29.06.2017  |  EL  |  Branchen

Avanceret lys, varme og ventilation i 1.014 rum

På Regionshospitalet Viborg er man i fuld gang med at udbygge det nye Akutcenter Viborg, og under en samlet entreprise på i alt 618 mio. kr. skal Schneider Electric levere avanceret bygningsautomation til 1.024 rum fordelt på 24.000 kvadratmeter.

I marts 2017 gik Schneider Electric i gang med en stor opgave, der skal sikre godt indeklima og optimale forhold for patienter og ansatte på det kommende Akutcenter Viborg.

Den omfattende licitation indeholder BMS-installationer og IBI, der skal styre ventilation og varme i de i alt 1.024 rum. 16 ventilationsanlæg kobles sammen i byggeriet, og der skal installeres otte blandingssløjfer til radiatorvarme og gulvvarme.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

På alle centerets etager etableres blandesløjfer til varmelofter, kølelofter og brugsvandsveksler. Desuden indbefatter opgaven lysstyring, der kører i et separat system.

”Det er en bunden opgave, hvor det meste er specificeret i udbudsmaterialet. Det har været en entreprise, som er vundet på de helt små marginaler, hvilket peger på, at man har været gode til at specificere, hvad man ønskede, så de indbudte til licitationen ikke har været i tvivl om, hvad opgaven går ud på”, siger Niels Boel, der er business development director hos Schneider Electric i Danmark.

Læs også: Schneider Electric lancerer ny rådgivertjeneste

Byggefakta for Akutcenter Viborg

Tidsramme: 2014-2018

Areal: 24.000 kvm udbygning

Pris: 618 mio. kr.

Finansiering: Regeringens Kvalitetsfond (60 procent) og Region Midtjylland (40 procent)

Totalrådgivere: Projektgruppen Viborg bestående af Sweco Architects, AART Arkitekter, Midtconsult (rådgivende ingeniører) og WSP UK (international ingeniør og designkonsulent)

Bygherrerådgiver: Arkitema Architects og Moe

Balance mellem brugerstyring og automatik
I alle sengestuer, mødelokaler, kontorer og bi-rum, hvor rumtemperaturen styres, gøres dette via en SE8600.

På touchscreenen kan personale og patienter inden for visse grænser styre ventilation og temperaturer.

Schneider Electric har konfigureret fem – seks forskellige typer scenarier afhængig af kompleksitet og brug af rummet. Til hovedanlæg og OP-stue, traumastuer med mere bruges AS-B samt en ti tommer betjeningsskærm.

I rum med solindfald er der i vinduernes glas monteret persienner, som brugeren selv kan styre, dog med overstyring fra BMS-systemet, så der kan lukkes for lysindfald for at begrænse opvarmningen.

Via BMS lukkes der facadevis om morgenen og åbnes igen til aften. Brugeren kan dog selv overstyre den centrale indstilling, men morgen og aften bliver facaderne nulstillet igen.

Et anlæg der understøtter moderne hospitalsdrift
”Patienterne får mulighed for at kunne justere temperaturen med nogle få grader, og der vil være mulighed for at foretage en forceret luftudskiftning i tilfælde, hvor der er dårligt lugt. Alle rum har desuden en CO2-føler, der regulerer ventilationen, så luftkvaliteten altid er god”, siger Eigil Møller, der er project manager hos Schneider Electric.

Læs også: Hvidovre Hospital gennemgår omfattende energioptimering

Alle funktioner kan overstyres fra centralt hold af hospitalets driftsafdeling, der vil blive undervist i brugen af systemet. Målet med systemet har været at understøtte en effektiv hospitalsdrift, og det giver sig blandt udtryk i krav om driftssikkerhed og enkel betjening.

”En af fordelen ved at systemet kan fungere autonomt er, at funktionaliteten ikke er afhængigt af hospitalets IP-system. Hvis der skulle ske et nedbrud på IP-netværket, så går det ikke ud over muligheden for at styre varme og ventilation”, siger Eigil Møller.

Om Akutcenter Viborg

Regionshospitalet Viborg bliver et af i alt fem regionshospitaler i Region Midtjylland med et fuldt udbygget akutcenter.

Her skal speciallæger døgnet rundt modtage alle akutpatienter fra Viborg, Silkeborg og Skive kommuner.

Det nye Akutcenter Viborg rummer blandt andet skadestue, faciliteter til vagtlæger, hospitalsvisitationen og traumemodtagelse og får på sigt helipad, så akutlægehelikopteren kan lande på taget. 

Enkelhed og hygiejne
En anden fordel er, at der på hele akutcenteret bruges den samme controller, uanset hvilket rum, der er tale om. Det gør det enkelt for hospitalets driftsafdeling.

Kølevarmelofterne er en nyskabelse, der også var specificeret i udbudsmaterialet. Den løsning betyder, at radiatorer ikke optager plads, og ikke mindst udgør en risiko for opsamling af snavs.

Læs også: Panasonic og Schneider Electric i samarbejde om energistyring

Lyststyring er DALI-styring, i rummene har man en standalone DALI med LUX (dagslysstyring) og/eller PIR, på trafikarealer (gange og forhal med mere) er det en integreret DALI-styring via BMS således, at der kan laves scenarie-funktioner.

Der er forskellige overstyringer af lys i sengestuerne, betjeningen af de enkelte overstyringer sker via Opus-trykkontakter. Det skal være nemt for personalet at betjene og ikke med for mange spidsfindigheder, som kan genere det daglige arbejde. 

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere