4.000 hotelværelser i København køles ned med havvand

Miljøvenligt fjernkølingssystem fra Hofor bruger havvand fra Københavns Havn til at køle flere hoteller ned med. Det kom især hotellerne til gavn i sommervarmen.

Der bruges meget lidt strøm til at pumpe vandet rundt i fjernkølingssystemet, og dermed udledes der ikke særlig meget CO2. Foto: Hofor. .

I den rekordvarme sommer har forsyningsselskabet Hofor anvendt havvand til at holde hoteller, erhvervsbygninger og supermarkeder kølige med. Store byers stigende behov for aircondition- og kølingssystemer ville ellers føre til et højere elforbrug, og de eldrevne kølesystemer larmer, bruger meget plads og er dyre i drift. 

Læs også: Københavnske virksomheder køles med havvand

"Flere kan godt forestille sig et billede af husmurene i New York med de karakteristiske airconditionanlæg ud for nærmest hvert et vindue. Det har vi slet ikke i København, og det er heldigvis heller ikke nødvendigt – selv hvis vi skal til at vænne os til varme somre, som i år", fortæller Flemming Birck Pedersen, der er chef for Fjernkøling i Hofor.

København er en kystby, og det har Hofor udnyttet ved at benytte det kolde havvand til nedkøling af ejendomme med særligt behov for meget køling. Dermed har forsyningsselskabet med egne ord skabt et kollektivt, miljøvenligt fjernkølingssystem.

"Hver dag pumper vi koldt vand fra Københavns Havn ind i Hofors to store kølecentraler. Vi bruger kulden fra havvandet til at køle nogle store rør med vand i, som så sendes ud som køling til store offentlige eller erhvervsbygninger, og flere af byens hoteller. Havvandet sendes selvfølgeligt ud i havnen igen”, fortæller Flemming Birck Pedersen.

Scandic er glade for samarbejdet
Ud af de i alt cirka 21.000 hotelværelser i København blev 4.000 af dem denne sommer kølet ned med Hofors fjernkølingssystem. Mange af værelserne er på Scandics hoteller.

Læs også: Bæredygtig køling hitter i København

”Vi ser samarbejdet med Hofor om fjernkøling som et stærkt bidrag til vores ambition om bæredygtighed, fordi den skaber mulighed for, at vi kan nedsætte vores CO2-forbrug yderligere. Videre har fjernkøling den gevinst, at vi, i stedet for støjende maskiner, kan have miljøvenlige solceller på hotellernes tagflader, hvilket kan reducere vores elforbrug", siger Tage Holck, Scandics tekniske direktør i Danmark.

Der bruges meget lidt strøm til at pumpe vandet rundt i fjernkølingssystemet, og dermed udledes der ikke særlig meget CO2, oplyser Hofor.

- SN

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

13.12.2024Installator.dk

Vismændene advarer: Dårlig beslutning at afvikle gasfyr inden 2035

11.12.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kritiserer beregningsgrundlaget for prisloft

04.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Lykke gik fra gasfyr til stabil fjernvarme – hør mere om processen lige her!

04.12.2024Installator.dk

Verdens største CO2-drevne havvandsvarmepumpe sat i drift i Esbjerg

03.12.2024Belimo A/S

Sponseret

Få alle enheder til dit HVAC-anlæg ét sted

25.11.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan foregår nedgravning af jordvarmeslanger

19.11.2024Installator.dk

Grundfos fyrer i Bjerringbro

18.11.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Bo får "win-win-win"-situation med ny jordvarmepumpe

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle