Dalux lancerer verdens første Augmented Reality til byggebranchen
Danske Dalux er klar med ny AR-teknologi til byggebranchen, der skal gøre arbejdet nemmere og hurtigere for byggearbejderne. DTU-professor kalder potentialet for AR-teknologi stort – langt større end Virtual Reality.
Den danske teknologivirksomhed Dalux har som de første i verden lanceret Augmented Reality (AR) til byggebranchen i form af programmet TwinBIM. Teknologien gør det muligt for byggearbejdere at se en blanding af virkelighed og byggetegninger i 3D gennem en almindelig mobiltelefon.
Dalux har i forvejen en bygge-app, der har bredt sig til flere andre lande og sidste år var den mest downloadede af sin slags i Norden. Og nu har virksomheden altså arbejdet på at udvikle og teste AR-teknologien. Til det sidste har Dalux fået hjælp af ventilationsvirksomheden Airteam, der kan se flere fordele ved teknologien:
”Det er revolutionerende, at teknologien ved, hvor du er, og hvad du ser på. Tid og penge kan blive sparet, og entreprenører kan drage stor fordel i form af kvalitetssikring og montage. Det kan være enormt kompliceret at navigere i alle de mange papirtegninger i byggebranchen – men med AR behøver vi ikke at tænke så meget, men bare kigge”, siger Kasper Haack, BIM-specialist hos Airteam.
Han tilføjer, at det er uundgåeligt, at der vil ske fejl i byggebranchen, men at man med AR-teknologien kan finde årsagen til fejlen langt hurtigere.
DTU-professor: AR vil ændre arbejdsgangene radikalt
AR-teknologien er stadig ny, og Jakob Andreas Bærentzen, lektor ved DTU Compute, er overrakset over, at et AR-produkt allerede er modent nok til at kunne lanceres og bruges i praksis:
”Der skulle gå flere år, før jeg havde regnet med, at vi ville se Augmented Reality-teknologi være anvendelig i praksis. Det at softwaren kan håndtere store datamængder, og faktisk er moden til brug på mobil devices, der ellers ikke er designet til opgaver i byggebranchen som Microsofts HoloLens eksempelvis er, gør kun bedriften endnu mere imponerende”, siger Jakob Andreas Bærentzen.
Læs også: Den teknologiske udvikling vender op og ned på elektrikeres hverdag
Han forklarer videre, at der er et stort potentiale for AR-teknologien, og at den i fremtiden kan få stor betydning for arbejdsgangene i byggebranchen:
”Potentialet for AR er langt større end VR. Men det er meget sværere at udvikle, da computeren har brug for at vide præcis, hvor brugeren er, hvad han ser på osv. På sit fulde potentiale er det et stort skridt i retning af en fusion mellem mand og maskine. Med mere teknologi som dette forventer jeg, at verden vil se mange flere eksempler på, at arbejdsgange bliver ændret radikalt af AR”, siger Jakob Andreas Bærentzen.
-CHM