AI kræver vildt meget strøm: Schneider introducerer en guide
Kunstig intelligens (AI) er i voldsom vækst og dermed følger også et stigende strømforbrug i landets datacentre. Schneider Electric introducerer nu en guide, der skal hjælpe med at holde forbruget nede.
I Danmark findes der 65 større datacentre, og hver især administrerer varierende datatyper for både private virksomheder og den offentlige sektor. En fælles udfordring for dem alle er, at mængden af data, der involverer kunstig intelligens (AI), stiger betragteligt – og det skaber massive udfordringer.
Eksempler på den øgede mængde af data fra kunstig intelligens, der skal håndteres, er AI-applikationer som chatbots, der kommunikerer med borgere, billedgenkendelse i sundhedssektoren samt brug af AI til optimering af privatbilisme og kollektiv trafik i storbyer.
Frem mod 2028 forventes AI at øge energibehovet i datacentre med 26-36 pct., men Schneider vil med den nye guide komme med konkrete anbefaler og best practices, der adresserer flere vigtige aspekter i datacentrene.
Vejledningen foreslår f.eks. en overgang fra luftkøling til væskekøling som en løsning til at håndtere AI’s øgede strømforbrug og termiske udfordringer. Derudover indeholder guiden anbefalinger til brugen af energieffektive hardwareløsninger, herunder strøm- og kølesystemer med høj effektivitet, samt udnyttelsen af vedvarende energikilder for at reducere driftsomkostninger og begrænse CO2-udledningen.
Også anvendelsen af softwareløsninger som datacenterinfrastrukturstyring (DCIM), strømstyringssystem (EPMS) og bygningsstyringssystem (BMS) til at skabe digitale tvillinger af datacenteret, bør indtænkes i datacentrenes strategi, mener Schneider.
“Med guiden ønsker vi hos Schneider Electric at gøre et af de mest energitunge områder mere energieffektivt, og derigennem fremme den grønne omstilling,” siger Søren Juul Schrøder, Country Sales Director for Secure Power Division hos Schneider Electric.
Guiden kan anvendes af både eksisterende datacentre, men også af dem, der bliver opført i de kommende år. Du kan læse mere om guiden HER.
-emte