A.P. Møller får grønt lys til geotermi i Aarhus og Aalborg

Med to nye tilladelser til efterforskning og indvinding af geotermisk energi kan A.P. Møller nu starte undersøgelser af undergrunden i Aalborg og Aarhus. Det grønne potentiale ved at bruge geotermi i fjernvarmen kan være stort, mener klimaministeren.

”Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Grafik: Geus. .

Med to nye tilladelser fra Energistyrelsen i hånden kan A.P. Møller Holding Invest IV nu gå videre med at undersøge potentialet for geotermi i to udvalgte områder i Aalborg og Aarhus. Der skal blandt andet bores efterforskningsbrønde for at afdække mulighederne i at kommercialisere geotermi til brug i fjernvarmeforsyningen i Danmarks anden- og tredjestørste by.

”Verden står med en enorm klimaudfordring. Derfor er det meget positivt, at der er interesse i at udnytte den grønne, geotermiske energi, som bogstaveligt talt ligger under fødderne på os. Med den seneste energiaftale, som havde bred opbakning fra alle partier i Folketinget, har regeringen sikret mulighederne for at udnytte geotermien i fremtidens fjernvarmeforsyning”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Om geotermi-tilladelserne

  • Der ansøges om tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi med henblik på fjernvarmeforsyning ved to årlige ansøgningsfrister, henholdsvis første februar og første september.
  • Energistyrelsen modtog første februar 2018 fire ansøgninger for overlappende arealer ved Aalborg og Aarhus.
  • Geotermi-tilladelserne bliver givet på baggrund af ansøgerens finansielle og tekniske kompetencer samt kvalitet og omfang af ansøgerens arbejdsprogram.
  • Tilladelser er undergivet de til enhver tid i Danmark gældende retsregler.

Kilde: Energistyrelsen

Stort potentiale og store eksportmuligheder
Ministeren ser også store muligheder i at udnytte geotermi i stor skala, og ikke mindst som en ny dansk eksportmulighed.

”Der er et stort potentiale både i forhold til den danske varmeforsyning og i fremtidige eksportmuligheder af dansk viden og teknologi på området”, siger Lars Chr. Lilleholt.

De to områder omkring henholdsvis Aalborg og Aarhus er udpeget, fordi undergrunden her vurderes at være egnet til geotermi. Det skal de nærmere undersøgelser nu afdække.

- JKK

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle