02.02.2023 | EL | Virksomhedsdrift
AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.
”Det er positivt, at væksten sker på tværs af vores tre forretningsområder AVK Water, AVK Industrial og AVK Advanced Manufacturing. Tilsvarende er det værd at bemærke, at vi kan konstatere vækst på stort set alle vores markeder. De modne markeder i Europa og USA har været præget af høj aktivitet, mens mange emerging markets har igangsat projekter efter Covid-19 pandemien,” siger CEO og ejer Niels Aage Kjær i en kommentar til regnskabet. Foto: AVK-koncernen.
Omsætningen steg med godt 18 procent til 7,6 milliarder kroner, driftsresultatet steg med 8 procent til 736 millioner kroner, og resultatet efter skat steg med 9,6 procent til 511 millioner kroner. Dermed er AVK-koncernen kommet solidt og styrket gennem de mange forskellige kriser og udfordringer, som verden har måttet håndtere gennem de seneste to år.
”Det er positivt, at væksten sker på tværs af vores tre forretningsområder AVK Water, AVK Industrial og AVK Advanced Manufacturing. Tilsvarende er det værd at bemærke, at vi kan konstatere vækst på stort set alle vores markeder. De modne markeder i Europa og USA har været præget af høj aktivitet, mens mange emerging markets har igangsat projekter efter Covid-19 pandemien,” siger CEO og ejer Niels Aage Kjær i en kommentar til regnskabet.
Han peger på en række faktorer bag koncernens gunstige udvikling.
”Gennem mere end 50 år har høj kvalitet været et ufravigeligt krav til vores produkter, og på mange markeder ser vi stadig tydelige tendenser til, at kvalitet bliver en afgørende konkurrenceparameter. Regnskabsresultatet præges også positivt af, at der på tværs af markederne er voksende politisk bevågenhed om betydningen af tidssvarende drikkevandsforsyning og spildevandshåndtering,” siger Niels Aage Kjær.
Læs også: Saint-Gobain Distribution Denmark leverer flot regnskab
”Samtidig kan vi konstatere, at vores globale organisation har været gearet til at håndtere Covid-19, flaske halse i forsyningskæden og international transport, store stigninger i råvare- og fragtpriser og senest stigende energipriser. Når det er lykkedes, skyldes det i høj grad en meget decentral organisation med hurtige beslutningsprocesser og stor handlekraft.”
”På trods af den global forsyningskrise har vores dynamiske og effektive supply chain generelt sikret, at vi har været leveringsdygtige overfor vores kunder, og på flere markeder har det givet os en kontant konkurrencefordel, som er vekslet til omsætning og større markedsandele. Dog har de betydelige prisstigninger i året påvirket indtjeningsmarginalen i koncernen negativt,” tilføjer Niels Aage Kjær.
Koncernens hidtil største investeringsprogram AVK har i regnskabsåret gennemført koncernens hidtil største investeringsprogram for at fastholde og fremtidssikre markedspositionen. I alt er investeret 350 millioner kroner i en vifte af forskelligartede indsatser, der spænder bredt fra udvidelse af produktionskapacitet og automatisering af produktionslinjer til digitalisering og fortsat udvikling af koncernens allerede brede produktpakke.
Investeringsprogrammet har også omfattet de første faser af etablering af solceller på taget på alle koncernens produktionsfaciliteter. Dette initiativ er ét af mange, der udspringer af koncernens mål om at formindske AVKs miljø- og klimapåvirkninger.
”Vi arbejder løbende på at nedbringe energiforbruget samt udvide brugen af vedvarende energikilder. Derudover har vi fokus på genanvendelse af materialer såsom plast og jern. For eksempel genanvender vi nu mere end 27.000 tons plast, som indgår i produktion af nye kvalitetsprodukter herunder paller, gadedæksler og affaldsbeholdere”, oplyser Pernille Kjær, Corporate Communication & Learning Director for AVK-koncernen.
- PiB
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.