42-timers arbejdsuge bliver vel modtaget hos branchens direktører
Ifølge flere direktører i installationsbranchen vil gårsdagens "ja" til den nye overenskomst bidrage til ro og en øget konkurrenceevne.
Hos installationsbranchens direktører er der bred begejstring over den nye overenskomst, som LO og arbejdsgiverne blev enige om torsdag aften.
Her stemte 56,5 procent af lønmodtagerne for aftalen, der fremadrettet vil gælde for 500.000 lønmodtagere, skriver Børsen.
En af de større problematikker ved den nye overenskomst har været spørgsmålet om en 42-timers arbejdsuge, som arbejdsgiverne nu kan pålægge deres medarbejdere.
Læs også: Blik & Rør om overenskomstforslag: Det er en rigtig god løsning
En af dem, der er tilfreds med den nye overenskomst, er Erling Duus, adm. direktør i Eegholm, der leverer eltavler og komponenter.
Ifølge ham giver den nye overenskomst mere fleksibilitet:
”Aftalen giver os en kæmpe styrke konkurrencemæssigt på det marked, som vi gerne vil være på. Det hjælper os til at kunne se tre år frem uden problemer. Vi kan udvikle forretningen, og den giver os mulighed for at ansætte flere medarbejdere”, siger han til Børsen.
Det periodiske overarbejde, hvor arbejdsgiveren har mulighed for at diktere overarbejde op til 42 timer, har dog den forudsætning, at den gennemsnitlige arbejdsuge skal være på 37 timer fordelt over et år.
Forbedring af produktivitet
Den nye aftale kommer til at gælde i tre år, og det glæder Erling Duus, der ser frem til en periode uden usikkerhed, da man nu kender vilkårene for den nye overenskomst.
En anden tilfreds adm. direktør er Anders Wilhjelm fra sourcing- og servicevirksomheden Solar. Han mener også, at overenskomsten er fordelagtig for Solar:
”Som arbejdsgivere vil vi gerne sikre konkurrenceevnen, og det, vi kan se, er, at aftalen sætter en stor, tyk streg under, at vi stadig kan forbedre produktiviteten”, siger han til Børsen.
Læs også: Tekniq: Overenskomst giver arbejdsro
På arbejdstagernes side glæder man sig over det store antal af deltagende i afstemningen. Forbundsformand for Blik & Rør, Max Meyer, påpeger dog, at en stor andel af medlemmerne har stemt nej til forligsformandens mæglingsforslag:
”Det, vi hører fra medlemmerne, er modstand mod systematisk overarbejde, men også at mange har valgt at stemme nej i protest mod arbejdsgiverne i Tekniqs metoder og ageren under forhandlingerne”, siger han.
Stærkt engagement som løftestang til lønforhandlinger
Max Meyer gør dog også opmærksom på, at den høje stemmeprocent samtidig viser et stærkt sammenhold og engagement blandt medlemmerne, og at den danske model fungerer.
Samtidig er det stærke engagement en oplagt løftestang til de kommende lønforhandlinger ude i virksomhederne:
”Beskæftigelsen er i top, og det er virksomhedernes indtjening også. Det stærke sammenhold mellem medlemmerne skal derfor også bruges til at forhandle nogle gode aftaler hjem lokalt. Det er også en del af den danske model og spillereglerne på det danske arbejdsmarked”, siger han.
- EL