I stedet for at bremse stigningen i pensionsalderen bør politikerne arbejde for at gøre det så attraktivt og let som muligt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet. Det er meldingen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne oven på dagens anbefalinger fra Pensionskommissionen.
Troels Blicher Danielsen mener, det er forfejlet, når Pensionskommissionen i så høj grad fokuserer på at bremse stigningen i pensionsalderen. Foto: Arkivfoto
Det er ikke den rette medicin for hverken dansk økonomi eller den enkelte dansker, når Pensionskommissionen med dagens anbefalinger primært fokuserer på at bremse stigningen i folkepensionsalderen. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, landets tredjestørste arbejdsgiver, som i stedet anbefaler, at man fra politisk side arbejde for at motivere seniorerne til at beholde tilknytningen til arbejdsmarkedet.
”Undersøgelser viser jo, at der er stadig færre, som ender med at trække sig fra arbejdsmarkedet på grund af helbredet. Som mennesker har vi tendens til at undervurdere både den sunde aldring, vi gennemgår, og ikke mindst den teknologiske udvikling og de hjælpemidler, der kommer til undervejs”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Han mener derfor, det er forfejlet, når Pensionskommissionen i så høj grad fokuserer på at bremse stigningen i pensionsalderen.
LÆS OGSÅ: Vestlige elektrikere appellerer forgæves til russiske kolleger
”Hvis helbredet ikke holder, er der allerede gode muligheder for at trække sig tilbage, før man når folkepensionsalderen – eksempelvis kan man gå på seniorpension op til seks år før, man når folkepensionsalderen,” fremhæver han.
Motivation og økonomi
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne er der ingen tvivl om, at virksomhederne meget gerne både vil fastholde og rekruttere blandt seniorer. Derfor glæder man sig også over, at Pensionskommissionen har fokus på, hvordan man kan styrke incitament for, at seniorer og pensionister fortsætter karrieren.
”Typisk er seniorerne meget attraktive som arbejdskraft. De er meget stabile og vigtige kulturbærere ude i virksomhederne”, forklarer Troels Blicher Danielsen og fortsætter:
”Derfor er det også vigtigt at gøre det økonomisk attraktivt for den enkelte medarbejder at blive på arbejdsmarkedet. Den grønne omstilling betyder, at Danmark har brug for dygtige og rutinerede hænder. Ved eksempelvis at øge seniorpræmien for personer, der arbejder inden for arbejdsområder med mangel på arbejdskraft, kan man øge incitamentet til at blive lidt længere.”
LÆS OGSÅ: Installatører høster store gevinster af IKT
I dag er seniorpræmien ca. 44.000 kroner det første år og ca. 26.000 kroner det andet år ved mindst 30 timers ugentligt arbejde efter folkepensionsalderen. Men samtidig viser undersøgelser, at vores lyst til at gå på pension påvirkes af, hvad kollegerne gør.
”Derfor gør det en forskel, hvad den officielle pensionsalder er. Og der er god fornuft i at bevare ansættelsesforholdet så længe som muligt, når det giver mening for begge parter”, siger Troels Blicher Danielsen.
-AKJ
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.