Aarhusianske vvsere frygter for borgernes sikkerhed
Den østjyske VVS-branche frygter for borgernes sikkerhed, hvis det ender med, at Folketinget tillader andre faggrupper at lave VVS-arbejde.
Forurenet drikkevand, alvorlig sygdom og uforudsete udgifter for boligejere. Det er blot nogle af de scenarier, de Aarhusianske vvsere frygter, hvis regeringens forslag om at lave en delautorisation, der vil give andre håndværkere lov til at udføre visse dele af det arbejde, som i dag kun må udføres af en autoriseret VVSer, vedtages.
Lovforslaget vil fjerne de sidste stopklodser for et VVS-fag, der allerede er i skred, og hvor der dagligt bliver længere afstand mellem lovens bogstav og det arbejde, der udføres. Og taberne bliver forbrugerne, siger oldermand Lars Kjølby fra Aarhus VVS- og Blikkenslagerlaug.
Læs også: Installatører frygter delautorisationer
Hvis forslaget vedtages må andre håndværkere efter en kortere uddannelse udføre dele af VVS-arbejdet som elinstallationer, varmesystemer, vandinstallationer.
Forurenet drikkevand
I 2007 blev cirka 250 indbyggere i Køge alvorligt syge, da byens drikkevand blev forurenet. Flere tusind mennesker måtte i flere måneder koge drikkevandet, før fejlen blev fundet. Sagen fra Køge viser, hvor galt det kan gå, hvis der ikke er styr på drikkevandet. Lovforslaget om delautorisationer vil også fjerne det kommunale tilsyn med vandinstallationer i forbindelse med byggesager.
Forslagsstillerne har glemt, at vand er en fødevare, faktisk en af de vigtigste. Derfor er forslaget direkte modarbejdende for de årelange bestræbelser på at hæve folkesundheden med bedre fødevarer og sikring af forbrugerne via mærkning og kontrol, siger Lars Kjølby fra Aarhus VVS- og Blikkenslagerlaug.
Han bakkes op af direktør for Aarhus Vand, Lars Schrøder.
Fakta om lovforslaget om delautorisationer
- Lovforslaget vil give virksomheder en delautoriseret til at udføre el- og VVS arbejde indenfor et afgrænset område efter en kortere uddannelse.
- Der er lagt op til, at en virksomhed med delautorisation må lave VVS-arbejde som vandinstallationer, rør, kabler, afløb og elinstallationer.
- I dag skal man have haft et års relevant arbejde indenfor de sidste fem år for at kunne bestå en autorisationsprøve. Det krav bortfalder, ligesom tilsynet med autorisationer forsvinder.
Det kommunale tilsyn med vandinstallationer i forbindelse med byggesager er nærmest ikke eksisterende, og hvis loven om delautorisationer vedtages, vil risiko for ulovlige vandinstallationer stige, siger Lars Schrøder.
Han fortsætter: Det er en uheldig udvikling, at man trin for trin slækker på sikkerheden for vandforsyning. I dag er professionelle VVS-folk med til at sikre drikkevandet. Vi frygter, at vi kommer til at se sager som den i Køge, hvis der lempes på kravene.
Læs også: Sikkerheden skal vinde
I Køge viste det sig, at drikkevandet var blevet blandet med spildevand. Den risiko opstår, hvis tilbagestrømssikringen ikke er lavet korrekt.
Direktøren for Aarhus Vand påpeger også, at en VVSer er kundens garanti for, at selve installationen som armaturet og vandfiltret er godkendt.
VVS-branchen har hjulpet med at holde fanen højt. Det går ud over borgernes sundhed, hvis man bruger produkter, der ikke er godkendte, da de kan afgive tungmetaller og bly. Så drikker man vand fra hanen og tror, at det er sundt, men så er det i virkeligheden fyldt med tungmetaller, siger Lars Schrøder.
- JDN