Venstrepolitiker i shitstorm efter tweet om høje timepriser for elektrikere
Folketingsmedlem for Venstre Jan E. Jørgensen har skabt heftig debat efter et tweet om, at elektrikere nu koster 900 kroner i timen i hovedstadsområdet, og at der derfor er behov for mere udenlandsk arbejdskraft.
Venstrepolitikeren Jan E. Jørgensen har skabt stor debat efter at have tweetet følgende: "En elektriker i København koster nu 900 kroner i timen. Der er skrigende behov for udenlandsk arbejdskraft". Det skriver tv2lorry.dk.
Tweetet har afstedkommet en masse reaktioner, og mange har kritiseret politikeren for at overdrive. Jan E. Jørgensen er med egne ord endt ”i en mindre shitstorm”, og derfor postede han efterfølgende en længere forklaring på Facebook:
Læs også: Tekniq: Politikerne skal sikre den faglærte arbejdskraft
”Kort fortalt, så handler mit tweet om, at der er nu elektrikere - og for den sags skyld også VVS'ere - der tager helt op til 900 kr. i timen i Københavnsområdet. Det vidner om et byggemarked, hvor efterspørgslen på håndværkere er langt højere end udbuddet. Derfor stiger prisen, og det kan betale sig for jyske håndværksmestre at køre herover ved større byggeopgaver,” skriver Jan E. Jørgensen blandt andet i opslaget.
Branchen: 900 kr. lyder højt
Administrerende direktør i brancheorganisationen Tekniq, Niels Jørgen Hansen, kan ikke umiddelbart nikke genkende til de lønninger, som venstrepolitikeren beskriver.
”900 kroner i timen er jo ikke en typisk pris, og vi kan slet ikke genkende billedet af, at der er tale om en "eksplosion" af priser og lønninger. Vi kan se, at der er travlt i branchen, men der er ikke lønfest,” siger han til tv2lorry.dk.
Og Niels Jørgen Hansen står ikke alene med det synspunkt. Byggeriets lønninger er stigende, men ikke i et eksplosivt tempo, lyder det fra brancheorganisationen Dansk Byggeri.
”900 kroner lyder som lidt i den høje ende. Men lidt polemisk kan man modsat spørge – Jan E. Jørgensen er jo uddannet advokat – hvad koster det at hyre en advokat i en time?,” siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.
Læs også: Stigende mangel på arbejdskraft i byggesektoren
Økonomen bekræfter til gengæld, at der er mangel på arbejdskraft:
”I bund og grund skal man være glad for, at det går godt i byggeriet. Men selvfølgelig skal vi også fremadrettet håndtere den her udfordring med mangel på medarbejdere,” fortæller Bo Sandberg til tv2lorry.dk.
- SN