage om bord på rumstationen Mir. Det var ny rekord for ophold i rummet.