24.05.2023  |  EL  |  Byggeri

30 km jordvarmeslanger skal opvarme 200 boliger

Det første spadestik er taget til et af Danmarks største bofællesskaber i Lejre. Det drejer sig om op til 200 boliger med meget lavt CO2-aftryk, der blandt andet opvarmes af 30 kilometers termonet i jorden, og bliver omgivet af frugtlunde, skov- og køkkenhaver med regnvandingsanlæg.

Fremtidens storbofællesskab, som Hyllegaard Høje kalder sig selv, har inden byggeriet er gået i gang, kostet over 50 millioner kroner i blandt andet planlægning, og kommer til at integrere natur, fødevareproduktion og bosættelse i én landsby med fokus på bæredygtighed og egen strøm og varme.

Med planer om op til 200 boliger til 400-600 beboere, hvor de første 35 starter byggeriet den 16. maj, vil det blive blandt de allerstørste bofællesskaber i Danmark – særligt når det samlede areal på hele 22 hektar jord tages med. Det bliver opdelt i seks selvstændige boligklynger med blandede ejerformer i form af ejer- og lejeboliger, der blev købt til formålet i 2017.

Rækkehusene til de første 35 familier fra bofællesskabsforeningen Sjællandsk Muld (sjaellandskmuld.dk) bliver lavenergihuse, der ifølge udviklingsplatformen Almenr er fri for kemikalier og giftstoffer. De bygges i træ med åndbare facader, da de er isoleret med organisk materiale i papir- eller træuld i stedet for for eksempel Rockwool. Enemærke & Petersen, der skal opføre boligerne, forventer at de får et meget lavt CO2-aftryk.

Bofællesskabet får Danmarks største privatejede termonet bestående af 30 kilometer jordvarmeslanger, der lægges i jorden af Snoldelev Entreprenørfirma med Kuben Management som bygherre. Termonettet skal trække varme fra markerne hen til byområdet for at spare energi.

Læs også: Nyt hovedkvarter viser nye teknologier og løsninger

Derudover får området et regnvandingsanlæg (LAR), der via åbne render, bassiner og reservoir skal vande de 11 hektar landbrugsjord. Jorden opdyrkes efter principper for permakultur og regenerativt landbrug med skovhaver, frugtlunde, dyrehold og selvforsynende grøntsagsproduktion.

I bofællesskabet giver beboerne afkald på ligusterhække og får blot mindre private haver, og får derudover fællesret til – og medansvar for – attraktive rekreative områder med alt fra økologisk landbrug til dyrehold.

Området vil få et bevægelseshus til 10 millioner kroner samt en 600 kvadratmeters renoveret staldlængde til rekreative formål, og derudover adskillige delprojekter, såsom eksempelvis mobile og 100 procent bæredygtige naturhuse, som allerede er på vej.

På sigt kan borgerne gå og cykle gennem naturområder fra centrum af stationsbyen Hvalsø og hele vejen ud til bydelen Hyllegaard Høje, hvor man kan klappe hestene og nyde naturen. Man kan også gå ‘down-dog’ i bevægelseshuset, hvor folk fra nær og fjern forventes at komme på yoga-retreat, gå i sauna og deltage i konferencer.

Hyllegaard Høje har en målsætning om at området skal være selvforsynende via et energifælleskab omkring solceller og en vindmølle, som vil levere strøm til områdets elbiler og varmepumperne i boligerne.

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere