Med to nye tilladelser til efterforskning og indvinding af geotermisk energi kan A.P. Møller nu starte undersøgelser af undergrunden i Aalborg og Aarhus. Det grønne potentiale ved at bruge geotermi i fjernvarmen kan være stort, mener klimaministeren.
”Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Grafik: Geus.
Med to nye tilladelser fra Energistyrelsen i hånden kan A.P. Møller Holding Invest IV nu gå videre med at undersøge potentialet for geotermi i to udvalgte områder i Aalborg og Aarhus. Der skal blandt andet bores efterforskningsbrønde for at afdække mulighederne i at kommercialisere geotermi til brug i fjernvarmeforsyningen i Danmarks anden- og tredjestørste by.
”Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os. Med den seneste energiaftale, som havde bred opbakning fra alle partier i Folketinget, har regeringen sikret mulighederne for at udnytte geotermien i fremtidens fjernvarmeforsyning”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Om geotermi-tilladelserne
- Der ansøges om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning ved to årlige ansøgningsfrister, henholdsvis første februar og første september.
- Energistyrelsen modtog første februar 2018 fire ansøgninger for overlappende arealer ved Aalborg og Aarhus.
- Geotermi-tilladelserne bliver givet på baggrund af ansøgerens finansielle og tekniske kompetencer samt kvalitet og omfang af ansøgerens arbejdsprogram.
- Tilladelser er undergivet de til enhver tid i Danmark gældende retsregler.
Kilde: Energistyrelsen
Stort potentiale og store eksportmuligheder
Ministeren ser også store muligheder i at udnytte geotermi i stor skala, og ikke mindst som en ny dansk eksportmulighed.
”Der er et stort potentiale både i forhold til den danske varmeforsyning og i fremtidige eksportmuligheder af dansk viden og teknologi på området”, siger Lars Chr. Lilleholt.
De to områder omkring henholdsvis Aalborg og Aarhus er udpeget, fordi undergrunden her vurderes at være egnet til geotermi. Det skal de nærmere undersøgelser nu afdække.
- JKK
Energi

Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
Bygningsejere og branchen har i årtier satset på isolering, som har meget lang tilbagebetalingstid. Investeringer i tekniske installationer batter meget mere på energieffektiviteten og har en tilbagebetalingstid på tre til fem år. Der sker bare ikke meget. ”Vi har en udfordring her”, lyder det fra aktør.
Branchen

Faglig stolthed i fokus, da Danmarks bedste lærlinge blev kåret
Konkurrencen var hård, men jublen større, da finalerne ved DM i Skills blev afgjort lørdag i Høng-Hallen. Blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder kunne hele tre glæde sig over et mesterskab til en af deres lærlinge.
Virksomhedsdrift

EG køber Vitani Energy Systems A/S
EG offentliggjorde i maj måned købet af den danske softwarevirksomhed Vitani Energy Systems A/S.
Byggeri

Mere end 10.000 tilskud samler støv
Varmepumpeprojekterne står i kø, men alligevel er cirka 10.000 tilsagn via Bygningspuljen ikke udnyttet endnu.
Branchen

Stor interesse for uddannelsestruck på DM i Skills
GROHE havde fuldt hus af lærlinge, lærere, elever og forældre, da virksomhedens store uddannelsestruck gæstede DM i Skills i sidste uge.
Energi

Installatørpanelet: Stort potentiale i energi
”Bygningsejere har ikke den samme viden, som vi har, og viden forpligter. Her kan vi som branche godt blive bedre til at turde gå i dialog med kunderne, udfordre dem på energieffektiviteten og rådgive om nye løsninger”, lyder det fra medlem af Installatørpanelet.