Augmented Reality er hverdag på byggepladsen

Fremtiden er flyttet ind hos ventilationsvirksomheden Airteam. Cloudcomputer, 3D-tegninger og Augmented Reality er hverdag, og det giver både enklere arbejdsprocesser og en konkurrencemæssig fordel.

Softwaresuiten Dalux Field integrerer arbejdsprocesser, tjeklister og sikkerhed i en enkelt brugerflade. PR-foto. .

Airteam bruger hele paletten af digitale værktøjer, når ventilationsfirmaets installatører er på opgave. Det er resultatet af en strategisk satsning, og hos Airteam arbejder BIM-specialist Kasper Haack med at implementere de nye teknologier og hele tiden afsøge markedet for nye.

Læs også: Dalux lancerer verdens første Augmented Reality til byggebranchen

Om Dalux

Dalux er et dansk firma, der gennem mere end 13 år har udviklet og leveret løsninger til byggeriet i mere end 20 lande. Fokus er på brugervenlige digitale værktøjer, der optimerer arbejdsgangene i byggeriet og bygningsdrift.

”Da vi begyndte med at bruge de her ting, var der ikke mange i virksomheden, der havde den store fidus til det, men nu kan vi ikke forestille os en hverdag uden. Den største udfordring er faktisk at få vores underleverandører til at komme med på vognen. De fleste kan også godt se fordelene ved, at vi giver dem en digital tegning og en 3D-model, de kan have på deres tablet, fremfor de skal have papirlapper i bukselommen”, siger Kasper Haack.

Medarbejderne får overblik
Det er primært værktøjer fra den danske softwarevirksomhed Dalux, som Kasper Haack gør brug af. Særligt softwaresuiten Dalux Field, der integrerer arbejdsprocesser, tjeklister og sikkerhed i en enkelt brugerflade, bruges af alle medarbejdere. De har løsningen med på deres tablets eller mobiltelefoner, og det giver en lang række fordele. Medarbejderne ved altid, hvad de skal, hvor og hvornår – og har adgang til det nyeste tegningsmateriale.

Om Airteam

Airteam er en af Danmarks førende aktører inden for tekniske ventilationsløsninger. Virksomheden udvikler avancerede ventilationssystemer til blandt andet kontorbygninger, butikscentre, varehuse, fabrikker og medicinalfirmaer over hele landet. Airteam har tegnet og modelleret i 3D i mere end 20 år.

”Vi lægger vores digitale 3D-model af byggeriet op i skyen, og så har alle adgang til det. Her kan man ude på byggepladsen zoome ind og se præcist, hvad der skal gøres, og der er specifikationer på komponenterne. Efterhånden som opgaverne skrider frem, bliver der meldt tilbage i systemet, så alt er dokumenteret”, fortæller Kasper Haack.

Systemet bruges også til at dokumentere arbejdssikkerhed. Det sparer tid og giver god dokumentation, når myndighederne kommer på besøg og skal se en sikkerhedsrapport.

Allerede store besparelser
Airteam kan allerede se store besparelser ved at benytte digitale værktøjer. Eksempelvis når et byggeri skal gennemgås for fejl. Her har man traditionelt haft et kamera med og en tjekliste på papir, og efterfølgende skulle man skrive en rapport.

Hvad er Augmented Reality?

Augmented Reality (AR) er en teknologi, der kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data. Teknologien kendes blandet andet fra spillet Pokemon Go, hvor brugeren får præsenteret et visuelt lag, der supplerer synsfeltet. I byggeriet er AR oplagt til at vise 3D-tegninger af det endelige byggeri, mens arbejdet foregår.

I dag foregår alt fra en tablet, der både tager fotos, indeholder tjeklister og automatisk genererer en rapport. Arbejdstiden på denne type opgave er i dag halveret, vurderer Kasper Haack. Dertil kommer de mere avancerede funktioner, som Augmented Reality (AR), der også benyttes af Airteam:

”Vi havde f.eks. et byggeri, hvor der manglede 3D-modellerede komponenter af øvrige konstruktioner over loftet, og vi skulle i gang med at installere kanaler. Der kunne vi bruge AR-løsningen fra Dalux til at se præcist, hvor vores kanaler skulle være, og vi kunne se, hvor vi skulle lave ændringer for ikke at kollidere med andre eksisterende installationer. En af de smarte ting er, at der bliver taget fotos, som supplerer 3D-tegningen”, siger Kasper Haack.

Hos Airteam ser man allerede store besparelser ved at benytte digitale værktøjer, eksempelvis når et byggeri skal gennemgås for fejl. PR-foto. .

Airteam er en af de installationsvirksomheder, der er længst fremme med brugen af digitale værktøjer på byggepladsen, men Kasper Haack mener ikke, at installationsbranchen generelt er bagud på digitalisering:

”Installatørerne kommer til i den sidste del af byggefasen, og derfor står de tit med tegninger, der er flere år gamle. F.eks. begyndte ingeniørerne og arkitekterne på deres tegninger i 2014 til et af de større hospitalsbyggerier, og det betyder, at alt er lavet på software, der var nyt og smart i 2014. Det kan være et problem, fordi der sker rigtig meget på den front i løbet af fire år”. 

Dermed kan installatører blive udsat for at skulle arbejde med forældede værktøjer, selvom de er nok så omstillingsparate.

Læs også: 3D-software gør byggeriet af Royal Arena nemmere

Dertil skal tillægges, at en del af montører stadig tilhører en generation, der ikke er opvokset med mobilenheder som et værktøj, så det kan være udfordrende at gå fra en traditionel papirtegning til rent digitale montage-tegninger, derfor vil papirtegningen stadig være en fast del af byggepladsen år frem endnu, vurderer Kasper Haack.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Digitalisering 2018

Relateret indhold

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus