3.000 armaturer udskiftes på Aarhus Universitetshospital
Netop nu er der fuld gang i en renoveringsopgave, der blandt andet omfatter udskiftning af lysarmaturer på Aarhus Universitetshospital. Flere end 3.000 armaturer skal udskiftes og fremtidssikres. En af de store udfordringer er at udføre arbejdet, så det forstyrrer hverdag og arbejdsgange på hospitalet mindst muligt – og at være fleksibel, når situationen kræver det. Det stiller særlige krav til logistikken hos alle parter.
3.000 armaturer er ved at blive skiftet på blandt andet sengestuer, gange, personalerum, mødelokaler, depotrum og toiletter på Aarhus Universitetshospital.
Opgaven varetages af installationsvirksomheden Wicotec Kirkebjerg og vil munde ud i, at hospitalet i sidste halvdel af 2019 vil være oplyst af armaturerne Multi Concept, Rax og Plash44 fra norske SG Armaturen. Stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müllers belysningsafdeling, Rigtigt Lys, har stået for logistikken og den daglige sparring med elektrikere og projektledere i projektets løbetid.
Udskiftningen sker som et led i den løbende renovering af hospitalet, der er blandt landets nyeste. Målet er at få etableret et ensartet belysningsanlæg, der lever op til gængse normer for energiegenskaber og belysninger på hospitaler – og samtidig er enkelt at vedligeholde.
Multi Concept-armaturet, der udgør størstedelen af de 3.000 nye armaturer, udmærker sig ved at have en udskiftelig LED-enhed og aftagelig front. Dermed er det ikke hele armaturet, der skal udskiftes, når LED-lyskilderne om et vist antal tusind timer er forældede, men blot indsatsen. Det letter fremtidig LED-udskiftning, så den vil forstyrre endnu mindre.
Installation med fokus på hospitalets drift
De nye armaturer er modulært opbygget og kan derfor let tilpasses forskellige anvendelser og arkitektoniske miljøer. De udskiftelige moduler klikkes let ud og erstattes – helt uden brug af værktøj. Men det er ikke kun installationen, der er nem. Armaturerne er enkle at vedligeholde samt rengøringsvenlige med glatte flader og uden krinkelkroge, hvor der kan gemme sig støv og snavs. Hvilket har meget stor betydning i et klinisk miljø.
”Det var helt afgørende, at vi som leverandør kunne tilrettelægge vores arbejde efter hospitalets hverdag. Der kan opstå akutte situationer, hvor installatørerne er nødt til at vente eller begynde et andet sted, og det skal vi som leverandører kunne understøtte. Vi oplever i stigende grad, at det bliver mere afgørende, at vi kan være en fleksibel logistikpartner, der kan levere smart og efter kundens behov”, siger Søren Schnedler, key account manager hos Rigtigt Lys.
Smart logistikstyring
En af udfordringerne ved projektet var, at lagerpladsen ved hospitalet er meget begrænset – og at tusindvis af armaturer fylder godt op. Derfor blev der etableret en leveringsplan, så armaturerne ankommer i etaper. Samtidig skulle omkostningerne – og dermed antallet af leverancer – holdes nede. Løsningen blev at levere i takt med, at renoveringsarbejdet gik i gang på hospitalets forskellige afdelinger.
Om opgaven på Aarhus Universitetshospital
Opgaven består af udskiftning af 3.000 belysningsarmaturer i sengestuer, mødelokaler, køkkener, depotrum og toiletter. Desuden etablering af lysstyring med tilstedeværelsessensorer.
- Installatør: Wicotec Kirkebjerg
- Leverandør: Rigtigt Lys (Lemvigh-Müller)
- Armaturer: Multi Concept, Rax, Plash44
- Belysningsproducent: SG Armaturen
- Lysstyring: Niko
For yderligere at spare plads og tid blev armaturerne leveret i specialindpakning.
”Udpakning af armaturer betyder ikke meget, når du kun skal sætte et mindre antal op. Men hvis man bruger flere minutter på hvert armatur – og der er flere tusindvis af dem – så bliver det til rigtig mange arbejdsdage i sidste ende”, siger Søren Schnedler.
Derfor valgte Rigtigt Lys i samarbejde med SG Armaturen at tilbyde en mere økonomisk og pladsbesparende emballage, en såkaldt ”sommeremballage”. Dermed kunne installatørerne hurtigere pakke dem ud, spare kostbar tid og der kunne være flere armaturer i hver forsendelse.
”Der er et skarpt fokus på miljøvenlighed og C02-besparelser, og renoveringsprojektet på Aarhus Universitetshospital er et af de eksempler, hvor vi i samarbejde med en leverandør er nået længst på miljøområdet", siger Søren Schnedler og fortsætter:
"Dels i kraft af emballagebesparelsen, dels i kraft af valget af en armaturtype, som gør det let at udnytte fremtidens endnu mere energibesparende LED-teknologi uden at skulle udskifte armaturerne. Det sparer ikke blot ressourcer, det sparer også arbejdskraft”.
Elektrikere fra Wicotec Kirkebjerg står for selve installationen, og ifølge projektleder Morten Pedersen fra Wicotec Kirkebjerg hjælper det, at de er vant til at løse opgaver inden for sundhedssektoren. Virksomheden er således gearet til at kunne arbejde fleksibelt og på skæve tidspunkter, når hensynet til patienter og hospitalets arbejdsgange kræver det.
Fornuftig driftsøkonomi
Energibesparelser er ikke altid det primære hensyn i udskiftningen på Aarhus Universitetshospital, da hospitalet allerede havde foretaget en del udskiftninger til LED. Men med de nye armaturer installeres også 1.100 tilstedeværelsessensorer fra Niko, som sørger for, at der kun er tændt lys, hvor og når der er behov for det.
Samtidig installeres dagslysstyring i store dele af hospitalet, hvilket forventes at give en større besparelse på energiregnskabet. På længere sigt ventes de ensartede og enkle armaturer også at kunne nedbringe hospitalets driftsudgifter.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Belysning 2019