22.04.2020  |  VVS  |  Sanitet

Adfærdsdesignede skoletoiletter skal sikre bedre hygiejne

At hygiejnen på landets skoletoiletter sjældent er i top er efterhånden et almindeligt kendt problem. En ny løsning skal forbedre skoletoiletterne blandt andet ved hjælp af automatisk skyl og berøringsfrie armaturer.

Blandt finalisterne til Danish Design Award 2020 er projektet ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” - en løsning til forbedring af skoletoiletter ved hjælp af adfærdsdesign.

Læs også: Naturen flytter ind på badeværelset

Løsningen er udviklet af IWI Technology med toiletter og armaturer fra Grohe.

I sin begrundelse understreger juryen blandt andet: “Skoletoiletter er vanskelige steder at opretholde hygiejne og renlighed, og der er mange problemer forbundet med dem. Hvis toiletter ikke bruges korrekt og fremstår hygiejniske, kan det medføre alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for mange mennesker”.
 
Det er med udgangspunkt i denne problemstilling, at teamet bag ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” har designet den prisnominerede løsning.

Løsningen er et modulopbygget system med integrerede adfærdsmæssige “nudges”, der skal sikre bedre hygiejne, sundhed og trivsel. Løsningen indgår blandt andet i et pilotprojekt i Aarhus kommune, hvor den er blevet installeret på tre skoler. Eksempelvis er der installeret toiletter med automatisk skyl og berøringsfrie armaturer, der sammen med en indikator for, hvor længe hænderne skal vaskes, gør det nemmere at opnå den optimale hygiejne blandt eleverne.

Giver bedre toiletvaner
”De afprøvede løsninger i pilotprojektet har fokus på at sikre både hygiejnen, og på at øge elevernes lyst til at bruge toiletterne. Så jeg er glad for nomineringen til designprisen. Det kan medvirke til at øge den generelle opmærksomhed på problemstillingen med elevernes utilfredshed med skoletoiletterne samtidig med, at det kan blive mere kendt, at der faktisk findes løsninger, der kan afhjælpe problemerne”, siger Fiona Rubens Stenderup, proces- og projektleder, Børn og Unge, Aarhus Kommune og tilføjer:

”Pilotprojektet, som IWI Technology’s løsning er en del af, viser, at rene og trygge toiletter - i kombination med undervisning i adfærd og målrettet arbejde med børnenes mentale og psykologiske barrierer - er grundstenene til bedre toiletvaner og dermed tilfredshed hos skoleeleverne. De nye bæredygtige toiletter og adfærdsindsatserne har sat gang i en dialog, hvor eleverne er blevet opmærksomme på at efterlade toilettet pænt til den næste, og at det at holde toiletterne ordentlige er et fælles ansvar. Løsningen har endvidere potentialet til at sikre en mere effektiv og behovsstyret rengøring, idet man via data fra toilettet kan registrere antallet af brugere og dermed afgøre, hvornår rengøring faktisk er nødvendigt fremfor de nuværende faste intervaller”.

Erfaringerne fra Sølystskolen, Holme Skole og Skovvangskolen bliver nu samlet i et anbefalingskatalog, som efter planen skal præsenteres for de øvrige skoler i Aarhus Kommune.

En af designerne bag de prisnominerede skoletoiletter, Lars Forsberg fra IWI Technology, er glad og stolt over nomineringen og peger på, at automatikken i løsningen er vigtig.

“En helt central del af løsningen i Fremtidens skoletoilet er Grohes toiletter med automatisk udtræk. Skolebørn har særlig travlt med at komme ud og lege videre i frikvarteret og glemmer helt naturligt den lille, men vigtige ting at "trække ud”.  Og dermed har den næste elev ikke lyst til at bruge toilettet. At både håndvaskearmatur og skyl i toilet kan foregå håndfrit og helt uden berøring reducerer smitte mellem brugere og er et "must-have" for vores løsning. De håndfri løsninger er ikke bare optimale for hygiejnen, men reducerer også vandforbruget, hvilket vi også lægger stor vægt på i IWI Technology”.

Læs også: Otte tendenser for sanitet i 2020

Den 22. maj bliver det afgjort, om ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” vinder en Danish Design Award 2020.

- SMF

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere