29.08.2018  |  VVS  |  Varme og køling

4.000 hotelværelser i København køles ned med havvand

Miljøvenligt fjernkølingssystem fra Hofor bruger havvand fra Københavns Havn til at køle flere hoteller ned med. Det kom især hotellerne til gavn i sommervarmen.

I den rekordvarme sommer har forsyningsselskabet Hofor anvendt havvand til at holde hoteller, erhvervsbygninger og supermarkeder kølige med. Store byers stigende behov for aircondition- og kølingssystemer ville ellers føre til et højere elforbrug, og de eldrevne kølesystemer larmer, bruger meget plads og er dyre i drift. 

Læs også: Københavnske virksomheder køles med havvand

"Flere kan godt forestille sig et billede af husmurene i New York med de karakteristiske airconditionanlæg ud for nærmest hvert et vindue. Det har vi slet ikke i København, og det er heldigvis heller ikke nødvendigt – selv hvis vi skal til at vænne os til varme somre, som i år", fortæller Flemming Birck Pedersen, der er chef for Fjernkøling i Hofor.

København er en kystby, og det har Hofor udnyttet ved at benytte det kolde havvand til nedkøling af ejendomme med særligt behov for meget køling. Dermed har forsyningsselskabet med egne ord skabt et kollektivt, miljøvenligt fjernkølingssystem.

"Hver dag pumper vi koldt vand fra Københavns Havn ind i Hofors to store kølecentraler. Vi bruger kulden fra havvandet til at køle nogle store rør med vand i, som så sendes ud som køling til store offentlige eller erhvervsbygninger, og flere af byens hoteller. Havvandet sendes selvfølgeligt ud i havnen igen”, fortæller Flemming Birck Pedersen.

Scandic er glade for samarbejdet
Ud af de i alt cirka 21.000 hotelværelser i København blev 4.000 af dem denne sommer kølet ned med Hofors fjernkølingssystem. Mange af værelserne er på Scandics hoteller.

Læs også: Bæredygtig køling hitter i København

”Vi ser samarbejdet med Hofor om fjernkøling som et stærkt bidrag til vores ambition om bæredygtighed, fordi den skaber mulighed for, at vi kan nedsætte vores CO2-forbrug yderligere. Videre har fjernkøling den gevinst, at vi, i stedet for støjende maskiner, kan have miljøvenlige solceller på hotellernes tagflader, hvilket kan reducere vores elforbrug", siger Tage Holck, Scandics tekniske direktør i Danmark.

Der bruges meget lidt strøm til at pumpe vandet rundt i fjernkølingssystemet, og dermed udledes der ikke særlig meget CO2, oplyser Hofor.

- SN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere