Et hold australske forskere har opfundet en ny type effektive solceller, som har en høj effektivitet og fylder meget lidt.
Et forskerhold fra University of New South Wales i den australske storby Sydney har gjort lidt af et solcellegennembrud. Forskerne har skabt en ny type solcelle, som har en rekordhøj effektivitet og fylder meget lidt. Det skriver National Geographic.
Den nye såkaldte fotovoltaiske solcelle har en effektivitet på 34,5 procent, hvilket er 10,5 procent højere end den tidligere rekord på 24 procent.
Læs også: Forskere: Solcellepolitikken må ikke være 'stop-and-go'
Med det høje effektivitetsniveau er australierne meget tæt på at nå det internationale mål på 35 procent for etablering af rentabel solcelleenergi. Et mål, som den tyske energi-tænketank Agora Energiewende har sat, og som meget gerne skulle været nået inden 2050.
Mindre solceller
De nyopfundne solceller er meget mindre end eksisterende solceller. Det betyder, at langt mere energi kan produceres på samme areal.
Den tidligere effektivitetsrekord blev skabt af solceller med et areal på 800 kvadratmeter, mens de australske solceller leverer de omtalte 34,5 procent på 28 kvadratmeter. Derfor kan der være knap 30 af de nye, fotovoltaiske solceller på samme areal som en enkelt af de eksisterende solceller.
Læs også: Solceller skal give strøm til studerende bornholmere
Her kan du læse mere om, hvordan fotovoltaiske solceller fungerer.
- KLZ
Intelligente installationer

Johnny Øland: Vores system kunne have reddet Svinkløv Badehotel
Det danske firma Fire Eater har udviklet et brandslukningssystem, som kvæler ilden, før den får fat. Med vores system installeret var branden på Svinkløv Badehotel ikke blevet til noget, lyder det fra direktør Johnny Øland.
Intelligente installationer

Nye brandalarmanlæg sikrer Bispebjerg Hospital
Høyrup & Clemmensen har installeret automatiske brandalarmanlæg på Bispebjerg Hospital. Anlæggene skal på kort tid varsle hospitalets personale om begyndende brande.
Belysning

Nørreport Station vinder lyspris
Nørreport Station i København vinder Den Danske Lyspris 2016, som uddeles af Dansk Center for Lys. Prisen gives for belysningsforholdene ved det nye Nørreport.
Byggeri

Installatør sætter turbo på isoleringen
De tekniske installationer på boligbyggeriet Karré G og Karré I på Teglholmen i København bliver isoleret med Isocover-beklædning frem for pladekapper. Det giver en større fleksibilitet og hurtigere montering.
Branchen

Hver tredje installatør bliver anmeldt
Én ud af tre danske installationsvirksomheder er blevet anmeldt af kunder på nettet. Det er en tendens, som forventes at stige de kommende år, vurderer ekspert.
Byggeri

Tekniq: Pauser og øl i arbejdstiden tegner et forkert billede
TV2-udsendelsen Danmark mod Østeuropa giver ikke et retvisende billede af byggebranchen, mener brancheorganisationen Tekniq.