At hygiejnen på landets skoletoiletter sjældent er i top er efterhånden et almindeligt kendt problem. En ny løsning skal forbedre skoletoiletterne blandt andet ved hjælp af automatisk skyl og berøringsfrie armaturer.
De adfærdsdesignede skoletoiletter er installeret på tre skoler i Aarhus kommune. Her ses det modulopbyggede system fra Holme Skole med toiletter med automatisk skyl og berøringsfrie armaturer. Foto: IWI Technology.
Blandt finalisterne til Danish Design Award 2020 er projektet ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” - en løsning til forbedring af skoletoiletter ved hjælp af adfærdsdesign.
Læs også: Naturen flytter ind på badeværelset
Løsningen er udviklet af IWI Technology med toiletter og armaturer fra Grohe.
I sin begrundelse understreger juryen blandt andet: “Skoletoiletter er vanskelige steder at opretholde hygiejne og renlighed, og der er mange problemer forbundet med dem. Hvis toiletter ikke bruges korrekt og fremstår hygiejniske, kan det medføre alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for mange mennesker”.
Det er med udgangspunkt i denne problemstilling, at teamet bag ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” har designet den prisnominerede løsning.
Løsningen er et modulopbygget system med integrerede adfærdsmæssige “nudges”, der skal sikre bedre hygiejne, sundhed og trivsel. Løsningen indgår blandt andet i et pilotprojekt i Aarhus kommune, hvor den er blevet installeret på tre skoler. Eksempelvis er der installeret toiletter med automatisk skyl og berøringsfrie armaturer, der sammen med en indikator for, hvor længe hænderne skal vaskes, gør det nemmere at opnå den optimale hygiejne blandt eleverne.
Giver bedre toiletvaner
”De afprøvede løsninger i pilotprojektet har fokus på at sikre både hygiejnen, og på at øge elevernes lyst til at bruge toiletterne. Så jeg er glad for nomineringen til designprisen. Det kan medvirke til at øge den generelle opmærksomhed på problemstillingen med elevernes utilfredshed med skoletoiletterne samtidig med, at det kan blive mere kendt, at der faktisk findes løsninger, der kan afhjælpe problemerne”, siger Fiona Rubens Stenderup, proces- og projektleder, Børn og Unge, Aarhus Kommune og tilføjer:
”Pilotprojektet, som IWI Technology’s løsning er en del af, viser, at rene og trygge toiletter - i kombination med undervisning i adfærd og målrettet arbejde med børnenes mentale og psykologiske barrierer - er grundstenene til bedre toiletvaner og dermed tilfredshed hos skoleeleverne. De nye bæredygtige toiletter og adfærdsindsatserne har sat gang i en dialog, hvor eleverne er blevet opmærksomme på at efterlade toilettet pænt til den næste, og at det at holde toiletterne ordentlige er et fælles ansvar. Løsningen har endvidere potentialet til at sikre en mere effektiv og behovsstyret rengøring, idet man via data fra toilettet kan registrere antallet af brugere og dermed afgøre, hvornår rengøring faktisk er nødvendigt fremfor de nuværende faste intervaller”.
Erfaringerne fra Sølystskolen, Holme Skole og Skovvangskolen bliver nu samlet i et anbefalingskatalog, som efter planen skal præsenteres for de øvrige skoler i Aarhus Kommune.
En af designerne bag de prisnominerede skoletoiletter, Lars Forsberg fra IWI Technology, er glad og stolt over nomineringen og peger på, at automatikken i løsningen er vigtig.
“En helt central del af løsningen i Fremtidens skoletoilet er Grohes toiletter med automatisk udtræk. Skolebørn har særlig travlt med at komme ud og lege videre i frikvarteret og glemmer helt naturligt den lille, men vigtige ting at "trække ud”. Og dermed har den næste elev ikke lyst til at bruge toilettet. At både håndvaskearmatur og skyl i toilet kan foregå håndfrit og helt uden berøring reducerer smitte mellem brugere og er et "must-have" for vores løsning. De håndfri løsninger er ikke bare optimale for hygiejnen, men reducerer også vandforbruget, hvilket vi også lægger stor vægt på i IWI Technology”.
Læs også: Otte tendenser for sanitet i 2020
Den 22. maj bliver det afgjort, om ”Fremtiden for bæredygtige skoletoiletter” vinder en Danish Design Award 2020.
- SMF
Branchen

Hundedyre byggematerialer fordrer digitalisering og dokumentation
De kraftige prisstigninger lægger pres på alle parter i byggebranchen, og det gør uoverensstemmelser og ekstraarbejde endnu dyrere end tidligere. Derfor er det vigtigt, at alle parter øger fokus på god dokumentation – ikke mindst for ekstraarbejde.
Sanitet

Husk den gode strømforsyning på badeværelset
Danskerne er godt på vej til at udvikle badeværelset til et frirum i boligen, hvor vi skal kunne nyde wellness for alle pengene. Det kræver strøm. Masser af strøm.
Branchen

Erhvervslivet forventer tilbagegang
Efter nogle måneders tilløb, er der nu klare forventninger om faldende produktion i industrien samt faldende omsætning og beskæftigelse i både detailhandlen og bygge og anlæg. For beskæftigelsen i industrien og serviceerhvervet er der faldende tendens, men der er stadig forventninger om stigende beskæftigelse, blot i mindre grad.
Sanitet

8 tendenser præger sanitetsområdet anno 2022
Gode toiletter, håndvaske og badeværelser er standard i Danmark. Men der er ikke meget standard over udviklingen af området og produkter, hvor der sker mange ting. En grossist og en producent fremhæver her otte tendenser, som vil præge sanitetsområdet i 2022 og frem.
Branchen

Byggeomkostninger stiger for femte kvartal i træk
I første kvartal 2022 steg de samlede omkostninger ved at bygge ny bolig med 2,7 procent i forhold til fjerde kvartal 2021. Dette skyldtes en stigning i de samlede materialeomkostninger på 4,1 procent, hvorimod de samlede arbejdsomkostninger faldt med 0,4 procent. Det viser det nyeste Byggeomkostningsindeks fra Danmarks Statistik.
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.