43 varmepumpeanlæg reducerer energiudgifter med mindst 1 million kroner

Producent af frøbearbejdningsudstyr installerer avanceret og kompleks energiløsning og reducerer sit energiforbrug med knap 1100 Mwh om året. Med samordning af 43 forskellige varmepumpeanlæg i flere ældre bygninger var det ifølge installationsvirksomheden Bøttcher Fog A/S en kompleks og spændende opgave.

1. Den komplekse samling, der består af 43 varmepumpeanlæg over 10.000 kvm, har krævet omfattende planlægning og koordinering. Foto Lindskov Communication..

Selvom energikrisen ikke længere er den altoverskyggende udfordring i fremstillingssektoren, har krisen givet virksomheder en øget interesse for at spare på energien og fremme lønsomheden.

Det giver derfor mening at udskifte gas med el som opvarmningskilde. En af dem, der tydeligt mærker ”gevinsten” ved at energioptimere produktionen, er maskinproducenten Westrup ApS fra Slagelse. Maskinproducenten anvendte tidligere naturgas til opvarmning og varmt vand, men har i foråret taget en ny energiløsning i brug. Den nye løsning giver producenten en langt mere rentabel forretning på grund af reducerede energiudgifter.

Læs også: Skogigant investerer i varmepumper for at reducere CO2

”Beslutningen om at investere i et samlet varmepumpeanlæg som erstatning for brug af naturgas blev truffet kort før Ukraine-krigen, hvor vi fik beregnet besparelserne ved at skifte energiløsning. Beregningerne sagde, at vi med den nye løsning ville kunne reducere vores energiforbrug med knap 1100 Mwh om året, hvilket dengang svarede til godt en million kroner. Men med de stigende energipriser er besparelserne faktisk langt større, end beregningerne fra Bøttcher Fog viste. Det kommer vi til at mærke, og jeg er utrolig glad for, at vi traf beslutningen om at investere i en ny energiløsning”, fortæller teknisk chef Flemming Dam fra Westrup ApS.

Samordning øger kompleksiteten
Det er varmepumpeafdelingen hos installatørvirksomheden Bøttcher Fog A/S, der indledningsvist hjalp Westrup med at søge tilskud til anlægget via Energistyrelsen, og som nu står bag installationen af energiløsningen hos Westrup ApS. Den komplekse samling, der består af 43 varmepumpeanlæg over 10.000 kvm, har krævet omfattende planlægning og koordinering.  

”Leverancerne er ikke noget særligt, hvis man isolerer enkeltelementerne i opgaven. Men med opsætning af 43 varmepumpeanlæg rangerende fra 5 kvm til 35-40 kvm med forskellige typer af varmepumper såsom luft-vand-anlæg, luft-luft-anlæg samt almindelige indblæsningskassetter, firvejskassetter og 360 grader-loftskassetter, så bliver opgaven kompleks og dermed teknisk avanceret”, forklarer administrerende direktør Simon Vængebo Petersen fra Bøttcher Fog.

Ifølge Simon Vængebo Petersen gjorde opsætningen og placeringen på tagflader i de ældre og meget forskelligartede bygninger opgaven yderligere kompleks.

Læs også: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre

”Kompleksiteten indtræffer i det øjeblik, man hægter 43 anlæg op med rundkran og stillads for at sætte anlæggene på plads, hvoraf mange befinder sig på tagplader, som det er ikke lige let at komme til. Inden arbejdets igangsættelse foretog vi derfor en grundig risikovurdering for at træffe alle sikkerhedsregler og forebygge ulykker”, siger Simon Vængebo Petersen og fortsætter:

”Herudover skulle alle varmepumper integreres i et samlet CTS-system, der muliggør styringen af alle anlæggets elementer samtidig med, at man konstant har overblik over forbrug og drift samlet og over de enkelte anlæg. Selvom det var vanskeligt og kompleks, var det samtidig en rigtig spændende opgave”.

Store besparelser på CO2 og drift
Selve arbejdet blev igangsat september 2022 og afsluttet foråret 2023. Den samlede løsning giver Westrup ApS en bæredygtig løsning, som indebærer markante besparelser for både klimaet og økonomien.

”Det ligger os meget på sinde at passe på miljøet, og set i lyset af klimaudfordringerne vil leveringen af varmt vand og varme til virksomheden nu skabe et langt mindre CO2-udslip end hidtil. Hvor stor reduktionen præcis vil være, er vi ved at regne på. Hertil kommer den økonomiske driftsbesparelse, som er forstærket betydeligt af krigen i Ukraine. Vi glæder os derfor over at tage den nye energiløsning i brug, som uden tvivl vil kunne mærkes på bundlinjen”, slutter fortæller Flemming Dam fra Westrup ApS.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Denne artikel er del af et tema:

Tema om VE og grøn omstilling

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle